Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Макрон предлага национален дебат на "жълтите жилетки"

Демонстранти от движение на „жълтите жилетки” – символ срещу поскъпването на горивата, на протест в центъра на Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С писмо от 2300 думи до сънародниците си френският президент Еманюел Макрон поставя началото на тримесечни национални дебати, които се надява да помогнат за излизане от кризата с "жълтите жилетки", които от два месеца подлагат на натиск правителството, предадоха Франс прес и Ройтерс. В писмото, което днес се очаква да бъде публикувано във френските вестници, Макрон подчертава, че започващите във вторник дебати не са "нито избори, нито референдум" и призовава в тях да участват възможно най-много хора. Президентът обещава да се вслушва в съветите и идеите на хората. Държавният глава заявява, че предложенията на сънародниците му "ще дадат възможност за изработване на нов договор за нацията, за структуриране на дейността на правителството и парламента, а също на позициите на Франция на европейско и международно равнище". В пространното си писмо Макрон обявява, че ще огласи собствените си заключения от това допитване до месец след приключването му, планирано за 15 март.
Президент предлага насоки в дебатите с поредица от около 30 въпроса по вече набелязани теми като демокрацията, екологичния преход, данъчната политика и имиграцията, но изтъква, че за него няма забранени въпроси. Наред с това той отбелязва, че смята да се придържа към основните икономически реформи в програмата си, изключвайки връщане към вече гласувани реформи като данъка върху богатството. Друг въпрос, който според него не подлежи на преговори, е правото на убежище. "Смятам да превърна заедно с вас гнева в решения", изтъква в заключителната част от писмото си Макрон. Макрон обеща тези дебати още в началото на декември в допълнение на мерките, обявени от него в отговор на исканията на "жълтите жилетки" и засягащи покупателната способност на французите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре затварят улици в центъра на Варна заради „Рали България 2021“

Във връзка с провеждане на традиционното автомобилно състезание „Рали България 2021“ и състезание „Най-добър млад шофьор на България“ , на 14.05.2021 г. от 10 ч. до финала на състезанието (около 18:00 часа), ще бъде преустановено движението по бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”; бул. „Владислав..

публикувано на 13.05.21 в 17:48

Иззеха 900 метра мрежи за улов на калкан край Кранево

Над 1 километър мрежи са извадени от водоеми в област Варна, обобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), след като през последните дни служителите са извършили множество проверки и наблюдения за извършване на нерегламентиран стопански риболов .  На 4 май е извършен обход с патрулна лодка на ИАРА в акваторията на Черно море...

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Стоян Пасев отправи покана за консултации за съставяне на РИК-Варна

Консултации за сформиране на Районната избирателна комисия за предстоящите на 11 юли парламентарни избори ще се проведат в областната администарци явъв Варна. Поканени са представители на всички парламентарно представени политически сили, които трябва да представят документи и кандидатури за членове на РИК-съобщи Стоян Пасев-областен управител на..

публикувано на 13.05.21 в 16:21

Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

Положението, в което се намираме е тежко, свързано с кризата, предизвикана от COVID-вируса . Обществото очаква от страна на служебното правителство информация за това до колко и дали ще продължи социално-икономическите мерки. Тяхната финансова обезпеченост беше гарантирана, за някои от мерките, до края на месец май, за други до края на месец юни. С..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Заболеваемостта от COVID-19 във Варна със значителен спад

Заболеваемостта за последната седмица във Варна и региона намалява, днес тя е вече 196 на 100 000. Това съобщи д-р Дочка Михайлова -директор на РЗИ. Тя информира, че продължава ваксинирането с трите вида ваксини, работят и зелените коридори, а ваксината на Янсен се очаква през следващата седмица. На територията на Варненска област в лечебните..

публикувано на 13.05.21 в 15:55

Продължава пръскането срещу кърлежи във Варна

Обработката на тревните площи в парковете и градините във Варна срещу кърлежи не е прекъсвала от началото на април - това съобщи Антоанета Тончева - управител на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация” във Варна.  Тончева посочи, че първо приоритет са били големите паркове, а междублоковите пространства се обработват само по..

публикувано на 13.05.21 в 14:31

До 26 май ще е регистрацията на партии и коалиции за вота на 11 юли

До 17 часа на 26 май е крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявление в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите. Това предвижда хронограмата за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, която ЦИК обсъжда на днешното си заседание. Също на 26 май, или 45 дни преди изборния ден, ЦИК ще..

публикувано на 13.05.21 в 14:25