Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът продължава работата си в Страсбург

Европарламентът няма да отмени заседанието си в Страсбург, въпреки терористичния акт там снощи. Tова съобщи евродепутатът  от Варна  Емил  Радев, който в момента на стрелбата е бил в хотел, намиращ се на 300 метра от входа на коледния базар.

Около нападнатия коледен базар в Страсбург е имало засилено присъствие на полиция и военни, но на него е било възможно да се внесе огнестрелно оръжие, разказа Радев.

   

„Проверяваха се всички, които влизаха към коледния базар, но се проверяват главно чантите. Явно се търсят експлозиви и т.н. Всеки човек с дълго палто може да прекара автомат, не се проверяваше за оръжие, защото няма скенери на входовете“.

“Не би трябвало един такъв терористичен акт да блокира града, да всява паника и т.н. Това е целта на терористите. Трябва да продължат да работят институциите. В града има достатъчно полиция и военни. Надяваме се скоро да бъде заловен извършителят“.

Даниела Стойнова разговаря с Радев за ситуацията в града и за мерките, които вземат властите там за осигуряване на безопасността  на гражданите:


Във вторник вечерта 29-годишен жител на Страсбург на име Шериф Ш. откри стрелба на коледния базар в центъра на града. Мъжът е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж.

Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер съобщи, че при стрелбата са загинали трима души, а други 12 са ранени. В операцията по издирване на заподозрения участват стотици служители на реда. Заради операцията беше преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург бяха призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите.

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след стрелбата снощи, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер, цитиран от Ройтерс. Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол, както и контролът на коледните базари в страната, каза Кастанер.

Италиански журналист е пострадал при стрелбата, предаде агенция ТАСС, като се позова на италианската АНСА. Според информацията нараняванията на италианския журналист са леки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътнинте настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възтановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възтанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Палмен Китипов по време на протеста на живеещите там срещу..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46

Илинден е - морето взема жертви

За християните днес е е дин от големите летни празници. Българската православна църква почита Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Според..

публикувано на 20.07.24 в 11:23

Инициативата “Бъди грамотен” отново гостува във Варна

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата  “Бъди грамотен”.  Събитието ще се проведе от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. По време на състезанието жителите и гостите на града ни ще имат възможност да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации...

публикувано на 20.07.24 в 08:41

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде  Калина Калчева от Ямбол, израснала във Воден.   Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите , защото по думите й те "в момента най-много имат..

публикувано на 20.07.24 в 08:34
Балчик

Слънчево до обед, после облачно и на места ще превали

До обед ще е предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна обланочст. На места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и североизток. Максимални температури между 31° и 36°, за Варна около 33°. Вълнение на..

публикувано на 20.07.24 в 07:54

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35