Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французин се опитва да прекоси Атлантика във варел

Жан-Жак Саван (71) в приличащия на варел плавателен съд, с който възнамерява да прекоси Атлантическия океан.
Снимка: Фейсбук на Жан-Жак Саван

Французин ще опита да преплува Атлантика в оранжева капсула с формата на варел, предаде БГНЕС. 71-годишният мъж, чийто експеримент започна в сряда, се надява за три месеца да успее да стигне до Карибите, оставяйки се на теченията, .

„Времето е чудесно“, каза Жан-Жак Саван по телефона на АФП, след като отплава от Ел Хиеро на Канарските острови в Испания. „Движа с два или три километра в час. Засега капсулата ми се държи много, много добре, а прогнозите ми за благоприятни ветрове са до неделя.“

Саван е работил в продължение на месеци по създаването на своя кораб в малката корабостроителница Арес на югозападното крайбрежие на Франция.

„Корабът“, доколкото така може да бъде наречен неговият плавателен съд, е дълъг три метра и е 2,10 метра в диаметър. Той е направен от напоен със смола шперплат и е сериозно подсилен, за да устои на вълни и потенциални атаки от косатки.

Вътре в капсулата, която тежи 450 килограма, когато е празна, има шест квадратни метра спално помещение, което включва кухня, спално легло и склад.

Илюминатор в пода позволява на Саван да гледа рибите, които преминават.

Саван, който е бивш военен парашутист, служил в Африка, също така е работил като пилот и охрана в национален резерват.

Той се надява, че теченията ще го отнесат без проблем до Карибите, без да има нужда от платно или гребла. „Може би Барбадос, въпреки че наистина бих искал да бъде френски остров като Мартиника“, каза той. И обясни: „Това би било по-лесно при оформяне на документите и за връщането на варела обратно“.

Бюджетът за приключението на Саван е 60 000 евро, покрит частично от производители на варели и кампания за набиране на дарения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04