Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничната трапеза на един канадец

Шеф Хю Бутин

На коледната ни трапеза днес посрещаме още един гост – това е Хю Бутин - канадец от Монреал. В момента той е главен шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, но се занимава с приготвянето на храна от 25 години. Живял е в 14 държави, говори пет езика, в момента учи български, макар да му се струва доста труден. Основното му занимание обаче си остава приготвянето на храна. Впечатлен е от българската кухня и по-точно от естествения вкус на продуктите, които се използват. Харесва шкембе чорбата, за която знае, че е "лекарство" срещу махмурлук, приготвя гювеч и обожава шопската салата. Хю Бутин ни разказа с няколко думи какво слагат на трапезата канадците за празниците.

"Най-важното, което трябва да направиш е да разбереш храната сама по себе си. Трябва да разбереш хората, за да разбереш храната. Няма значение дали тя е резултат от въображението или е всекидневната закуска, която майка ти приготвя, на първо място трябва да опознаеш хората. Добрата храна се прави от добри хора. Добрата храна зависи и от хората, с които си се събрал. Това я прави вкусна или безвкусна. Може да имаш най-изисканото ястие на света и да си самотен и тъжен, а можеш да ядеш най-обикновен уличен хотдог с приятели и това да ти се струва най-великата храна на света.

В Канада по празниците храната е комбинация от френска и британска кухня, това е заради общата колонизация от двете държави - различни видове пай и печено месо за Коледа. В Канада също имаме чубрица и ѝ казваме сариет. Имаме пайове. В Канада се ядат и печени картофи с разтопено сирене както и печена пуйка с гъби и див ориз. Също така за коледните празници приготвяме пай с кленов сироп ,масло и сметана, който е много хранителен и трябва да се консумира веднага, защото трайността му е само няколко часа.

Приготвяме и пай който е направен с 6 вида месо - сърна, мечка, патица, фазан, пилешко и свинско. Това се сервира покрито с картофи. Всеки пласт месо се разделя с тях. Получава се купчина, висока 20 сантиметра. Казва се "шест месен пай", защото в него има шест вида месо. Типично е за северната част на Квебек. Има и друго. Не е много оригинално, но постоянно се слага на трапезата - пържените картофи с разтопеното сирене и сос също са жестоки. Нищо оригинално, обаче е най-страхотното ястие на света."

Чуйте повече от шеф Хю Бутин в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41
Ивелин Михайлов

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:38

Над 70 души минаха през мобилните медицински пунктовете във Варна заради жегите

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че заради обявения жълт код и очакваните високи..

публикувано на 11.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28

Таксиметрови фирми във Варна искат достъп до паркинга на автогарата

Таксиметровите фирми във Варна, без една, която има сключен договор, нямат достъп до паркинга на автогарата във Варна. Там е поставена бариера и клиентите им не могат да бъдат превозени с багажа си до автобусите. За това сигнализира с писмо до кмета на града Благомир Коцев, до председателя на Общинския съвет и до БНР, една от потърпевшите фирми...

публикувано на 11.07.24 в 15:02

Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква. Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12