Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво интересно ще има в небето през 2019-а година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Астрономът Иван Иванов съобщи кои са по-интересните астрономически явления  през настоящата година.Някои от тях ще се наблюдават и от територията на България.

Слънчевото затъмнение, което следва през януари, ще може да се види само от северните части на Канада. За сметка на това от България ще наблюдаваме, макар и само част от пълното лунно затъмнение на 21 януари.

Още едно слънчево затъмнение има тази година - на 2 юли, но, за да го видим, трябва да сме в Тихия океан или Чили. На 16.07 ще има лунно затъмнение, което ще се вижда и от България.

Метеоритните потоци са другото интересно астрономическо явление, което можем да видим в небето. През август са Персеидите, а през ноември Леонидите, които тази година астрономите очакват с особено голям интерес. Причината е, че те са много активни веднъж на 33 години, а 2019-а е 32-а в цикъла им.

През новата година можем да разчитаме и на няколко интересни събития, свързани с космическите изследвания.

На 1 януари космическата станция "Нови хоризонти", която преди 3 години мина покрай Плутон, достигна едно от "джуджето" Ултима Туле от пояса на Кайпер. Това небесно тяло е с диаметър около 60-70 километра и може да се види само с много мощен телескоп. То ще бъде наблюдавано отблизо за първи път и астрономите вече с интерес очакват  снимките от космическата станция.

Сондата "Нови хоризонти" на НАСА се приближава с голяма скорост към Ултима Туле на 6,4 милиарда км от Земята. Това небесно тяло е най-отдалеченото, изследвано досега. Сондата лети във Вселената с 51 500 км/ч. Доближаването ще е на 3500 км от повърхността на Ултима Туле със скорост 14 км/сек.

Ултима Туле е в пояса на Койпер - реликва от формирането на планетите в Слънчевата система. Учените не знаят дали това небесно тяло, открито през 2014 г. от космическия телескоп "Хъбъл", е с кръгла или с издължена форма. Не са известни и размерите му, макар да се смята, че те са около 100 пъти по-малки от тези на планетата-джудже Плутон.

На 2 януари пък се навършват  60 години от създаването на първата изкуствена "планета" - станцията "Луна". (През 1959-а година от космодрума Байконур СССР изстрелва първия изкуствен спътник на Луната - "Луна-1".  Целта на мисията е сблъсък с лунната повърхност, но вместо това апаратът попада в околослънчева орбита. Бел.ред.)

Между 5-и и 7-и януари се очаква в района на Южния полюс (на обратната страна на Луната) да кацне космическа станция от Китай. На нея има луноход, който трябва да търси замръзнала вода на Луната. Ако очакванията, че под дебелия слой прах има лед, се оправдаят, то вероятността за изграждане на постоянна станция на Луната ще стане съвсем реална.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58