Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците питат общината: кога ще бъде готова новата транспортна схема?

Снимка: Радио Варна

Граждани са принуждавани да купуват билет, след като имат абонаментни карти за линия 409, сигнализира  постоянната комисия по транспорт общинският съветник Януарий Вичев. Линията се изпълнява от "Градски транспорт" ЕООД и превозвач от община Аксаково. Когато автобусът не е от варненската фирма, пътниците са принуждавани да си купят билет или да изчакат следващия автобус. Затова съветниците възложиха на отдел "Транспорт" в Община Варна да провери сигнала и да бъде поставено на видно място информация, че картите за линия 409 важат за всички автобуси, които осъществяват транспорта. 

8 милиона 453 000 лева да бъде бюджета за транспорт тази година,  гласува постоянната комисия по транспорт. Парите са с около 200 000 лева повече в сравнение с миналата, каза за Радио Варна председателят на комисията Добромир Джиков. Средствата са за абонаментни карти на възрастни хора, хора с увреждания, доплащане разликите в картите на пътуващите ученици от селата в община Варна и други. По 350 000 лева са заложени за два вида транспорт на хора с увреждания, което позволява безплатно да се движат с 6 маршрутки дневно.

С 20 000 лева повече гласуваха съветниците от първоначално предвидения бюджет. Средствата са за два пъти седмично да пътува автобус до Дом за стари хора "Св. Йоан Златоуст", където няма транспорт. В момента хората пътуват с карти по линия 409 , слизат на друга спирка и пътуват около километър пеша.   Предложението беше изпратено  до комисията по "Финанси и бюджет", които ще заседават утре. 

Близо 6 млн. лева от бюджета на общината са планирани за финансиране на пенсионерските карти.   Сумата е със 100 хил. повече спрямо миналата година заради по-големия брой карти за хората на възраст над 67 години. В първоначалния бюджет за 2018 г. за пенсионерите бяха заложени 40 140 карти, а сега броят им е 42 000.

От разчетите става ясно, че намалява броят на учениците, пътуващи от селата в общината до Варна с преференциални карти. Планирани са по-малко ученически карти за пътуване от почти всички села, с изключение на с. Казашко.

За ученическите карти ще бъдат отпуснати 1,2 млн. лева, като дофинансирането се запазва същото като през 2018 г. За пътуванията за хората с увреждания общината ще отдели близо 140 хил. лева.

В гласуваната  сума от 8 453 000 не са предвидени средства за промяна в нормативната уредба, която ще позволи на възрастните хора да пътуват безплатно по всички линии на градския транспорт, което се очаква да стане в следващите месеци. Средствата ще бъдат осигурени с актуализация на бюджета, тъй като разчети се правят въз основа на действащата нормативна база, отговориха от администрацията на въпрос на Януарий Вичев.

Съветниците гласуваха положително становище за премахване на винетките до Златни пясъци. Подобно предложение беше внесено за разглеждане в комисията от председателя на Съюза на хотелиерите в комплекса Георги Щерев и  председателя на Съюза на собствениците за развитие на Златни пясъци Марко Марков. В техните мотиви са посочени връзката на комплекса с Варна, както и посещението от Варна на двата курорта, включително на Аладжа манастир. Ежедневно по този маршрут пътуват и много работници с личните си автомобили заради въведеното гъвкаво работно време.

Няколко сигнала за промяна в транспортната схема са поставили граждани до постоянната комисия по транспорт, които съветниците препратиха на съответната комисия. Според Добромир Джиков тя е готова, но се очаква реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт. Съветниците  поискаха от администрацията информация кога ще бъде готова новата транспортна схема на Варна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природният газ поскъпва през октомври с близо 3%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, предаде БНР. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът..

публикувано на 01.10.24 в 19:51
Варна

Утре очакваме слънчево време във Варна

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и утре ще преобладава слънчево време. Вятърът от северозапад през нощта постепенно ще отслабне, последно по Северното Черноморие, където през нощта и утре до обяд ще е до умерен, временно засилен. Утре вятърът постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт. Минималните температури ще останат без..

публикувано на 01.10.24 в 19:45
Варна, Морска градина

Психично болен нидерландец нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна

Психично болен 27-годишен мъж от Нидерландия нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна през почивните дни. Мъжът бе задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Варна. Г.В. е обвинен за това, че на 29 септември 2024 година, около обяд, нападнал спонтанно две жени и дете в Морската градина на Варна. Първо агресията му се..

публикувано на 01.10.24 в 15:20

От днес до 31 март не плащаме за синя зона в Балчик

Според действащата Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства в община Балчик от 1 октомври отпада режимът на платено почасово паркиране в центъра и по крайбрежието .  Според текстовете в нормативния документ платената зона е валидна за всички календарни дни  от 1 април до 30 септември в часовия диапазон от..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври (на живо)

Централната избирателна комисия провежда редовния си брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври. Ще бъде показана бюлетината за вота в края на месеца и ще се демонстрира гласуването с машина. Миналата седмица ЦИК проведе жребия, с който бяха определени номерата в бюлетината на..

публикувано на 01.10.24 в 14:09

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12