Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладкодумният астроном Иван Иванов празнува днес

На Ивановден православните християни отдават почит на Кръстителя на Божия син - свети Йоан Кръстител. Църквата го почита още и като Предтеча-пророк, който разкривал греховете на хората и ги призовавал да се приготвят за идването на Спасителя, като очистят сърцата и помислите си, за да могат да приемат Христовото учение.

„Още от младенчески години отива с майка си в пустинята. Там той е живял изключително аскетичен живот, хранел се е, както пише Евангелието, с акриди и див мед. Стигнал е това равноангелно битие, което истинските монаси се опитват да стигнат на земята, борейки се с човешките страсти. Такъв е бил и св. Йоан Кръстител. Неслучайно на иконите ние го изобразяваме с ангелски криле, тъй като той е този, който стана ангел на земята.“

В църковния календар има няколко празника, посветени на св. Йоан Кръстител: 24-и юни - Еньовден - свързан с неговото раждане и 29-и август, когато със строг пост се отбелязва отсичането на главата му. Неговият най-голям празник обаче се чества веднага след Богоявление. Денят е свързан с изпълнението на мисията му - да кръсти проповядвания от него Спасител.

Според традицията днес имениците трябва да седнат на трапезата, да се видят с близките си, да се почете празникът, но все пак православно, с молитва към светеца.

Имен ден в България, а и не само, празнуват хиляди хора. Името Иван е едно от най-разпространените. А когато и името, и фамилията, са с един корен, Ивановден е двоен празник. Такъв какъвто е за астронома Иван Иванов от варненската Народна астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник”. Традиционно кани близки и приятели на гости у тях в домашна обстановка. Кръстен е на чичо си Иван, а фамилията носи от прадядо си, също Иван.

Чийте какво сподели в разговор с Даниела Стойнова:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Регата "Порт Варна" тази събота и неделя във Варна

Традиционната ветроходна регата "Порт Варна" за килови лодки ще се проведе на 24 и 25 август в акваторията на Варненския залив.  Състезатели ще мерят сили в класове ORC, IRC и Конрад 25Р.  Всички варненци и гости на града ще могат да наблюдават ветрилата от брега, тъй като гонките ще бъдат пред Морската градина, а на 25 август в неделя..

публикувано на 22.08.24 в 15:20
Благомир Коцев

Кметът на Варна: Ако мястото за библиотека бъде сменено, започваме от нулата

Ако проектът за библиотеката не се осъществи сега, може би няма да стане никога. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев  в профила си във Facebook във връзка с редица оплаквания за избора на място за строеж на новата сграда на библиотеката.  Ако мястото бъде сменено, означава стартиране от нула, каза още Коцев. Ще е нужно..

публикувано на 22.08.24 в 14:25
Виктория Василева

Петима депутати от "Величие" създават нова партия с председател Виктория Василева

Петима от разпадналата се група на "Величие" обявиха, че ще създадат нова партия  - "Има смисъл", съобщава БНР.  Неин председател ще е Виктория Василева, а сред членовете на Инициативния комитет за учредяването ѝ са депутатите Георги Куков, Етиен Леви, Дарин Георгиев и Радостин Колев. Бившият председател на ПГ Николай Марков не участва в..

публикувано на 22.08.24 в 13:57

ПП-ДБ и "Възраждане" във Варна в сблъсък заради поправките в Закона за предучилищното и училищното образование

"Възраждане“ и ПП-ДБ отново влязоха в конфликт. Причината е списък с имена учители от Варна, публикуван във "Фейсбук" от местната организация на "Възраждане". В публикацията са изброени 26 преподаватели от училища в града , за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование, предаде БНР.  От..

публикувано на 22.08.24 в 13:25

481 са свободните места за училищни директори в страната

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. 481 са свободните места в страната, съобщава БНР.  Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София,  конкурсът е бил дългоочакван, тъй като през..

публикувано на 22.08.24 в 13:07
Димитър Главчев

Главчев представя нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври

Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев. "Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза Главчев, цитиран от БНР. Радев даде срок до понеделник..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

В Добричко нападнаха полицейски автопатрул, укротиха агресивните с електрошок

Полицията в Добрич е задържала трима души след възникнал конфликт между униформените и група от хора. Инцидентът се е случил на 21 август в село Ловчанци. При опитите си да овладеят ситуацията полицаите са използвали електрошок. Един от полицаите е с лека телесна повреда вследствие на нападението. На 21 август, около 19:30 часа в с. Ловчанци,..

публикувано на 22.08.24 в 12:19