Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести във Франция, Унгария и Сърбия

„Жълтите жилетки“ във Франция излизат днес на пореден протест срещу социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, въпреки обещаните отстъпки от страна на правителството. Гневът на протестиращите вече се насочва и към някои медии, които обвиняват, че подкрепят управлението на президента Макрон и едрия бизнес.

И в Унгария днес се организира пореден протест срещу управлението на премиера Виктор Орбан и закона за допълнителното работно време. Новият текст позволява на работодателите да искат до 400 часа извънреден труд годишно, заради което критиците на закона го определят като „робски“. Според правителството текстът ще намали недостига на работна ръка и ще даде на служителите възможност да печелят повече. Исканията на протестиращите се разшириха, като вече включват премахване на корупцията, създаване на независима съдебна власт и гарантиране на свободата на медиите.

Продължават протестите и срещу президента на Сърбия  Александър Вучич, обвиняван от демонстрантите в авторитарно управление. Очаква се днес за пета поредна събота хиляди недоволни да се включат в шествие по улиците на Белград. Протестите започнаха след инцидент през ноември, когато политик от опозицията беше нападнат и пребит в град Крушевац. Полицията арестува трима заподозрени, но два дни след това ги освободи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отстраниха директора на Областното пътно управление във Варна заради катастрофата с НСО

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно да се образува дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности“ в ОПУ – Варна Севдалина Казълова. Докато тече дисциплинарното производство, служителите са..

публикувано на 21.05.24 в 12:13

12 души са задържани за купуване на гласове в област Варна

12 души са задържани за купуване на гласове при специализирана полицейска операция на Областната дирекция на МВР във Варна на територията на цялата област за купуване на гласове  и срещу битовата престъпност. По предварителни сигнали в различни малки населени места в различни общини в региона - Провадия, Бяла,  са задържани лица, които са..

публикувано на 21.05.24 в 11:47

Главчев изиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената пресслужба.  От..

публикувано на 21.05.24 в 11:12

ЦИК прие указанията за вота, бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как ще се..

публикувано на 21.05.24 в 11:03

Учениците, на които се е паднала "проблемна матура", ще получат 4 точки от МОН

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Акция в "Максуда" за купуване на гласове във Варна, има задържани (СНИМКИ)

Над петима са задържани към този момент при акция в квартал "Максуда" във Варна.  Специализираната полицейска операция е  за противодействие на престъпления по политически права на гражданите и противодействие на битовата престъпност. Акцията се провежда от тази сутрин на територията на цялата област, съобщи комисар Веселин..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Мъж на 51 години е загинал в катастрофа в Каварна

Мъж на 51 години е загинал при пътнотранспортно произшествие на улица в Каварна. За това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. Съобщението за инцидента е получено в 19:50 часа в понеделник (20 май). По първоначална информация мъжът е катастрофирал с велосипед с монтиран двигател. Инцидентът е станал на ул. "Черноморска" в Каварна, като..

публикувано на 21.05.24 в 08:45