Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 години затвор за смъртта на балетиста Мартин Чикалов

25-годишният неправоспособен водач, причинил смъртта на балетист от варненската опера и избягал от местопроизшествието, получи днес присъда от 6 години затвор.

Подсъдимият Петър Здравков призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Така за убийството на 38-годишния Мартин Чикалов за неправоспособния водач, шофирал с превишена скорост на оживен варненски булевард, съдът определи наказание от 9 години лишаване отсвобода, но заради признатата вина наказанието му бе намалено с една трета.

В обвинителната си пледоария представителят на Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението, което, според НК се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години. Прокурорът припомни, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след пътно-транспортното произшествие е избягал и се е укрил.

Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. „Приморски“ на 10 септември вечерта, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко,така и за далечно разстояние. 

След пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си на 10 септември тази година, където е бил адресно регистриран. Обявен е за общодържавно издирване. Една на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Живеещите там не познават подсъдимия Петър. Съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван с актове за административни нарушения.

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър Здравков. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества. Смъртта на Мартин е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок, но съдът остави Петър Здравков задържан под стража.

След заседанието Радослав Лазаров, изпълняващ длъжността окръжен прокурор, коментира пред Даниела Стойнова  работата на прокуратурата по делото, която бе наречена емблематична като бързина и качество на досъдебното производство от адвоката на майката на Чикалов:


Колеги на Мартин Чикалов казаха, че не са доволни от срока на присъдата и че това не дава добър знак на обществото.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Иванов

Христо Иванов: Днес да сме реалисти, към момента няма съгласие за кабинет

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.  "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:38

Живеещи на улица "Латинка" пресичат рисковано натоварен булевард заради затруднен достъп до светофар

Заради паркирали автомобили по тротоара е затруднено пресичането на улица "Латинка" във Варна. С този проблем се бори варненецът Димитър Иванов, ангажирал се да сезира редица отговорни институции с надеждата той да бъде разрешен. Тротоарът се използва за временен "паркинг" за автомобили, тъй като в района има няколко автосервиза и гумаджийница...

публикувано на 19.03.24 в 09:35

Международният валутен фонд ще представи резултатите от прегледа на българската икономика

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е..

публикувано на 19.03.24 в 09:29

Затваря пазар "Калин" в кв. Аспарухово

Пазар „Калин“ се намира в началото на квартал Аспарухово от близо 20 години. С него са свикнали както хората, които живеят в района, така и самите търговци. Съвсем скоро търговците получават предизвестие, че трябва да освободят помещенията и договорите им са прекратени. Причината е, че собственикът на терена, върху който е разположен пазара, не..

публикувано на 19.03.24 в 08:30

Светият Синод ще избере наместник-председател

На заседание на Светия Синод  се очаква да бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Междувременно Пловдивският..

обновено на 19.03.24 в 07:13

До обяд преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъдат финализирани

Очаква се днес кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел да отиде днес при президента Румен Радев с окончателното решение относно структурата и състава на Министерския съвет . До тук се стигна след като вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на кандидата за премиер Мария Габриел,..

публикувано на 19.03.24 в 07:09
ток

Адресите без ток днес

П ланови прекъсвания на територията на област Варна за в торник, 19.03.2024 г.: На  19.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Шипка, ул. Петър Парчевич,..

публикувано на 19.03.24 в 06:18