Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трети ден в Испания се опитват да извадят момче от 100-метров кладенец

Диаметърът на кладенеца е само 25 см
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бепрецедентна операция за изваждането на двегодишно момче, паднало в тесен и дълбок кладенец, се провежда в испанската община Тоталан, провинция Малага, съобщава телевизия 24 Horas. В операцията участват около 100 души от спасителните служби.

Момчето на име Хулен изчезнало в неделя, 13 януари. Търсещите го хора установили, че детето е паднало в сондаж за търсене на вода. Край кладенеца са намерени пакет сладки и пластмасова чаша.

Трудността идва от това, че диаметърът на сондажа е много малък – около 25 см, а дълбочината му е около 100 метра.

Спасителите са се опитали да спуснат камера, но тя е стигнала само до 70-ия метър.

Единият от вариантите е бил да се направи нова сонда в съседство и след това двата кладенеца да се съединят, но спасителите са се отказали от него поради технически трудности.

При това положение е взето решение да се прокопае хоризонтален тунел с дължина около 80 метра, като особеностите на терена позволяват това – сондата е на висок склон.

Представителят на испанската Гражданска гвардия Бернардо Молто е заявил, че спасителните дейности няма да спират, докато детето не бъде намерено и спасено.

Семейството е преживяло вече загуба на едно дете – миналата година е починал тригодишен брат на изчезналото сега момче. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

В полунощ изтича забраната за пътуване в Истанбул, Анкара, Измир и др.

От 1 юни започва нормализиране на живота в Турция След като здравните власти в Турция отчетоха спад на заразените и на смъртните случаи от 23 май насам /по данни от 30 май - 983 заразени и 26 смъртни случая за деня; общ брой на жертвите - 4515, а на заразените - 163 103; излекуваните са 126 948/, правителството обяви отмяна на повечето..

публикувано на 31.05.20 в 21:25
Любляна

Правителството на Словения обяви административен край на епидемията

Правителството на Словения обяви административен край на епидемията от Ковид-19 при запазване на някои защитни мерки за населението.  По време на телеконферентно заседание на 15 май словенското правителство обяви край на епидемията заради намаляване на показателите за разпространяване на инфекцията. Оттогава започна постепенно премахване на..

публикувано на 31.05.20 в 19:25

Барбароните станаха на 50 години

Захарен памук вдъхновява появата на семейството Началото на май 1970 година. В Люксембургската градина на Париж преподавателят по биология от Сан Франциско Талъс Тейлър се разхожда с изгората си Анет Тисон, която следва архитектура. В един момент Талъс чува, че децата наоколо искат нещо, което той приема като “Баа баа баа баа”. Много е..

публикувано на 31.05.20 в 18:00

Предстои ремонт на езерото в парка в Добрич

В Добрич предстои да бъде извършен ремонт на езерото в градския парк „Свети Георги”, затова засега няма да се пълни с вода – съобщи кметът Йордан Йорданов. Зам.-кметът инж. Пенчо Керванов добави, че ремонтът в градския парк е извършен през 2014 г. и тогава е въведен в експлоатация. Проблем-ите започнали от 2018 г. насам. Най-компрометираните..

публикувано на 31.05.20 в 17:45

Променлива облачност на 1 юни, вятър и кратък дъжд

През нощта на север от Стара планина облачността ще намалее, на юг ще бъде по-значителна, възможни са изолирани превалявания. Вятърът ще е слаб от югозапад. Минималните температури ще останат без промяна  между 9 и 14 градуса. На 1 юни облачността ще е променлива, вечерта по приближаващ фронт са възможни краткотрайни валежи. В Дунавската..

публикувано на 31.05.20 в 15:38

Месечна прогноза за юни

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЮНИ 2020 Г. Астрономическа справка: Началото на астрономическото лято е на 21.06, в 0 ч. 44 мин., когато е лятното слънцестоене. ОБИЧАЙНОТО През юни Слънцето се издига най-високо над хоризонта и продължителността на деня е най-голяма. През 11 дни от месеца денят продължава 15 часа и 19 минути, сумракът през..

публикувано на 31.05.20 в 15:34

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред децата на 11 и 15 години

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните. Това показва проучване на Световната здравна организация в 45 държави на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме всяка година на 31 май по инициатива на СЗО. Според друго изследване - на..

публикувано на 31.05.20 в 15:27