Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха проекта за устройствен план на „Аспарухов парк“

Общинските съветници от постоянната комисия „Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” към Варненския общински съвет одобриха проекта за подробен устройствен план за регулация и застрояване на „Аспарухов парк“. В него са гарантирани 1045 паркоместа. Фактология във времето пред членовете на комисията представи главният архитект на Варна Виктор Бузев. Темите за сметоизвозването и наличието на санитарни помещения бяха сред въпросите, обсъдени по време на заседанието.

„Тази територия, която се намира в южната част на варненския залив, до този момент беше поземлен имот. Сега имаме шанса, след 22 години, откакто е стартирал този процес, този план за „Аспарухов парк“ да види бял свят и тази територия като регулирана вече територия, Община Варна да успее да реализира проектите за озеленяване и паркоустрояване“, подчерта за Радио Варна архитект Виктор Бузев.

Мрежа от велоалеи и различни атракциони за децата са предвидени още в плана за регулация и застрояване на „Аспарухов парк“. 

„Това е още един шанс паметникът с национално значение „Аспарухов вал“ да бъде  експониран в парковото пространство“, допълни Бузев.

По време на заседанието днес стана ясно, че в бюджета на Община Варна за 2019 г. има заложени средства за конкурс за паркоустройствения план на „Аспарухов парк“. „Надявам се това да бъде минимум национален конкурс с участието на най-големите имена в парковото и градинско изкуство да се припознаят в тази задача“, каза още Бузев.

Проектът обхваща територия от близо 47 хектара и е изцяло съобразен с Общия устройствен план.Бузев поясни, че на територията на парка ще се запазят максимално зелените площи. Заложената максимална плътност на застрояване е 1 %, а максималният коефициент на интензивност – 0,06 %.

Парковата зона е с граници: южно от канал 1 – море-езеро; западно – от Аспарухов плаж; югоизточно – от бул. „Първи май“; северно – от път, водещ до паметника „Лодката“, местност „Карантината“. В обхвата на плана са включени Рейдовата кула, Аспаруховият вал и рибарското пристанище „Карантината“. Акваторията на Черно море не е засегната.

На днешното заседание стана ясно също, че предстои ускоряване на процеса по актуализация на списъка с недвижими културни ценности на територията на община Варна. През тази година ще стартира двугодишна програма за сътрудничество, в която ще се включат Община Варна, Националният институт за недвижимо културно наследство и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“.

Финансирането на дейностите в размер на общо 310 хил. лв. за двете години е включено в програмата за проектиране и планиране на обекти по бюджета за 2019 г.- 2020 г.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонстрации с кораби и вертолети във Варна

Военни демонстрации в чест на 145-годишнината от създаването на Военноморските сили на България ще има днес във Варна. Включват се военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Демонстрациите ще започнат в 11 часа и 30 минути на Централния плаж в града и ще бъдат наблюдавани от служебния министър на отбраната..

публикувано на 11.08.24 в 10:40

Няма признаци на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че животните са клинично здрави , съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни..

публикувано на 11.08.24 в 09:31

Слънчево и с бриз по Черноморето, жълт код за високи тепратури за останалата част от страната

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области на страната в неделя, предимно в Северна, Централна и Южна България. По Черноморието ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от североизточна четвърт и постепенно ще се усили до умерен, по Черноморието с бризов характер.  Максимални температури между 31° и..

обновено на 11.08.24 в 08:17
УМБАЛ

Редица нарушения в психиатричната клиника към УМБАЛ "Св. Марина"

Екип на Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана е извършил в четвъртък (8 август) внезапна проверка в психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна, където този понеделник, след пожар, загина един от пациентите. Проверката на експертите констатира наличието на множество..

публикувано на 10.08.24 в 22:59
Атанас Зафиров

БСП ще се яви като коалиция на предсрочните избори

Националният съвет взе решение БСП да се яви на предстоящите парламентарни избори в коалиционен формат. Това съобщи временно изпълняващият функциите на председател на "БСП за България" Атанас Зафиров на брифинг след заседанието на Националния съвет на партията.  Зафиров обясни, че Изпълнителното бюро на БСП е получило мандат да продължи с..

публикувано на 10.08.24 в 15:54
Калин Стоянов

МВР шефът: Бъдещият служебен премиер е подложен на брутален натиск

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева вече е разговаряла с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това потвърдиха от МВР за БНР. Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за служебен премиер е под натиск: "Огромен, дори бих казал "брутален" политически натиск..

публикувано на 10.08.24 в 15:37

Безработицата във Варна за юни е под средната за страната

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта. Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по 14 , а в Ловеч по 13. Видин отново е областта с най висока безработица - 15 процента, а в..

публикувано на 10.08.24 в 13:53