Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дюлино - просторно и красиво, липсват му хора

Дюлино е село в Североизточна България, част от община Бяла, Варненска област.

Селото е сгушено в подножието на Еминската планина - оттук започва Дюлинският проход. Районът е изключително живописен - къщите са разположени далеч едно от друга и е трудно да се каже, че са част от едно село. 

Въздухът в селото е изключително здравословен - уникална комбинация от море, планина и близостта на р. Двойница. 

За първи път селището се споменава в турски регистър от 1731 г. като Айваджик („айва“ на турски означава дюля). Името идва от дюлевите насаждения в селото. Пролетно време, цветовете на дървета обагряли селото, в късните летните вечери ухаело на аромата на дюлите, а зимно време тук се правела най-хубавата дюлева ракия.

Селото е разположено сред интригуващ пейзаж, в екологично чист район, далеч от шума и хаоса на големият град. Има отлични условия за развитието на познавателен, еко и пешеходен туризъм.

В околностите му се намира средновековната крепост Козяк. Развалините на крепостта се намират на източния от двата ръта, които се спущат от връх Янку тепе към долината на р. Двойница. Според братя Шкорпил крепостта се е състояла от две части. Предната, която по - достъпна, е била с формата на неправилен шестоъгълник. В северния ъгъл личат останките на кула. Могат да се видят и останки от крепостни стени, римски път и водопровод.

След цялото това описание в Дюлино обаче се откриват сериозни проблеми, подобни на тези с множество малки населени места. Липсват хора. Няма работа. А иначе мирно съжителстват българи, роми и турци.

Предлагам ви да чуете какво сподели с репортера ни Ваня Славова местна жителка, за това как се чувства в Дюлино може да чуете в звуковия файл:



Българското население тук било прогонено в планините. Едва в началото на 19 век при разселването на селата Еркеч и Голица през 1828-1829 г., някои семейства се преместват в Дюлино. Разселването продължава и след Кримската война.

След Освобождението според Берлинския договор от 1878 година селото е било граница между Източна Румелия и Княжество България.

Още в първите години след Освобождението Константин Иречек го посещава и в своите “Пътувания по България” отбелязва, че селото е брояло едва 30 къщи, повечето от турско население. Описва Айваджик като чифлик на с. Бяла. Иречек споменава, че през селото или близо до него минавали два пътя още от римско време. Единият от Месемврия за Одесос, а другият- от Анхиало за Марцианопол /Девня/.

След Съединението в селото се преселили много тракийци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сенокос чакат водата да дойде, в готовност са да затворят пътя Балчик - Добрич

Днес село Сенокос е отново без вода. В изчакване сме преди вземане на решение за протест. Това заяви кметът на балчишкото село Красимир Георгиев, след като от 11 юли са без питейната течност. Вчера местните заплашиха, че ще затворят пътя Балчик – Добрич, както това направиха през февруари 2023-а, за да привлекат вниманието на отговорните институции към..

публикувано на 15.07.24 в 11:20

От днес до 19 юли пръскат срещу кърлежи и комари във Варна

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места във Варна, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15-19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на..

публикувано на 15.07.24 в 10:56

Полицията във Варна с равносметка на многобройните пожари във вчерашния ден

Редица пожари горяха във вчерашния ден на територията на областта, обобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. на кръговото кръстовище на квартал „Максуда“ , при небрежно боравене с открит огън са горели отпадъци - около 30 кв. м.;  в кв. „Владислав Варненчик“ са горели суха трева, храсти и смесена гора – около 356..

публикувано на 15.07.24 в 10:43

Български хотелиери с призив към олинклузив туристите: Изяжте всичко, което вземете

Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения олинклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към..

публикувано на 15.07.24 в 10:10

Президентът се среща днес с ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на ПП-ДБ, предаде БНР. Тя е по инициатива на парламентарната група и ще се проведе днес в 16 часа на "Дондуков"2. Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му По-рано лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да..

публикувано на 15.07.24 в 10:06

Възстановиха движението на АМ "Хемус" край Слънчево

Възстановено е движението на автомагистрала „Хемус“ в участъка пътен възел „Слънчево“ – пътен възел „Летище“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Припомняме, че вчера, 14 юли, участък от пътя беше затворен заради пожар край село Слънчево. Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево..

публикувано на 15.07.24 в 08:45

Очаква се тази седмица президентът да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание, съобщава БНР. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 08:25