Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дебатът или как да бъдем по-добри "скандалджии"

Клубът за дебати към МГ Варна на последното си състезание в Сливен.

Те са близо 40, на различна гимназиална възраст, всичките със страст към математиката - най-малкото, защото са възпитаници на варненската математическа гимназия, но и с пристрастия към дебатите. Но, не онези дебати, до които ни води българското ни подсъзнание, когато чуем думата.

Дебатът за тях е много повече от спор. Понякога е просто поезия, понякога сценка от анимационен филм от детските им години, понякога е дори откъс от сериал... Понякога развиват сериозни теми като тази за личната мотивация да посегнеш към пластичната хирургия или към наказанията; друг път говорят за дълбочината на тектовете в песните на Пийт Таунсенд. И всичко това на английски език. Да не забравим, че освен това са сред най-добрите в България.

И, нали знаете? За да се приеме, че добре сте овладели даден език, трябва добре да умеете "да се карате" на него.

След почти два месеца клубът по дебати към МГ "Д-р Петър Берон", в който тези учещи се да бъдат по-добри "скандалджии" на неродния си език младежи, ще посрещнат конкуренцията си от Източна България във Варна. Повече за тях и, разбира се как звучат различните категории дебати може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева е водач на листата на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ във Варна

Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян са водачи на листите в 23 МИР, 24 МИР и 25 МИР в столицата на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Във Варна водач на листата е Татяна Дончева, председател на „Движение 21“. В листата са още актьор, зам.-председател на Българска морска камара, адвокати, педагози, предприемачи, финансисти и..

публикувано на 02.03.21 в 19:17
Община Каварна

Общинският съвет в Каварна прие бюджета на общината за 2021 г.

Общинският съвет в Каварна прие бюджета на общината за 2021 г. на свое редовно заседание днес.  Бюджетът на Община Каварна е 21 116 321 лв. - с 3 439 430 лв. повече в сравнения с бюджета на общината за 2020 г. Общинските съветници приеха предложенията на Постоянната комисия по бюджет, финанси, данъчна политика и евродондове в ОбС, които вече са..

публикувано на 02.03.21 в 16:31

Полицаите в Аврен с нов високопроходим автомобил

Община Аврен осигури нови реновирани приемни помещения на полицейските служители от ОД МВР - Варна. Полицаите се сдобиха и с нов високопроходим автомобил, съобщават от пресслужбата на МВР. Кметът на Община Аврен връчи лично ключовете за новият автомобил и модерно оборудваните приемни на Директорът на ОД МВР – Варна Даниел Пашов, началникът на..

публикувано на 02.03.21 в 16:06

От "Демократична България”-Варна готови да обжалват бюджета на Варна в съда

От „Демократична България” във  Варна ще внесат в съда евентуалното решение, с което се приема бюджета на града за тази година. Това съобщиха съпредседателите на обединението в морската столица Васко Василев  и Нелко Начев. Според тях, предвиденото в бюджета теглене на нов заем в размер на 80 милиона лева ще повиши задлъжнялостта на общината до..

публикувано на 02.03.21 в 15:59

Нови доставки на ваксини идват в края на седмицата във Варна

Очакват се нови доставки на ваксини в края на седмицата във Варна. В момента има зелени коридори за ваксиниране с "Астра Зенека" в Регионалната здравна инспекция и един от Диагностично-консултативните центрове, както и в денонощния кабинет. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Голям интерес от членовете на секционните..

публикувано на 02.03.21 в 15:35
Лични документи

Шофьори с увреждания ще минават през ТОЛЕК комисия и във Варна за смяна на книжката

Във Варна започва работа Транспортна областна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК) от утре. Филиалът в морската столица на Националната многопрофилна транспортна болница – София се разкрива по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Правоспособните шофьори с увреждания от Варна и региона вече..

публикувано на 02.03.21 в 14:58

Изплатиха повече от 5,6 млн. лв. на туроператори и турагенти за неосъществените пътувания

Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19, съобщават оттам...

публикувано на 02.03.21 в 14:29