Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев:

1600 ще бъдат съкратени от държавната администрация. Засега

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Предвижда се съкращение на 1600 бройки – служители и празни щатове, в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

„Оразмеряването на администрациите ни невинаги е адекватно на товара и работата, която вършат. Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, т.е., е много по-малък, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3,4 или 5%. Подобен подход би предизвикал това, че в преоразмерените звена нищо не би се променило, биха си заминали няколко души или биха се съкратили няколко празни бройки, а в претоварените звена ситуацията ще стане още по-тежка. Затова дадох шанс на колегите министри да преценят сами какви съкращения и движение на бройки могат да направят. Към момента резултатът е малко над 1600 бройки (хора и празни бройки), което е под 2% от всички заети в държавната администрация“, обясни Дончев в предаването „Преди всички“. По думите му, това е само първа стъпка, защото структурно има редица дефекти, които трябва да бъдат отстранени, включително чрез редуциране на звена. Той даде пример със звена с дублирани функции.

Вицепремиерът подчерта още, че администрациите трябва да се съобразят с процесите от последните 30 години. Според него част от тях изобщо не са адаптирани или повлияни от тези процеси:

„Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало електронна поща и не е имало други комуникационни технологии. Те са оразмерявани съобразно други темпове, динамика на движение на населението“.

"Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с гражданите“, каза Дончев. По думите му, има съпротива:

"Тя идва основно през колегите министри, които предполагам, че са подложени на вътрешен натиск от самите администрации. Но аз им казвам често – те се бъркат, те не са част от администрацията, те са там временно като представляващи гражданите. Тяхната основна функция е освен да ръководят ведомствата, да представляват и интереса на гражданите, който не винаги съвпада с интереса на служителите в администрацията".

Вицепремиерът посочи, че в администрацията са заети 100 хил. души. 

"Темата съкращения е от края на миналата година, а първите резултати от анализите ще са готови март - април. Тези действия нямат каквато и да е връзка с изборния цикъл. В такава среда не се работи лесно, но това не е повод да не се прави нищо", каза Томислав Дончев. Той не изключи и възможността за чиновнически протести. Според него административната реформа не трябва да се отлага, въпреки недоволството, което ще има.

В Агенцията по вписванията ще има по-сериозни мерки и контрол на сигурността на системите, заяви Дончев. По думите му, това не предполага каквато и да било разлика по отношение на потребителите:

"Няма да има промяна в нито един стандарт, свързан с публичност и прозрачност – нито на информацията, нито на процесите, които текат там. Това означава по-стриктен контрол по отношение на сигурността на данните, информацията, системите – нещо, което е трябвало да се случи преди време".

За случая с разследването на Елена Йончева Томислав Дончев коментира: "Прокуратурата трябва да проверява и да повдига обвинения за всеки, за който има данни, че е извършил някакво престъпление. Позицията, която заема в момента, нито гласовитостта му трябва да му формира някакъв имунитет. Какви институционални механизми имам аз или някой министър или министър-председателят по отношение на действията на прокуратурата?". 

Относно предстоящите европейски избори вицепремиерът изтъкна, че е много важно кампанията да мине в режим на добри послания. Той декларира, че няма намерение да участва в тези избори.  

"Голямата задача е посланието – какво искаме, как си представяме Европа и каква промяна би следвало да се случи там. Безспорно е, че търсенето на резултата от тази кампания като вид диагностика за политическата конюнктура и подреждането на силите – това не може да бъде избегнато. Затова огромно значение има кой ще бъде първи. Дори в тази ситуация не бива да забравяме, че това са европейски избори и е хубав повод да се проведе все пак някакъв разговор за Европа. Най-вече това, което на мен ми липсва – Европа все повече си я представяме като инструмент за решаване на проблеми, а би следвало да е съюз, конструкция, която да следва дръзки цели", коментира Томислав Дончев. Той подчерта, че се очаква различен парламент и комисия.

За листата на ГЕРБ за евровота вицепремиерът каза: "Имаме достатъчно богата гама от личности, доказани. Всичко минава през процес на номинации, който тече в момента. Премиерът, като партиен лидер, няма как да няма финалната дума, но си има механизъм, по който се взема решение, а той в момента е в началото".

Интервюто на Силвия Великова с Томислав Дончев можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реакциите на бг политиците за Тръмп

Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва. Това написа президентът..

публикувано на 14.07.24 в 10:53

Стелиян Стойчев: Ненужни горими материали из дворовете в големи количества

Изоставена къща изгоря в балчишкото село Дъбрава, а пожарът обхвана още 12 двора и стопански постройки. След четири часа борба на екипи от Балчик и Добрич с четири камиона и 10 души огнената стихия е потушена, спасени са 11 къщи, съобщи началникът на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението Стелиян Стойчев. Сигнал за огъня,..

публикувано на 14.07.24 в 10:25

Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса , предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун , съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение..

публикувано на 14.07.24 в 09:50

250 родолюбци по стъпките на Левски

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение. Общо 250 участници, 68 от които..

публикувано на 14.07.24 в 09:48

Оранжев код за жега в цялата страна в неделя

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за цялата страна в неделя. Времето ще бъде слънчево и горещо, със слаб, в източните райони до умерен, вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно 35 и 40 градуса, в София - около 37. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа..

публикувано на 14.07.24 в 09:32
Пожар. Снимката е илюстративна.

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина..

публикувано на 14.07.24 в 09:31

Атентаторът извършил покушението срещу Доналд Тръмп е идентифициран

Стрелецът срещу Тръмп е идентифициран като Томас Матю Крукс . 20-годишен въоръжен мъж е стрелецът, ранил Доналд Тръмп при опит за убийство на митинг в Пенсилвания в събота в един от най-ужасяващите актове на насилие в политическата история, пише "Дейли мейл". Бившият президент говореше на хиляди фенове, когато се хвана за ухото, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:27