Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздаваш добро, когато го имаш в сърцето

И тази сутрин една истинска българка ни зарадва с добро настроение, за да ни каже, че вече е готова за посрещане на Рождество Христово. Готова е да продължи да раздава любов. Защото я носи в сърцето си и иска да накара и другите да се усмихнат и да се чувстват обичани.

Успява. Не говори за цената, на която го прави. Споделя само, че на това я е научила нейната майка, която продължава много да обича, въпреки физическата им раздяла, защото тя вече е в едно друго измерение. Но много добре помни нейните уроци за живота, преподадени също с любов. 

Всеки има своя представа за домашния уют. Савка Атанасова е от тези хора, които успяват да го създадат. Да приготви у дома истинска храна, да я поднесе с любов и също с любов да разкаже за тези уж дребни на пръв поглед моменти. По няколко пъти на ден тя изпраща послания с любов – в картина и думи. Тя е мениджър на един от големите хотели на Златни пясъци, председател на читалището в село Изгрев и един от основните двигатели на местната женска група „Веселите кулинарки“, както и на техните пътувания зад граница. Само преди дни се докоснаха до българските светини в Одрин. Снимка

Заредена с още повече емоции, Савка Атанасова продължава да съхранява и предава българския дух.

Когато се запознах с нея преди няколко месеца, тя сподели, че много иска да намери книги за читалищната библиотека. Успяла! Добри дами от Варна на два пъти дарили книги, които събрали със свои приятели. Тях Савка ги нарича добротворци, каквато е и самата тя.

Когато човек има добро желание, когато човек е позитивно настроен, когато човек гледа със светлина към всяко нещо, винаги се намира време, винаги се постига всичко!

Как успявате да създадете това усещане за домашен уют? Не само в публикациите Ви в социалните мрежи като снимки, но го допълвате и с текст!

Първо, имам уют в душата си! Ако го няма там, нищо не можеш да постигнеш! Домашният уют съм го постигнала и го постигам постоянно благодарение на първите стъпки, които моята майка е направила път към доброто и аз съм продължила. Затова всичко с лекота постигам!

СнимкаКакво Ви казваше тя?

Тя казваше, че Животът е любов, всичко е доброта! Човек трябва да е добър към околните и към себе си, да бъде позитивно настроен. Тя не казваше позитивно настроен, а казваше, че трябва да погледне с добро сърце към това, което прави. Няма ли доброта в намеренията, няма и добър резултат! Няма това, което човек иска да усети като топлина и доброта!

А онази история със стана?

Тя казваше : Представи си един стан. Семейството прави първото- насновава основата. Родителите правят пътечката. След това ти вече си видял как става и сам продължаваш, взимаш отстрани нови цветове. Не винаги е така цветна, както ти се иска, но основата е от семейството и ти тъчеш своята пътечка много по-леко! Много е важна каква е основата в едно семейство. При мен тя е изтъкана с много доброта, с много човечност.

СнимкаМоята ценностна система е изтъкана от майка ми и на мен сега ми е много леко! Вече ми е съвсем леко, защото пътеката ми е много дълга и цветна!

С много приятели!

О, и продължавам да имам. Аз работя активно. Денят ми е около 18 - 19 часа, спя много малко, но пък за сметка на това ми е достатъчно. Това, което си го начертая, ако не днес, то в следващите дни, успявам да го направя. Това прави духа ми по-силен!

Пътуванията в живота какво са?

О, пътуванията са много важни и много са важни дестинациите, които сам си определяш, защото някои път може една дестинация да те отведе там, където въобще не трябва да бъдеш.Снимка

Затова е важно да си направиш добре равносметката. То ние предполагаме, има друг, Който разполага. Но когато правим планове, трябва да имаш и план В. Понякога именно този план те отвежда там, където трябва!

В социалните мрежи публикувате снимки на едно истинско домашно огнище с домашно приготвени гозби. Как успявате в този 18-19 часов работен ден да приготвите и тази красота?

Пак от своята майка ще кажа нещо. Тя съветваше: "Каквото и да направиш, макар и бобена чорбичка да е, трябва да я поднесеш така, че на теб да ти е винаги приятно, да уважаваш себе си. Покривките бяха други - домашно тъкани, но аз си ги спомням много добре! Пак оттам ми е тръгнало това. Но това е и едно усещане. Аз искам - дали сме събрани със семейството, с приятели, винаги да бъде подредено. Отделям време за всичко, за да бъде приятно като седнем на масата!

СнимкаИ да го споделите с приятели!

Естествено! Винаги! Имаме много приятели!

В Изгрев наистина ли е най-хубав изгрева?

Изгревът е много красив, много светъл в Изгрев! Той е подсилен и от светлината, която излъчват изгревчани! Това е чисто българско село, което е запазило много традиции, а има села, където тях ги няма вече!

И в този голям Изгрев - символично топлината на домашното огнище!

Да! Стремя се когато правя мероприятия да има винаги нещо, което е от семейството, защото ние сме ги запомнили, но трябва и да го предадем. По този начин и на нас ни е приятно на тези срещи! В същото време нашите деца виждат и те ще предадат на своите деца и ще запазим българското!

Пожеланието на Савка Атанасова?

Пожеланието ми е да живеем под мирно небе. Да има много доброта, да я усещаме. Човечността да се върне на своето място! Всеки да живее добре, всеки да живее спокойно, всеки да живее мирно и ползотворно!


Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05