Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НФСБ преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на евроизборите

Снимка: БГНЕС

НФСБ преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент. Това се посочва в декларация на НФСБ, разпространена до медиите. 

Като причина от НФСБ посочват медийни атаки по въпроси, свързани с коалиционната политика. В съобщението си от партията на Валери Симеонов дават за пример изказвания, свързани с избора на нов боен самолет, придобиването на българско гражданство и ромския въпрос.

Прилагаме пълния текст на разпространената декларация:

"В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията.

На 18.01.2019 г. в Казанлък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов си позволи да дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определи като „несериозни“. За разлика от него, ние не определяме като „несериозен“ пълния обрат в позицията му по същия въпрос. Коалиционните отношения изискват уважение и приемане на чуждото мнение.

Каракачанов упрекна партньорите си, че „се ослушвали“, когато решил „да се захване“ с циганския въпрос, въпреки категоричната подкрепа изразена от Валери Симеонов в позиция по БНТ на 17 януари. Припомняме, че Каракачанов като вицепремиер по обществения ред и сигурността, остана пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. „Шекер махала“ в Пловдив. Етническите сблъсъци бяха предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер - не по сигурността) от местната власт и МВР.

На 22 януари ВМРО излезе с поредна декларация, с която хвърля упреци върху своите колеги и издига „оригинални“ законодателни и управленски политики, преписани от програмата на НФСБ и Патриотичния фронт (ПФ).

Странно за управляваща партия звучат лозунги като „български паспорти за всички българи по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми“, когато за това отговарят представители на ВМРО в изпълнителната власт.

По същия начин звучи и призива за „реализиране на ревизията в инвалидните пенсии ... “!? За сведение на колегите ни от ВМРО, ревизията в инвалидните пенсии се „реализира“ вече 6-ти месец, чрез Наредбата за медицинската експертиза, изготвена и прилагана с активното участие на представители на НФСБ в изпълнителната власт.

Без да коментираме останалите спорни текстове, общото впечатление е не за декларация на коалиционен партньор, а за манифест на малка опозиционна партия, събираща електорат за предстоящи избори.

Националният изпълнителен комитет на НФСБ, преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент, като изисква от ръководството на ВМРО адекватно обяснение за горепосочените медийни изяви".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 20 август

На 20.08.2024 от 00:30 ч. до 23:00 ч. , поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между бул. Христо Ботев, бул. Девня, бул. Васил Левски, ул. Д-р Пискюлиев. На 20.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради..

публикувано на 20.08.24 в 05:50
Варна

Слънчево и горещо време във вторник

Утрото във вторник ни посреща с лека прохлада и едва доловим полъх на вятъра. Днес отново ще е предимно слънчево и горещо. Следобед от запад ще се развива купеста облачност и на изолирани места не е изключено да превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед временно до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 32° и 37°, по..

публикувано на 20.08.24 в 05:48

Шофьор самокатастрофира на АМ "Черно море"

Шофьор е самокатастрофирал на автомагистрала "Черно море" в посока Варна. Той е карал в нивата и незнайно как се е блъснал в мантинелата, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР. Водачът на лекия автомобил "Ауди" е без наранявания, отказал е да бъде тестван за алкохол и наркотици, отказал е и лекарска помощ, уточниха от пресцентъра на..

публикувано на 19.08.24 в 20:39
Петър Чобанов

Готовност за служебен премиер изрази Петър Чобанов

Готовност да бъде премиер заяви още един от държавните служители, на които това е позволено в основния закон - подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Той е заявил това пред сайта Епицентър, предаде БНР.  Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС и беше финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. По-рано днес настоящият служебен премиер Димитър..

публикувано на 19.08.24 в 17:48

Костадин Костадинов във Варна: Бъдещото развитие на България е заложник на един човек - Пеевски

Бъдещото развитие на България е заложник в момента на един човек - Пеевски. Tака коментира във Варна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов ситуацията с неодобрения от президента състав на бъдещия служебен кабинет. Избори - след 20 октомври, президентът отказа да подпише указа за назначаване на кабинета "Кожарева" Той каза още, че..

публикувано на 19.08.24 в 17:10

Задържаха за хулиганство мъж от село Самуилово

Мъж от добричкото село Самуилово е бил задържан от полицията за непристойно поведение и хулиганство. Вследствие на инцидента е проведена и Специализирана полицейска операция на територията на населеното място с цел профилактика на криминалния контингент и осигуряване на обществения ред. Сигналът за възникнал конфликт на територията на село..

публикувано на 19.08.24 в 16:11

Петима са задържани с наркотици при специализирана полицейска операция в Добричко

Петима души са задържани от служители на Първо Районно управление в Добрич и на Районното управление Балчик  при специализирана акция на полицията в Добричко.  Акцията (от 10 до 16 август ) е била срещу разпространението на наркотици след проведени оперативно – издирвателни мероприятия на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при..

публикувано на 19.08.24 в 16:03