Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На Коледа – не за подаръците, а за времето с близките

Таблети, дрехи, парфюми за възрастните и играчки за децата – това са част от универсалните подаръци, поставени под елхата в очакване на Коледа. Даряваме близките си с материалното, но остава ли ни време за емоциите, за споделеността? По темата разговаряме с психолога Полина Коцева, която е специалист в сферата на емоционалната интелигентност. „Откакто са бебета, те разчитат на своята емоционална интелигентност, а всеки родител откликва по най-адекватния начин на нуждите му. Колкото повече пораства едно дете, толкова повече механизми има да се справи с различните емоционални състояния. Колкото и да расте, то продължава да има нужда от своя родител, то има нужда от спътник и събеседник”, смята Коцева.

Светлината в детския поглед се запалва не от подаръците, а от времето. Времето, което прекарваме и споделяме със своите наследници. „Всяко дете има нужда от разговор с родителите си, има нужда да сподели, и те да му се споделят. Да прекарат повече време заедно”, допълни Полина Коцева. Сред материалите, с които границата между двата свята се стеснява, са специални карти, създадени от организацията, която работи над интегрирането на международни програми и методики за емоционална интелигентност „FUNтазия” във Варна.

В тях са изобразени 53 емоционални състояния, а сред играчите задължително трябва да има поне един възрастен. Останалите, разбира се, са деца, а идеята е всеки от тях да разказва истории. Креативни и различни са подходите, а историите – изключително интересни, допълва Коцева. „Играта ги провокира да обърнат внимание не само на себе си, но и на околните. Чрез нея ние разпознаваме не само нашите лични емоции, а и тези на околните”, сподели още Полина Коцева.

Повече за емоционалната интелигентност и материалите, с които работи тя, чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Областите Добрич и Шумен могат да останат без вода, заради неплатен ток за 10.5 млн. лв.

От 29 септември областите Добрич и Шумен могат да останат без вода заради дългове от 1 0,5 милиона лева.Това съобщават от Енерго-Про. От там поясняват, че ВиК Добрич и ВиК Шумен са сред най-големите длъжници за ток в Североизточна България. Казусът с дълговете на добричкото ВиК датира от 2007 г. Въпреки постоянното разсрочване,..

обновено на 24.09.20 в 11:45

Два района вече без вода във Варна

Поради реконструкция на водопровод по ул."Здравец", без вода до 17.00  часа са живеещите по улиците:"Кап. Петко", "Петър Маринов", "Здравец", "Извор", ""Дръзки", "Чайка" и "Бреза". Водоподаването е спряно и за живеещите по част от улиците "Св.св.Кирил и Методий", "Славейков", "Христо Ганчев" и   " Хан Аспарух" –  до около 12.30 часа,..

публикувано на 24.09.20 в 09:34
Аспарухов мост

Задръстване по Аспарухов мост. Колоната е от центъра на кв. "Аспарухово".

Задръстване по Аспаруховия мост в посока Варна има в момента. Колоната от чакащи автомобили е почти от центъра на квартала, информират слушатели на Радио Варна. От КАТ-Варна съобщават причината – ограничена е част от пътната настилка, а колите са пренасочени в едното платно, което забавя изтеглянето на движението. Към този час на деня няма..

публикувано на 24.09.20 в 09:17

И днес предаваме опасни отпадъци във Варна

Продължава кампанията за събирането на опасни отпадъци от домакинствата във Варна. В мобилни пунктове по график се приемат безвъзмездно живак и живаксъдържащи уреди, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки,лекарства с изтекъл срок на годност. Припомням, че преди да бъдат изхвърлени..

публикувано на 24.09.20 в 08:19
Диана Ковачева

Омбудсманът се отчита пред парламента

Омбудсманът Диана Ковачева ще представи доклад в парламента за дейността на обществения защитник през 2019 г. От данните в него е видно, че близо 50 хил. граждани са получили съдействие от омбудсмана. Над 22 хил. души са се обърнали към институцията с подписки по конкретни въпроси. Броят на получените..

публикувано на 24.09.20 в 07:03

Слабо ще превали на места

Днес ще има променлива облачност, следобед с развитие на купеста и на места ще превали краткотраен дъжд. Във вътрешността ще е почти тихо, следобед ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по Черноморието ще духа слаб южен, по-късно югоизточен. Преобладаващи максимални температури между 25 и 30 градуса, за Варна около 27. Вълнение на морето..

публикувано на 24.09.20 в 05:52

7 нови случая на COVID-19 във Варна, 4 в Добрич

7 нови случая на COVID-19 във Варна, 4 в Добрич от общо 160 в страната за изминалото денонощие. Това сочи статистиката при направени 3 526 PCR теста. Излекувани са 119, а активните случаи са 4637 по данни на Единния информационен портал. Най-много заразени има в София – 38, в Бургаска област те са 35,..

публикувано на 24.09.20 в 05:50