Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

6 години затвор за смъртта на балетиста Мартин Чикалов

25-годишният неправоспособен водач, причинил смъртта на балетист от варненската опера и избягал от местопроизшествието, получи днес присъда от 6 години затвор.

Подсъдимият Петър Здравков призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Така за убийството на 38-годишния Мартин Чикалов за неправоспособния водач, шофирал с превишена скорост на оживен варненски булевард, съдът определи наказание от 9 години лишаване отсвобода, но заради признатата вина наказанието му бе намалено с една трета.

В обвинителната си пледоария представителят на Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението, което, според НК се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години. Прокурорът припомни, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след пътно-транспортното произшествие е избягал и се е укрил.

Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. „Приморски“ на 10 септември вечерта, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко,така и за далечно разстояние. 

След пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си на 10 септември тази година, където е бил адресно регистриран. Обявен е за общодържавно издирване. Една на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Живеещите там не познават подсъдимия Петър. Съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван с актове за административни нарушения.

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър Здравков. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества. Смъртта на Мартин е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок, но съдът остави Петър Здравков задържан под стража.

След заседанието Радослав Лазаров, изпълняващ длъжността окръжен прокурор, коментира пред Даниела Стойнова  работата на прокуратурата по делото, която бе наречена емблематична като бързина и качество на досъдебното производство от адвоката на майката на Чикалов:


Колеги на Мартин Чикалов казаха, че не са доволни от срока на присъдата и че това не дава добър знак на обществото.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден 77 на недоволство в София

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството на Борисов, оставка на главния прокурор, служебен кабинет и честни избори. Шест часа беше блокиран Дунав мост, поздравления. Поздравления и за..

публикувано на 23.09.20 в 23:58

Поредна вечер на протест срещу кабинета във Варна

За поредна вечер варненци се събраха около сградата на общината, за да изразят своето недоволство от правителството. Около 30 души участваха в традиционните беседи около палатковия лагер днес. И тази вечер гражданите имаха възможност да изразят мнения за ситуацията в страната.  Лидерът на протеста разказа пред събралите се за впечатленията си от митинга..

обновено на 23.09.20 в 20:50

Новите кораби - минни ловци на ВМС вече са в Пункт за базиране Варна

Новопридобитите минни ловци за Военноморските сили на Р България бяха снети от борда на полупотопяемия тежковоз SUPER SERVANT4 във водите на Варненското езеро, след което бяха дислоцирани в Пункт за базиране Варна.Това съобщиха от ВМС. Двата кораба ще допринесат за повишаване способностите на Военноморските сили на Р България за..

публикувано на 23.09.20 в 18:35
МБАЛ - Добрич

Отделението по гастроентерология в МБАЛ Добрич отново приема пациенти

Отделението по гастроентерология в многопрофилната болница в Добрич възстанови д ейността си. Приемът на пациенти беше преустановен и те бяха прехвърляни към Варна, след като лекарите по гастроентерология бяха ангажирани в лечението на заболелите от COVID-19. След като секторът за настаняване на заразени с коронавирусна инфекция беше отделен на..

публикувано на 23.09.20 в 17:30

Фермерският пазар в Балчик няма да приключи с края на лятото

Фермерският пазар в Балчик, замислен за съботните вечери през лятото, продължава и идния месец, съобщи Пепа Рашева - представител на организаторите от кооперация "Хранкооп". Тази събота от 17,00 до 21,00 ч. в началото на крайбрежната алеята малките земеделски производители отново ще посрещнат лично своите потребители под девиза „За чиста храна“...

публикувано на 23.09.20 в 17:24

Установиха огнище на COVID-19 в завод "Дружба" във Варна

Огнище на COVID-19 е установено в два производствени цеха на завод „Дружба“ във Варна, съобщават от Регионалната здравна инспекция.  От там уточниха, че през последните дни положителни проби за COVID-19 в завода са дали 16 души. Всички положителни са поставени под карантина, те с леки симптоми или без симптоми.  Установени са 49 контактни на..

публикувано на 23.09.20 в 17:01

Общинските лечебни заведения ще са със сериозни финансови загуби за 2020 г.

Кризата, причинена от COVID-19, се е отразила сериозно върху приходите на общинските лечебни заведения. Въведеното извънредно положение е поставило болничните заведения в необичайна ситуация със значителна продължителност, която е нарушила ритъма на рутинните медицински дейности. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и..

публикувано на 23.09.20 в 16:03