Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват свидетели на потушаването на Пражката пролет

Свидетели на потушаването на Пражката пролет, както и български студенти или работещи през лятото на 1968 г. в някогашна Чехословакия издирват варненски историци, съобщи Златка Антова от отдел „Най-нова история” в Регионалния исторически музей във Варна.

Търсенето на българите, присъствали на събитията е в рамките на проект, в който освен варненският музей участват още университети в Братислава, Виена, Загреб и Болоня, както и Института за национална памет в Талин и три неправителствени организации от словашкото село Михаловце. Именно от там навлиза в Чехословакия единият от двата български сухопътни полка, които са изпратени да потушат размириците в Прага – базираният в Елхово 12 мотострелкови полк, посочи Антова.

До момента около 20 българи са заявили съгласието си да разкажат спомените си. Сред тях има както бивши военнослужещи, така и обикновени граждани.

Музеят във Варна е единственият от българска страна, който участва в проекта "Годината, която промени всичко: Чехословакия и Европа 1968”.

По времето на Пражката пролет, в тогавашна Чехословакия първи секретар на комунистическата партия е Александър Дубчек. Неговото управление става популярно с иновативните си идеи, които в историята остават под името "социализъм с човешко лице”. През април 1968 г. Дубчек отменя цензурата над медиите, гражданите на Чехословакия могат дори да напускат страната и да членуват в социални организации, неконтролирани от партията. Тези действия, обаче, влизат в притоворечия с разбиранията на Съветския Съюз и държавите, участващи във Вършавския договор, което довежда и до операция „Дунав”.

Освен с 12 мотострелкови полк, България участва в потушаването на Пражката пролет и с 22 мотострелкови полк от Харманли, както и с един танков батальон.

Българските войници от 12-и полк навлизат в Чехословакия в нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. край Михалковце, разказва Антова.Там, според официалната история, те срещат съпротива, има и ранени. Ден по-късно достигат Банска Бистрица, където завземат казармата, полицията и радиото. Служещите в 22-и полк кацат на летищата Рузине и Водоходи, където вече са се настанили съветските части, и се разполагат в полетата наоколо.

Потушаването на Пражката пролет взима много жертви сред чехи и словаци. Единствената българска жертва е старшина Николай Цеков Николов, който е бил убит при битово престъпление, а не при военните действия.

По думите на Антова, целта на варненските историци е свидетелствата да бъдат записани, а след това съхранявани в Братислава. Колекцията ще бъде озаглавена „Пражката пролет в разказите на очевидците".
Част от тях ще бъдат включени в изложба и документален филм, които ще бъдат показани във Варна през есента на следващата година.
Повече може да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29