Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закуската първо на теб трябва да ти хареса

| обновено на 29.11.18 в 10:09

"Най-хубавите закуски стават на жарова пещ, защото е зидана и изпича равномерно, събира към 15 агнета", разказва семейство ситничари, които не ценят своя труд, за да зарадват клиенти и приятели. Фурната е наследство от бащата, който предал занаята на сина. Даниела и Димчо Димови от Варна   държат на качествените продукти и сами купуват всичко необходимо, а изборът става след като се тества лично всичко и не правят компромиси.

Вече две десетилетия в семейството на Даниела и Димчо Димови работният ден започва малко след полунощ. За тях денят започва в 3 всяка сутрин, без неделя, когато си почиват. Аргументът, с който главата на семейството убедил някога своята половинка,  бил кратък, но убедителен - „за да спечелят“ пари за една година. Годината обаче се проточила, а парите не чак толкова, но достатъчно, за да издържа семейството си в продължение на толкова много години. С времето нещата се променяли и от правенето на торти семейство Димови станали неподправени майстори на милинките. И докато всяка сутрин "точната" ръка на Даниела отсича всяко парченце от тестото, в работилничката се слуша Радио Варна. Как се случва това Димчо и Даниела разказват пред Габриела Гаврилова.

Димчо Димов: В 5 часа тестото е готово. Разпределя се за милинки, тутманици, гондоли. Тях някои от моите съграждани ги наричат "цървулки", защото приличат на такива.

Във Вълчи дол има и голям майстор именно на цървули, така че...

Да, Наско, той е много добър!  Правим ги изключително с любов, защото са едни и същи нашите клиенти.

Само преди няколко седмици редовен слушател на Радио Варна - Любчо Младенов, се обади, за да сподели своята изненада от "точната ръка " на Даниела, която прави изключително еднакви топки за милинките без да ги мери, а на "око"!Снимка

Даниела : Наистина се прави на ръка. Тестото се оформя и се къса с двете ръце, няма рязане, но става вече с годините. Чувала съм децата, които идват да ни помагат, че закуската трябва първо на теб да ти хареса.

Димчо Димов: И всичките ни продукти се стараем да бъдат качествени, дори и малко по-скъпи.  В тестото никога не сме слагали никаква химия, никакви набухватели...

А маргарин?

Даниела: Не! Използваме мас и олио!

Това ли научихте от своя баща, който е бил също майстор на закуски?

Димчо Димов: Да!  Дори в момента правим специален хляб с ръжено, пълнозърнесто и типово брашно.

Даниела : Идват и от селата с поръчка, което е добре.

Снимка

Бизнесът върви ли ?

Даниела : На моменти искам да се откажа, но сутрин като станем и започнем да работим,  работата ни увлича!

Цената на брашното и поскъпването как се отрази на Вашите закуски?

Димчо Димов: О, разбира се!   Най-неприятно ми е когато трябва да повишим цената на закуските!  То не е само брашното, всичко върви нагоре! Ние всичко сами си купуваме, не ни зареждат фирми. Трябва да си "пипнем" сами нашите продукти!

Вие сте потомствен майстор. Къде се учихте?

Димчо Димов: При баща ми, Йордан Димов! Той ме научи на всичко!  Завърших ТОХ-а. Баба Еленов ми даде много добри насоки.

Учих и при Байчо Баев, Бати Реджеб, Жоро Еклера, от тях все по нещо ценно съм взел!

Какво е важно, за да се получи хубава торта?

Димчо Димов: Сърце и любов! И качествени материали! Не правим компромиси!

Колко е горещо до Вашите пещи?

Даниела : Зимата - 25 - 26 градуса, когато си по-далеч от фурната! Лятото стига и до 38 градуса, доста високи!

Димчо Димов:  При мен е най-горещо, аз съм до фурната. Ние имаме и такава жарова фурна, която е много стара - може би на 50 години. Тя е за нафта, а сега нафтата е много скъпа и затова не я използваме!  С нея се получават най-прекрасните!

Даниела : Пече варномерно и ароматът е друг!

Димчо Димов: Събира 15 агнета!

Даниела: В момента фурнаджииските лопати сме ги закачили на стената, използваме малките!

Тя вероятно е от Вашия баща?

Димчо Димов: Той искаше да прави хляб и закуски с тази пещ, защото те са най-вкусни!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова - ДБ

Стела Никилова, ПП/ДБ: Иван Портних 10 години не извърши промени по ОУП, а сега ГЕРБ са първи критици

От войната между общински съветници и кмета на Варна, морската столица няма полза, а губещи са гражданите. Коментарът е на варненския депутат от ПП/ДБ Стела Николова, според която групите на ГЕРБ и „Възраждане“ се налагат над останалите общински съветници които не са ориентирани в административните процедури и хватки. Тя е съгласна и с..

публикувано на 16.11.24 в 15:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Промените в Конституцията доведоха до разпад на държавата

За да бъде развързана политическата безизходица, трябва да бъдат върнати конституционните правомощия на президента да назначава служебен кабинет. Това каза в предаването „Позиция“ варненският депутат и съпредседател на ПГ на левицата Борислав Гуцанов. По думите му промените в основния закон са допринесли за конституционната криза и разпад на..

публикувано на 16.11.24 в 14:57

Инж. Христо Димитров: Гарантирам, че ОУП на Варна ще бъде преразгледан и редактиран спрямо днешните изисквания на града

В началото на мандата на общинския съвет, е имало   желание и намерение, да бъде създадена комисия която да направи анализ на ОУП Варна, вземайки предвид обществените нагласи и забележките на инвеститорите. Това каза в обзорното предаване „Позиция“ на Радио Варна председателя на Общински съвет Варна инж. Христо Димитров. По думите му, това..

публикувано на 16.11.24 в 14:17

Подводният фотограф Пламен Вукадинов: Треперя от вълнение всеки път, преди да вляза във водата

Трудно живея над водата, на мен ми е по-добре във водата, не ми се излиза от нея. Това коментира за Радио Варна известният подводен фотограф Пламен Вукадинов. Нямам никакви намерения да спирам - заставам на брега и няма сила, която да ме спре. Преди да вляза във водата, всеки път треперя от вълнение, каза още той.  Да си подводен фотограф крие и своите..

публикувано на 15.11.24 в 06:30

Sakis Tolis (ROTTING CHRIST): Животът е най-доброто предимство

Интервю със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST) Гръцката екстремна банда ROTTING CHRIST празнува 35-годишнината си. Със специален концерт групата ще я отбележи и в София на 17 ноември, по покана на „EventEase”. Заедно с тях на сцената ще се качат и EMBRACE BY DARK, които ще представят новия си албум „Extrasensory”. Специалният концерт на ROTTING..

публикувано на 15.11.24 в 05:35

"Момичета с мечти – нека сме повече от три!" - ромските жени и пътят към успеха

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” организира четвърта Национална женска ромска среща „Момичета с мечти – нека сме повече от три!“, която ще се проведе на 14-15 ноември 2024 г. в Дряново. В срещата участват жени и момичета от цялата страна, които активно работят в посока промяна положението на ромската жена. Това..

публикувано на 14.11.24 в 08:10
Иво Инджов

Иво Инджов: Минимален е шансът за редовен кабинет

По-скоро няма да има редовно правителство в рамките на този парламент, той ще функционира няколко месеца и след това ще отидем на нови избори. Тази прогноза направи политологът доц. Иво Инджов. Той допуска обаче, че има минимален шанс за четворна коалиция.  Бойко Борисов демонстрира активност, за да покаже отговорността, която носи ГЕРБ като първа..

публикувано на 13.11.24 в 06:50