Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венеция въведе такса за влизане на туристи в града

Италианските власти въведоха от 1 януари такса за влизане на туристи във Венеция, съобщава британският вестник „Телеграф“. Таксата е до 10 евро на човек на ден, но ще варира в зависимост от сезона.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света и се посещава от около 24 милиона годишно, отбелязва изданието. Повечето от тях са обаче т.нар. "еднодневни туристи", които си носят храна и не оставят никакви пари в баровете и ресторантите.

„Това е исторически ден“, заяви кметът на Венеция Луиджи Брунаро.

Властите се надяват таксата да ограничи в някаква степен наплива на туристи, който все повече дразни местните жители, които твърдят, че туристите пречат на нормалния ритъм на живот на града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар край село Тополи, сухи треви горят в местността Клисе баир

Пожар избухна край варненското село Тополи. Горят сухи треви в местността Клисе баир, срещу пречиствателната станция за отпадни води. Сигнал за огъня е получен в 14 часа и 3 минути.  На място са изпратени четири екипа на пожарната, които се борят с огнената стихия, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. 

публикувано на 27.08.24 в 15:47
Галин Цоков, министър на образованието

Галин Цоков разпореди оттегляне на спорна наредба за училищните е-дневници

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди да се спре общественото обсъждане на Наредба № 8 от 2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование и да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване към НЕИСПУО (Националната електронна информационна система за предучилищното и..

публикувано на 27.08.24 в 14:11

Варна на второ място по заплати в страната

Варна е на второ място спрямо другите области в страната по заплати.  Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за април 2024 г. е 2 148 лв., за май - 2 149 лв. и за юни - 2 144 лева. По размер на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2024 г. - 2 147 лв.. Най-високо е заплащането в област София (столица) - 3 129 лева...

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Шабла на 55 години

На 30 август с концерт Шабла ще отбележи 55-годишнината от обявяването на населеното място за град. Под диригенството на Свилен Симеонов симфониета „София“ и джаз формация „София“ ще направят симфоничен рок с песните на ABBA, The Beatles, Deep Purple, Queen, Europe. Мястото е Градския парк на Шабла, а ако вали – в читалище „Зора 1894“,каза за..

публикувано на 27.08.24 в 13:44

Шофьор на микробус с нелегални мигранти загина в Бургаскo

Шофьор на микробус, превозващ нелегални мигранти, е загинал тази сутрин между селата Драка и Малина в Бургаско. Това съобщи директорът на главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. В превозното средство е имало 15 мигранти от Афганистан. Шестима от тях са били ранени и прегледани в болница. Към 6:40 ч. микробусът имал..

публикувано на 27.08.24 в 13:17

Акция в Добрич заради зачестилите случаи на агресия срещу полицаи

Специализирана полицейска операция е проведена тази нощ на територията на Второ районно управление на МВР в Добрич. Акцията е по повод зачестилите в региона случаи на неизпълнение от граждани на полицейски разпореждания и оказване на съпротива на полицейските органи. В операцията участие са взели служители и на дирекция „Жандармерия“. Във връзка..

публикувано на 27.08.24 в 11:22