Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Булката беглец от Аврен

Булките бягали от сватбата си и преди повече от век, това разкрива етнографската експозиция в читалището в село Аврен. Свекървата изработила целия костюм за снахата, която трябвало да посрещне у дома. Направили всичко, както традицията повелява -  дебел вълнен плат в червено, от вътрешната страна - памук, ширити, украса. Но момичето избягало и след това никой не пожелал да облече дрехата. Когато започнали да създават етнографската сбирка, нейни наследници я предали за съхранение.

Сбирката в читалището е изключително богата и  разкрива живота на ваяците във всички аспекти на живота - от трапезата, чеиза, предметите за работа на нивата и лозето... Тази етнографска група са наследници на хората, живеели от двете страни на най-високата точка на Източна Стара планина - селата Еркеч и Голица. Били скотовъдци и голяма част от времето прекарвали на открито. Затова и правели всичко, за да оцеляват. От дрехите до обувките. 

Началото на етнографската сбирка в Аврен поставил стан за изработка на характерната за ваяците връхна дреха - кича, разказва секретарят на читалището Руска Станчева. Използвали го за местния фестивал, но след това трябвало някъде да го съхранят. Затова приспособили едно от помещенията в сградата. То е малко, но с много любов може да събере всичко, което даряват местните хора. Като кичата, на която усуканите конци позволяват на дъждовната вода да се плъзга по тях и дрехата да не се мокри. "Сухи" при дъжд били и мъжете, които носели ямурлуци, а мокрият ямурлук и куршум не го пробивал.

СнимкаСнимка

Етнографската сбирка показва и изключително финни дантели, които бабите ни сами ръчно изработвали. Коланите тъкали на дървени плочки с размери 10 на 10 сантиметра и преждата преминавала през 50 такива десетки пъти, за да се получи тъкан, която била еднаква от двете страни.


Историята на Аврен научава и новото поколение, което ежедневно посещава читалището и участва във всички празници. Най-близкият е Бабинден, който в Аврен ще празнуват на 21 януари в местния клуб на пенсионера.
Снимка
За историята, празниците и делниците в Аврен - събота в предаването "На село" след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Министър Цоков за коклюша: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Според здравните експерти засега не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение във връзка с нарастващите случаи на заболели деца от коклюш. Това обяви в Шумен образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.  Министерството следи за ситуацията, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Темата "Черноморска бодлива акула" бе дискутирана сред рибарския бранш във Варна и региона

Среща на тема "Черноморска бодлива акула" се проведе във Варна по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) със съдействието на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик. Едно от предизвикателствата пред бранша, не само у нас, но и..

публикувано на 23.04.24 в 15:21