Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Коледа – не за подаръците, а за времето с близките

Таблети, дрехи, парфюми за възрастните и играчки за децата – това са част от универсалните подаръци, поставени под елхата в очакване на Коледа. Даряваме близките си с материалното, но остава ли ни време за емоциите, за споделеността? По темата разговаряме с психолога Полина Коцева, която е специалист в сферата на емоционалната интелигентност. „Откакто са бебета, те разчитат на своята емоционална интелигентност, а всеки родител откликва по най-адекватния начин на нуждите му. Колкото повече пораства едно дете, толкова повече механизми има да се справи с различните емоционални състояния. Колкото и да расте, то продължава да има нужда от своя родител, то има нужда от спътник и събеседник”, смята Коцева.

Светлината в детския поглед се запалва не от подаръците, а от времето. Времето, което прекарваме и споделяме със своите наследници. „Всяко дете има нужда от разговор с родителите си, има нужда да сподели, и те да му се споделят. Да прекарат повече време заедно”, допълни Полина Коцева. Сред материалите, с които границата между двата свята се стеснява, са специални карти, създадени от организацията, която работи над интегрирането на международни програми и методики за емоционална интелигентност „FUNтазия” във Варна.

В тях са изобразени 53 емоционални състояния, а сред играчите задължително трябва да има поне един възрастен. Останалите, разбира се, са деца, а идеята е всеки от тях да разказва истории. Креативни и различни са подходите, а историите – изключително интересни, допълва Коцева. „Играта ги провокира да обърнат внимание не само на себе си, но и на околните. Чрез нея ние разпознаваме не само нашите лични емоции, а и тези на околните”, сподели още Полина Коцева.

Повече за емоционалната интелигентност и материалите, с които работи тя, чуйте в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди се стекоха на връх Шипка на националния празник

Хиляди хора се събраха днес на националния празник 3 март на историческия връх Шипка и района около него, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България, предаде БНР. Слово произнесе президентът Румен Радев, който посрещнат с ръкопляскания и одобрителни викове. Той заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи на Шипка и..

публикувано на 03.03.24 в 16:00

Варна почете 146 години от Освобождението на България

Варна почете 146 години от Освобождението на България от турско робство. Десетки варненци и гости на града се включиха в събитията, посветени на националния празник във Варна,  които започнаха с вдигане на националния флаг пред катедралния храм "Свето успение Богородично". Кметът  на града Благомир Коцев, областният управител проф. Андрияна..

публикувано на 03.03.24 в 14:49

В Бяла честваха 146 години от Освобождението на България

С официално честване, тържество и културни прояви жители и гости на Бяла отбелязаха националния празник на България – 3 март. Десетки граждани се стекоха на централния площад в Черноморския град днес в 10:00 часа, за да се включат в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Щерион Певтичев и да отдадат почит на..

публикувано на 03.03.24 в 14:30

Празник на свободата в Балчик

Всички сме прескъпо платени с кръвта на Бога и загиналите. Да тачим двата си най-големи дара – живота и свободата, заръча в заупокойната молитва, част от общоградското честване на националния празник Трети март в Балчик, отец Стратия Александров. След церемонията по издигане на знамената в центъра на града балчиклии сведоха чела в минута мълчание и..

публикувано на 03.03.24 в 13:58

61-ва Щафетна обиколка на Радио Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Днес за 61-ви път се провежда традиционната Щафетна обиколка на Радио Варна, по случай Националния празник - 3 март. Това е най-голямата аматьорска проява в региона, както и с най-дълга история. Интересен факт е, че само веднъж от 1962 г. насам обиколката не се е състояла, въпреки че десетина атлети са дошли за бягането. Причината е много ниски..

публикувано на 03.03.24 в 11:58

Плувната щафета на Радио Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Плувната щафета, част от спортния празник на Радио Варна, по случай 3 март, започна. Началото бе дадено от директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева. Благодаря, че сме заедно тук - от година на година ставаме все повече, в името на този прекрасен спорт плуването, каза тя. Тя отправи поздравления към родителите и треньорите, които мотивират децата да се..

публикувано на 03.03.24 в 11:00

40 участници се включиха в надпреварата на Радио Варна по спортно катерене (ВИДЕО и СНИМКИ)

40 участници се включиха в надпреварата по спортно катерене, част от 61-вата Щафетна обиколка на Радио Варна. Стартът бе даден от директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева. Тя пожела успех на участниците. Клубът по спортно и скално катерене "Варна клайминг"  участва за втора поредна година в  Щафетната обиколка на Радио Варна , която се провежда..

публикувано на 03.03.24 в 09:59