Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Живот със Синдром на Даун" успя да промени съдържание в учебниците по биология

| обновено на 24.01.19 в 15:27
Силвена Христова
Снимка: Личен архив

Промяна в съдържанието на учебниците по биология за 10 клас ще бъде направена от следващата учебна година. Тя касае конкретно информацията за синдрома на Даун.

Близо 2 година фондация „Живот със Синдром на Даун“ се бори за тази промяна, защото сегашната информация е от преди 30 години. В момента учениците, които са бъдещи родители и лекари, се запознават с невярно съдържание, а това поставя в дискриминирана позиция хората със синдром на Даун, смятат членовете на Фондацията. Фигуриращата сега информация в учебниците борави с остарели термини и диагнози, както и  прогнози за живот, които не отговарят на нито една модерна медицинска експертиза. По тази причина хората и особено децата със Синдром на Даун са скрити и отбягвани от връстниците си и околните, коментира за Радио Варна Силвена Христова, майка на дете с генетичната аномалия и председател на Фондация "Живот със Синдром на Даун"..

Всичко започва с писма към издателствата с препоръка и от МОН за промяна на съдържанието за синдрома на Даун в учебниците по Биология за 10 клас, разказва Силвена Христова. С част от издателствата е имало комуникация, но решение и резултати не. След това написват още едно писмо с молба към МОН и издателствата и вече търсят подкрепата на Националната мрежа за децата. Отново чакане без резултат. След това се обръщат към Омбудсмана Мая Манолова и едва тогава се провежда дълогоочакваната среща между фондация „Живот със Синдром на Даун”, представители на МОН и издателствата.Тази седмица на 21 януари.

Всички показват желание за промяна, след като изслушват аргументите на фондацията и обещават промяна да има и тя да е в полза на правилната, актуална информация.

В момента се работи по съдържанието на новите учебници, по които ще учат децата от учебната 2019/2020 година.

Чуйте още в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Рибари от Бургас протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Рибарски сдружения от Южното Черноморие протестираха пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Тя влиза в сила от 1 май, а мотивите са, че популацията им е застрашена.  Уловът на бяла мида е намалял с 60 %, ИАРА с предложение за тримесечна забрана Близо 100 представители на..

публикувано на 24.04.24 в 15:28

Отпускат близо 8 млн. лева за ремонт на дом "Гергана"

Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от справка на общинската администрация в морската столица.  Общата стойност на проекта е в размер на 7 680 995.51 лв. и представлява 100 % безвъзмездна финансова..

публикувано на 24.04.24 в 15:24

По електронен път ще се изготвят справките за ТЕЛК за гласуване в мобилна секция

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път от всички общински администрации на предстоящите избори на 9 юни. Тази услуга е възможна след присъединяването на Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ) към Системата за обмен на справочна и удостоверителна информация (RegiX) на..

публикувано на 24.04.24 в 14:52

"Сиела Норма" единственият кандидат за осигуряване на машините за вота

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ. Обществената поръчка беше..

публикувано на 24.04.24 в 13:34

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10

Консултациите за състава на СИК-овете в община Балчик се свикват на 30 април

Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители кметът на Балчик Николай Ангелов свиква консултации за състава на секционните избирателни комисии в общината на 30 април от 11 часа на етаж 3 в заседателната зала. В изпълнение на Изборния кодекс поканата е към представители на парламентарно..

публикувано на 24.04.24 в 11:45