Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За хобито на един Иван

На Ивановден ви срещаме с един именик, изкушен от историята,  роден в Несебър, на работа -  в Девня.

Това е Иван Сутев, директор на Музея на мозайките в Девня. Много знае и много може, но най-обича да резбова дърво – маски, иконостаси и най-вече риби красят стените на директорския му кабинет.  Лично пластиките от дърво там разгледа Габриела Гаврилова

Направил съм няколко хиляди риби. Изработвам ги от 35 години. Всичко съм работил. Имам изработени  иконостаси, украса на ловно оръжие,  пана, маски и други неща.
Тези маски зад Вас?
Тук са тематично поставени, защото отразяват пантеона на боговете по нашите земи. Има тракийски, има римски, има даже и такива на северните народи. Този едноокия е върховния бог на викингите - Один! Това е римският двулик - Янус! А за тракийските божества знаем твърде малко и някои от нещата са измислени!
Тези красиви рибки, които не са само от Черноморието?
Това са риби по-скоро като идея.
Като изображение рибата е свързана с най-старото християнство. На пръстена на римския папа има изобразена риба. Рибата е символ  и е свързана с факта, че апостол Петър преди да стане такъв, бил рибар и се казвал Симон и ловял риба по Галилейското езеро.
Това е едно от най-старите изображения от времето преди налагане на християнството като официална религия.
При мен рибата не  е конкретна, а изобщо идеята за риба. Обичам рибите, не само да ги правя, но и да ги гледам.
Имате и аквариум?
Не мога да си позволя да поддържам аквариум, но харесвам рибата изобщо и това, което тя изразява като животински вид. Да не говорим, че животът на Земята се е зародил в морето.
Къде ги изработвате?
В родната си къща в Несебър! Тук ги слагам, за да подобрят настроението и да ме зареждат с положителна енергия. А маските са поставени зад мен, за да гонят злите сили. В древността са правели специални изображения с тази цел. Както нашата Горгона в музея на мозайките. Идеята на нейното създаване е да пази къщата от лоши погледи и лоши гости. Вие сте добри гости, така че Вас няма да Ви плашим!

Снимка
Снимка
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Николай Христов , известен просто като Кайо , свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да..

публикувано на 08.05.21 в 20:16

Сватбените агенти са на нисък старт за времето, когато сватбите ще започнат с пълна сила

Сватбите напоследък са в камерен състав, предимно с най-близките. Изминалата година се отрази тежко на всички, които са заети в бранша: сватбени агенти, флористи, фотографи, видеооператори, диджеи. Младоженци неколкократно променяха датата на тържеството, отлагайки събитието. По темата репортерът ни Ваня Славова разговаря със сватбения агент с..

публикувано на 08.05.21 в 11:17

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35