Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълна от отровни сини медузи заля Австралия

Силно отровни медузи са ужилили над три хиляди души в североизточните брегове на Австралия само за няколко дни, съобщиха властите в понеделник, принуждавайки ги да затворят няколко плажа.

Масовото навлизане на агресивните медузи, наричани португалска галера, чиито ужилвания са изключително болезнени, са описани като "нахлуване" от местните медии в щата Куинсленд.

Асоциацията на бреговата охрана Surf Life Saving каза, че „3595 души са претърпели болезнени изгаряния след срещи с тези морски обитатели, известни също и с прозрачния си синкав вид.

Най-малко четири големи плажа остават затворени, тъй като организацията предупреждава, че още повече медузи са на път към тях.

"Вълна от сини медузи се приближава към "Рейнбоу Бийч ". Спасителите затварят плажа. Моля, стойте далече от водата", се чете в едно от няколкото предупреждения от Surf Life Saving.

Ужилванията на португалски галери са често срещано явление и не е необичайно да чувате вой от болка от съблекалните по крайбрежията на Австралия по време на лятото в южното полукълбо.

Но броят на хората, ужилени през последните няколко дни, изненада властите.

Обикновено на източното крайбрежие на Австралия годишно има около 10 000 случая на ужилване на този вид медузи, твърдят от Кралския австралийски колеж на общопрактикуващите лекари.

Изключителният брой ужилвания през последните няколко дни се е случил, тъй като от североизток са се появили силни ветрове, което води до контакт между жилещите морски обитатели и плувците.

Групата лекари описва симптомите на ужилване като "незабавна остра болка и остра възпалителна реакция на кожата".

"Интензивната болка на кожата може да продължи от минути до много часове ... Ужилването може да предизвика системни признаци като гадене, повръщане и общо чувство на неразположение."

Лечението включва изплакване на раната с вода при 45 градуса по Целзий или използване на лед.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоволство заради разширение на варненско училище

Основното училище „Васил Друмев“ във Варна скоро ще бъде строителна площадка. Предстои неговото разширение с нова пристройка, която ще бъде на три етажа, с 12 класни стаи. Ще бъде изграден и нов физкултурен салон. Проектът е мащабен и е за близо 4 милиона лева.  Причината за разширението е да се изпълни изискването на Министерството на..

публикувано на 22.07.24 в 13:00
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" предлагат пострадалите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов, цитиран от БНР.  Според Костадинов е недопустимо хората да живеят във..

публикувано на 22.07.24 в 11:50

Румен Радев връчи мандата на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен (ВИДЕО)

В този час президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в Народното събрание - тази на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Очаква се ПП-ДБ да върнат втория мандат неизпълнен. Това свое намерение те обявиха пред медии миналата..

публикувано на 22.07.24 в 11:04

Във Варна ще излъчват на голям екран началото на Олимпийските игри

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 ще се излъчва в петък - 26 юли, от 20:30 часа, пред Аквариума в центъра на Варна. Инициативата се организира от „Алианс Франсес“ със съдействието на Община Варна. Съорганизатори са още Френско посолство и Френски институт в България, с медийната подкрепа на Българска национална телевизия и..

публикувано на 22.07.24 в 10:49

Между 5 и 8 пепелянки на сезон хващат във Варна

Между пет и осем пепелянки хваща на сезон змиеловецът на Варна Боян Благоев. Сигнали за отровни змии в морската столица тази година се получават от Аксаково, кв. "Виница", както и от сметището в с. Въглен. Последният случай е именно от Въглен, където змията се оказва скрита в шахта. "Влязох вътре, където се беше свила. Хванах я с ръка, светнах с..

публикувано на 22.07.24 в 10:40

Във Варна продължава обработката против кърлежи и насекоми

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши обработка против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи от днес до 26 юли.  Против кърлежи ще се обработят тревните площи в карето между бл. 75 и бл. 83 в ж.к. „Възраждане 4“, детските площадки в квартала, алеята покрай гробищния парк на бул. „Вл. Варненчик“ и детската..

публикувано на 22.07.24 в 10:02

Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО)

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата   награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена. Събитието, който приключи в неделя, е сред най-престижните хорови прояви. В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави. Детски..

публикувано на 22.07.24 в 09:45