Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улици и канализация ремонтират в Дългопол

Средствата за зимното поддържане в Община Дългопол са недостатъчни, но ако зимата е по-мека, ще се справим без допълнително да отпускаме пари от местния бюджет, каза за Радио Варна председателят на Общинския съвет Злати Златев.

Какво още предвижда бюджета на община Дългопол ще стане ясно на публичното му обсъждане в 17 часа в заседателната зала на Общинския съвет в Дългопол.

Спечелени европейски проекти са увеличили приходите в местната хазна.  Там ще имат повече средства за капиталова програма и социални дейности. 60 000 лева са предвидени за обновяване на част от канализацията и водопроводна мрежа в Дългопол. Когато времето е подходящо, започват ремонтите на  улици в шест селища в общината.

В общината е създадено ново социално предприятие и в момента се набират хора, които да получават топла храна. Това ще бъдат 130 души, а досега от услугата са се възползвали 90 възрастни или самотноживеещи хора.

СнимкаС една-четвърт нараства сумата за извозване на отпадъците в община Дългопол след закриване на депото в Провадия. Въпреки това местната администрация няма да повишава такса смет.

На последната сесия местния парламент одобри общината да изтегли до 450 000 лева заем, с който да бъде закупена нова техника за сметосъбиране и сметоизвозване.

Има несъбрани средства от предишни години за тази дейност, но длъжниците са предадени на частен съдебен изпълнител и това дава резултат, каза още председателят на Общинския съвет.


Почти 20 на сто не са платени средствата за данък сгради, но това са фирми, които вече не съществуват, а  не са заличени от регистрите, уточниха от администрацията.

След закриване на сметището в Провадия боклукът вече се извозва до Езерово, което оскъпява значително сметоизвозването. 25 на сто от дейността се дофинансира от местния бюджет. По-големите разходи за сметосъбиране ще бъдат за сметка на дейността на Общинския съвет и местната администарация.

С 10 на сто ще бъдат повишени работните заплати на служителите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17