Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботи в хотелите са последният хит в туризма

Холограмни изображения на реклами, свързани с  хотели и ресторанти, се представят на туристическото изложение „Тур-експо Дестинация Варна”, което беше открито в Двореца на културата и спорта.

Темата на изложението, в което участват 100 компании от цялата страна, е свързана с иновациите в бранша. Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев обясни, че последният хит са роботите, които вече общуват с клиенти в някои туристически обекти (чуйте прикачения звуков файл).


Приходите от нощувки във Варна за периода януари – септември 2018-а надхвърлят 320 млн. лв. и бележат ръст от 6,3% спрямо същия период на миналата година. Това стана ясно от приветствието на министъра на туризма Николина Ангелкова, изпратено по повод откриването на изложението.  Туризмът в България осигурява 12% от брутния вътрешен продукт на страната и 11% от работните места, затова подобни изложения са от изключителна важност, бе казано още в приветствието на отрасловия министър.

Павлин Косев информира,че за новогодишните празници в морската столица се очакват туристи от Турция и Румъния ,отбелязва се ръст от 13 процента на фирмените коледни тържества, тъй като липсата на кадри е научила работодателите, че трябва да се отнасят с внимание към служителите си.

Второто издание на Изложението за хотели, ресторанти и всичко за туризма  ще продължи до 30 ноември. Входът е безплатен, щандовете и конферентната програма са отворени за посетители всеки ден от 10 до 19 часа.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелената зона възпрепятства варненка да излезе от гаража си

Собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15  не може да изкарва колата си заради спрели коли в разчертаните за зелена зона места. За казуса сигнал до редакцията ни подаде Ирина Павлова, която обясни, че  габаритите на еднопосочната улица и обособеният паркинг успоредно на отсрещния тротоар затрудняват безопасното излизане от имота й. Всекидневно й се..

обновено на 18.07.24 в 11:22

Национален екоклъстер беше учреден във Варна

Сдружение „Национален екоклъстер България“ беше учреден във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това съобщи за Радио Варна Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група, предаде БНР. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма..

публикувано на 18.07.24 в 09:40

Жители на община Аврен излизат на протест срещу безводието

Жители на община Аврен се събират на протест срещу безводието.  Второ лято при рекордно високи температури и обявен оранжев код в селата Аврен, Бенковски, Здравец Садово и Приселци хората са изправени пред проблем с липса на водоснабдяване, което засяга все по-сериозно ежедневния им живот, отбелязват мотивите си организаторите от Сдружение с..

публикувано на 18.07.24 в 08:50

От днес е забранено косенето на трева и храсти в цялата страна

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника, предаде БНР . Заповедта на земеделския министър не..

публикувано на 18.07.24 в 08:49
архив

Тлеещо огнище се активира между стария път за София и АМ "Хемус"

Два екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" са на стария път Варна - София, до местността Побити камъни, където между него и магистрала "Хемус" отново се е активирало тлеещо огнище.  Запалили са се изгнили дънери на дървета. Няма други активирани огнища, през нощта също е имало задимяване в района на магистралата, но..

публикувано на 18.07.24 в 08:32

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51