Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На Коледа – не за подаръците, а за времето с близките

Таблети, дрехи, парфюми за възрастните и играчки за децата – това са част от универсалните подаръци, поставени под елхата в очакване на Коледа. Даряваме близките си с материалното, но остава ли ни време за емоциите, за споделеността? По темата разговаряме с психолога Полина Коцева, която е специалист в сферата на емоционалната интелигентност. „Откакто са бебета, те разчитат на своята емоционална интелигентност, а всеки родител откликва по най-адекватния начин на нуждите му. Колкото повече пораства едно дете, толкова повече механизми има да се справи с различните емоционални състояния. Колкото и да расте, то продължава да има нужда от своя родител, то има нужда от спътник и събеседник”, смята Коцева.

Светлината в детския поглед се запалва не от подаръците, а от времето. Времето, което прекарваме и споделяме със своите наследници. „Всяко дете има нужда от разговор с родителите си, има нужда да сподели, и те да му се споделят. Да прекарат повече време заедно”, допълни Полина Коцева. Сред материалите, с които границата между двата свята се стеснява, са специални карти, създадени от организацията, която работи над интегрирането на международни програми и методики за емоционална интелигентност „FUNтазия” във Варна.

В тях са изобразени 53 емоционални състояния, а сред играчите задължително трябва да има поне един възрастен. Останалите, разбира се, са деца, а идеята е всеки от тях да разказва истории. Креативни и различни са подходите, а историите – изключително интересни, допълва Коцева. „Играта ги провокира да обърнат внимание не само на себе си, но и на околните. Чрез нея ние разпознаваме не само нашите лични емоции, а и тези на околните”, сподели още Полина Коцева.

Повече за емоционалната интелигентност и материалите, с които работи тя, чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шест големи язовира във Варненско са технически неизправни

Повечето от малките  язовири на територията на Варненска област,  които са или общинска собственост,  или са отдадени на концесия, не са технически изправни - това съобщи във Варна областният управител Стоян Пасев. Той обясни, че според новите изисквания, девет от тях са прехвърлени на новото държавно предприятие, което стопанисва язовирите,..

публикувано на 23.01.20 в 16:26

Ново огнище на африканска чума във Варненско

Ново огнище на африканска чума е открито в село Голица, Варненска област. Заразата е сред диви прасета, съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Друго огнище се предполага, че има в защитената местност "Лонгоза" край Камчия: "Там, знаете, че се отглеждат тип "Източнобалканска порода". Има няколко стада. За жалост,..

публикувано на 23.01.20 в 15:35

Напусна ни Жоро Василев

Дългогодишният журналист в Радио Варна Жоро Василев ни напусна вчера, съобщиха негови приятели. Повече от 10 години Жоро беше част от екипа ни. Беше водещ на предаванията "Нощен разговор", "Здравей, море!", "По първи петли" и др. Обичаше безкрайно изкуството и особено българската музика. В "Златния фонд" на Радио Варна се пазят десетки негови интервюта..

публикувано на 23.01.20 в 15:28
Проектът за Паметник на моряка

Димитър Димитров: Фигурата за Паметника на моряка ще е готова през пролетта

През пролетта се очаква да има яснота по финансовите въпроси, свързани с изграждането на Паметник на моряка във Варна. Предвидено е община Варна също да участва във финансирането на проекта. Това каза в морското предаване на Радио Варна председателят на УС на Фондация „Морски съдби” капитан Димитър Димитров, който уточни, че в момента от..

публикувано на 23.01.20 в 15:09

Грипна епидемия за Бургаска област

Грипна епидемия ще бъде обявена за цялата Бургаска област. Решението ще бъде взето официално утре. Лабораторните резултати от този сутрин са показали, че за последните седем дни 425 души са се разболели от грип, съобщиха от РЗИ - Бургас.  Грипна епидемия ще бъде обявена от събота, а учениците в цялата област излизат в грипна ваканция от..

публикувано на 23.01.20 в 14:14

Готови за плуване в "Тузлата"

Реновиран е басейнът за подводна гимнастика в специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" край Балчик и вече на разположение на пациентите на лечебното заведение. Болницата започна годината с възстановен и модернизиран вът­ре­шен ба­сейн. Тем­пе­ра­ту­рата на водата в него е око­ло 31 гра­ду­са. Вод­но­то съо­ръ­же­ние е с..

публикувано на 23.01.20 в 13:42

Блок "Добрич" трябва да е готов през 2022 година

Блок „Добрич“ се очаква да бъде готов за експлоатация през 2022 година. Общинската сграда трябва да предостави апартаменти на собственици, чиито имоти са били отчуждени през 80-те години на миналия век. Жилищната сграда беше завършена до груб строеж през 2014 година и едва миналата година община Добрич успя да осигури средства за завършването..

публикувано на 23.01.20 в 12:53