Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват такса смет в община Ветрино

С 10 промила се намалява такса смет за жителите на община Ветрино, каза за Радио Варна началникът на отдел „Финанси и счетоводни дейности“ Миглена Петрова. Причината е увеличената събираемост от предишни години, която вече е 75 на сто. По-ниския процент се дължи на факта, че много имоти не се използват и техните собственици не живеят в общината. Въпреки това с много от тях е установен контакт и голяма част са изплатили дължимото.

Община Ветрино не плаща и такса за отчисление при депониране на отпадъците, тъй като от няколко години има сключен договор за тяхната преработка с варненски завод. За миналата година тази сума е била 45 лева за тон, за 2019 година - 57 лева, което е сериозно перо, обясни още Миглена Петрова. 




СнимкаВ момента тече процедура по сключване на нов договор с фирмата за преработка на отпадъците, каза още Миглена Петрова. Сметосъбирането и сметоизвозването в община Ветрино се извършва от външна фирма, с която има сключен договор за 5 години.

Капиталовата програма предвижда смяна на водопровод във Ветрино и Белоградец. Ремонтът е за 6 милиона лева и се финансира от Програмата за развитие на селските райони. Подмяната започва тази година и ще приключи през 2021 година. Проектът предвижда и полагане на нов асвалт след смяната на подземната комуникация.

Две улици в селата Момчилово и Белоградец ще бъдат изградени за 750 000 лева.

Почти 70 безработни ще имат работа в община Ветрино по различни програми и проекти. 20 души вече са назначени  в новото социално предприятелие „Помощ в дома и градината“, за което са отпуснати  300 000 лева. Те са на  8 часов работен ден за една година, след което ще останат още половин година за създаване устойчивост на проекта. 15 от тях са озеленители, други 5 помагат на възрастни и самотни хора в община Ветрино.

Социалната област е един от основните акценти в местния бюджет.

След изменението на Закона за местните данъци и такси законодателят определи нов начин за изчисление на данък превозни средства. Така по-старите автомобили ще плащат по-големи суми. За да се намали максимално данъчната тежест, в новия бюджет общината Ветрино предвижда минимални ставки за автомобилите и намали това, което беше в сравнение с миналата година, обясняват от финансовия отдел на администрацията. Въпреки това след промяната в нормативната уредба за някои от старите коли ще има увеличение.

Бюджетът на община Ветрино е близо 5 милиона лева, но заедно със сумите от спечелените европроекти вероятно ще достигне близо 10 милиона лева.

Публичното обсъждане на новия бюджет ще бъде на 15 януари от 16 часа в Заседателната зала на Общината. Сесията за приемане на бюджета е на 29 януари


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Битката при Варна“, художник Ян Матейко

Отбелязваме годишнината от Битката при Варна с рицарски игри и фестивал

Средновековен фестивал под наслов „Рицарите в музея" ще бъде открит утре – 3 октомври, в 12:00 часа в двора на Археологическия музей във Варна. Събитието ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна през 1444 година, водена от полския крал Владислав III Варненчик. На откриването ще присъстват кметът на града Благомир Коцев и посланикът на..

публикувано на 02.10.24 в 20:00
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът Главчев за конфликта в Близкия изток: Няма заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет, предаде БНР. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още премиерът. Министърът на..

публикувано на 02.10.24 в 19:10

25 студенти от три ВУЗ-а във Варна мерят сили за 10 000 лева от бизнеса за развиване на иновативни идеи

25 студенти от варненски висши учебни заведения, участници в образователна програма, ще се борят за награда от бизнеса в размер на 10 000 лева за развиване на иновативни бизнес идеи. Три университета във Варна - Икономическия, Техническия и Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров",  дадоха старт за първи път в България на пилотна иновативна..

публикувано на 02.10.24 в 19:05

По-високи стипендии за студентите за участие в практики

По-високи стипендии ще получават студентите при провеждане на студентска практика. Това реши правителството, като прие промяна на Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предаде БГНЕС. Размерът на стипендията при провеждане на..

публикувано на 02.10.24 в 18:12

По-малко немски туристи тази година, през юни цени на билети като до Канкун

Във Варна се отчита 25% спад на туристите от немския пазар. Един от факторите, повлияли за това, е фалитът на третия по големина туроператор в Европа - FTI, което ни носи 20 000 потенциални посетители по-малко. Основна причина за резултата обаче е липсата на изгодни чартърни полети и високи цени на еднопосочните билети в началото на сезона. Това..

публикувано на 02.10.24 в 17:30

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33