Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

Водата ни връща като резонанс нашето отношение към нея

Джина Брия
Снимка: Славена Илиева

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в София. 

Ябълка и чаша вода е по-добре от две чаши вода, защото комбинацията им хидратира по-добре отколкото повече количество вода. Можете да консумирате повече пресни плодове и зеленчуци, например ябълки и краставици, и да бъдете добре хидратирани, без да пиете големи количества вода, съветва Джина Брия. "Това е много важна констатация ‒ че можем да избегнем приемането на прекалено голямо количество вода, за да си осигурим необходимата хидратация ‒ достатъчно е да консумираме повече пресни градински плодове и зеленчуци."

Съвместно с д-р Джералд Полак, Брия е част от екипа на американската Фондация по хидратация, която провежда практически обучения за осигуряването на повече хидратация в свят, в който водата е все по-ценен ресурс - било то заради недостига или поради замърсяването й. 

лагаме всичките си рецепти и идеи на нашия уебсайт. /.../ Моята работа във Фондацията по хидратация в Ню Йорк е да споделям и довеждам научните познания на всички големи умове до широката публика, по походящ начин, така че тези познания да влизат в обществена употреба ‒ за да могат хората, които пият вода, а това сме всички ние, да имат нови начини да разбират и ползват водата. Моята работа се състои в това да правя научните резултати ползваеми за обществото, за да може всеки да получава водата за здраве и красота, за силен ум, при застаряване, за добро функциониране и защита. Водата има изключителни свойства като фактор на защита", разказва Джина Брия пред "Хоризонт".

"Най-важната новина е фактът, че ние сме 99 % вода като брой молекули. Това е удивителен факт ‒  изградени сме много повече от вода, отколкото от каквото и да е друго.  Това значи, че хидратацията е най-ефикасна, проста, лесна и здравословна дейност, която извършваме ежедневно", подчертава Джина Брия. "Тоест, отношението ни към водата е отношение към самите нас и към нашия живот, нашето бъдеще. Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем", допълва тя.

Джина Брия има интерес към симбиозата между наука и изкуство. "Пристъпих към тази тематика като антрополог. Занимавала съм се с културата на различни народи по света. Проучвала съм начините, по които се учат и препредават знанията за природата. Като пример мога да дам проект, по който работихме в САЩ при индианците алгонка. Традиция в това племе е жените всеки ден да пеят на водата песен, кратка песничка. Те учат и другите жени да пеят тази песен. Чрез нашия проект искаме да разпространим песента по света ‒ за да може всяка жена, когато взима чаша вода, да пее на тази чаша вода, на водата в нея. Когато мие съдовете, жената може да пее, може да пее и когато взима душ. Тази песен или пък друга песничка, която вие сте съчинили, ще предава към водата вашето отношение и водата ще ви връща това отношение като резонанс. Онлайн ще намерите индианската песничка и можете да я научите. Песничката е много лесна и всеки по света може да се научи да я пее."

Брия вярва, че освен корени, към които се връщаме, имаме и клони, с които се протягаме към нови средства и нови форми на изкуство. И връщайки се към темата за науката и изкуството, обяснява как използват вода като вибрираща среда, когато през нея минава звук:

"Виждаме звука през леща от воден филм. Това е нещо ново, революционно и много вълнуващо. Иначе отдавна е известно, че звукът резонира във вода. Водата е средство за изкуствата като рисуване и танц, в нея има дух. Тоест, ако повече работим с вода, можем да имаме по-фино изкуство и мислене, защото не бива да забравяме, че сме 99% вода. Животът има нужда от вода, звук, резонанс и вътре в нас, и извън нас ‒ трябва да съчетаваме науката и изкуството."

Цялото интервю е в звуковия файл.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20