Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Союз“ все пак излетя в орбита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската космическа агенция "Роскосмос" обяви за успешно първото излитане на „Союз“ за Международната космическа станция, след неуспешното стартиране на полета през октомври.

„Союз“ е "успешно изстрелян в орбита", пише „Роскосмос“ в Туитър.

Руският космонавт Олег Кононенко, Ан Маклейн от НАСА и Давид Сен Жак от Канадската космическа агенция стартираха мисията до Международната космическа станция, която ще продължи шест месеца и половина, в очакваният час 11:31 ч. местно време.

Изстрелването е първото за наследника от съветската епоха „Союз“ от 11 октомври, когато излитането на ракетата с руснака Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хага се провали с взрив, принуждавайки двойката да извърши аварийно кацане.

Те се приземиха невредими, но неуспешното изстрелване - първият такъв инцидент в руската пост-съветска история - породи тревога за състоянието на програмата „Союз“.

„Союз“ е единственият начин да се стигне до МКС, откакто Съединените щати изтеглиха космическата совалка през 2011 г.

Кононенко, Маклейн и Сен Жак бяха усмихнати, когато телевизионното предаване на НАСА показа, че се подготвят да влязат в капсулата преди старта.

На пресконференция в навечерието на старта командирът на екипажа Кононенко каза, че астронавтите "абсолютно" се доверяват на екипите, подготвящи полета.

"Рискът е част от нашата професия", каза 54-годишният астронавт. "Ние сме психологически и технически подготвени за взрив и всяка ситуация, която, да не дава Бог, може да се появи на борда."

Космическата лаборатория на МКС е в орбита около Земята на около 28 000 километра от 1998 г. насам.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балчик

РЗИ-Добрич: Морската вода на 20-те плажа в областта е чиста

Морската вода на 20-те плажа в област Добрич е чиста според Наредбата за управление на качеството на водите за къпане. Това сочат резултатите от проверките на Регионалната здравна инспекция в Добрич на 5 и 6 август.  Във връзка с проследяване на качеството на водите за къпане, на 5 август г. е извършено пробонабиране съгласно План-графика за..

публикувано на 09.08.24 в 14:34

Жители на село Попович утре затварят за кратко пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 09.08.24 в 14:33
Задръствания на Аспарухов мост.

Регионалният министър: Аспаруховият мост не е в аварийно състояние, обмисля се втори мост над Варненското езеро

По данни на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) "Аспаруховият мост" във Варна не е в аварийно състояние, съобщи по време на редовния парламентарен контрол служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, предаде БТА. Според нея е по-добре да се изгради още един мост над Варненското езеро и след това да започне..

публикувано на 09.08.24 в 14:01

Във Варна и областта предприемат мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Областната епизоотична комисия във Варна предприема мерки за недопускане навлизането на болестта чума по дребните и преживни животни заради влошената обстановка в Румъния и Гърция.  Една от първите въведени мерки е свързана с движението и превозването на дребни преживни животни (овце и кози). Действията трябва да са съпроводени с предварително..

публикувано на 09.08.24 в 13:54
КПКОНПИ

Събрани са 84 подписа за отстраняването на шефа на КПКОНПИ

84 подписа за отстраняването на заемащия длъжността председател на КПКОНПИ Антон Славчев са събрали до момента от „Продължаваме промяната“, предаде БГНЕС. Подписката на ПП-ДБ за оставката на шефа на Антикорупционната комисия е подписана от част от независимите депутати на „Величие“ от двете фракции, както и от депутатите от „Възраждане“. За това..

публикувано на 09.08.24 в 13:34

„Морски ритуали и традиции“ представят във Военноморския музей във Варна

„Морски ритуали и традиции“е името на новата изложба, която беше открита днес във Варненския военноморски музей. Тя обхваща различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните моряшки вярвания, обредни практики и суеверия. Ритуалите, табутата и морската символика са представени чрез артефактите, станали..

публикувано на 09.08.24 в 13:21

Новият служебен премиер: Още от утре започвам разговори със сегашните министри

Още от утре започват разговорите със сегашните министри, както и с други експерти, съобщи в  първата си изява пред медиите, след като получи мандата за съставяне на правителство, Горица Грънчарова-Кожарева.  "Президентът Румен Радев ми връчи мандат за съставяне на служебно правителство. Поех този ангажимент. Имайки предвид в ситуацията, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 11:46