Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът: Ще приемем рекорден бюджет без нови данъци

Иван Портних
Снимка: БГНЕС

Община Варна има през тази година рекорден за последните 10 години бюджет, който ще бъде приет до края на месеца. Tова съобщи кметът на града Иван Портних. Бюджетът е в размер на 475 милиона лева, или почти 2,5 пъти повече в сравнение с първата година на мандата му (2013-а - бюджет 210 млн. лева).

Безработицата в града е  2,8 процента - най-ниската от 10 години насам.

Портних допълни,че най-хубавата новина е увеличеният брой на новородени деца през миналата година - 5376.Това стимулира общината да развива още по-активно общинската "ин витро" програма, за която има заделени над половин милион лева  за последните три години. В резултат на това финансиране вече са се родили 40 малки варненчета.

Портних посочи, че през 2019-а местните данъци не се увеличават, а общината няма просрочени задължения. "Финансовото състояние на общината е стабилно и бюджетът е така балансиран, че без проблем да обслужваме и поетите кредити". Така кметът отговори на спекулациите, както сам ги нарече, за това, че общината е пред фалит, че има прекалено големи дългове и не може да ги обслужва. Кредитният рейтинг на Варна е приравнен към националния (според изискванията на Закона), но със забележката, че реално, според финансовите показатели, той е по-висок от този на страната. "Общинският дълг не е нещо лошо.  Напротив, той ни дава възможност за нови инвестиции, за подобряване на градската среда, а всичко това дава тласък на малкия и на средния бизнес", обясни Портних.

Общата стойност на проектите, които се осъществяват с подкрепата и на правителството, е  над 150 милиона лева.

Какво още каза кметът за това какво предстои за Варна през 2019-а година, чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така и през тази археологическият сезон ще премине за около двайсет дни през септември. Теренните..

публикувано на 18.07.24 в 13:15

Варна почете 187 години от рождението на Васил Левски

Десетки варненци се включиха в общоградското честване по случай 187 години от рождението на Васил Левски. Венци и цветя бяха положени на паметника на Апостола на свободата на Алеята на Възраждането в Морската градина във Варна. Кметът на града Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, командирът на Военноморските сили..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Затварят за ремонт участък от централна варненска улица

Днес и утре – 18 и 19 юли, ул. „Петър Парчевич“ в участъка от ул. „Шипка“ до ул. Шейново“ ще бъде затворен за движение, съобщават от район „Одесос“. Причината е разполагане на тежка техника във връзка с подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри. Улицата е с еднопосочно движение към Адвокатската градинка. От районната администрация уточняват,..

публикувано на 18.07.24 в 12:47

ЕРП-Север: В бъдеще минимизираме планираните изключвания

Плановите прекъсвания на електричеството в горещите дни са редуцирани, но не могат да бъдат преустановени изяло. Това обясни пред Радио Варна Христо Христов, член на Управителния съвет на Електроразпределение-Север. Причина да го потърсим са сигнали от наши слушатели, които трудно понасят жегите заради планови прекъсвания на тока от страна на..

публикувано на 18.07.24 в 12:26

Зелената зона възпрепятства варненка да излезе от гаража си

Собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15  не може да изкарва колата си заради спрели коли в разчертаните за зелена зона места. За казуса сигнал до редакцията ни подаде Ирина Павлова, която обясни, че  габаритите на еднопосочната улица и обособеният паркинг успоредно на отсрещния тротоар затрудняват безопасното излизане от имота ѝ. Всекидневно й се..

обновено на 18.07.24 в 11:22

Национален екоклъстер беше учреден във Варна

Сдружение „Национален екоклъстер България“ беше учреден във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това съобщи за Радио Варна Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група, предаде БНР. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма..

публикувано на 18.07.24 в 09:40