Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират строителството в Арапя, "Градина" и Алепу

Строителството на ваканционните къщички в гористата местност край къмпинг Арапя  спира временно със заповед от понеделник (28.01). Това стана ясно при проверката на Дирекция национален строителен контрол.

Мотивите: липса на довеждаща инфраструктура, само черен коларски път, няма необходимите заграждения, които да очертаят размерите на строителния обект, липсва и план за безопасност.

В понеделник експерти от Строителния надзор ще извършат проверка на цялостната строителна документация в община Царево. Директорът на ДНСК Иван Несторов уточни, че в правомощията на кмета на общината е по негова преценка да спре строителството.

Със заповед на Дирекцията за държавен строителен контрол временно се спира строителството и в местността Алепу.

Според Иван Несторов вместо укрепване на брега на обекта, каквито са изискванията, в момента там е изградена част от конструкцията на една от жилищните сгради.

Изграждането на укрепително геозащитно съоръжение е под контрола на ДНСК, а строителството на 3 жилищни сгради, които са предвидени в проекта, трябва да се следи от Община Созопол.

Така са разпределени контролните функции, обясни Иван Несторов, който с експерти от строителното ведомство извърши проверка на място в местността Алепу.

Видимо е, че в момента вместо брегоукрепване, се полагат основите на жилищни сгради, коментира Иван Несторов.

Строителството ще бъде спряно, защото възложителят на обекта и надзорната фирма не са уведомили контролните органи, че са започнали изграждането на геозащитно съоръжение, каквито са нормативните изисквания.

Тепърва предстои Дирекцията за строителен контрол да извърши цялостен преглед на техническата документация на проекта.

От Регионалната екоинспекция в Бургас заявиха, че на строителната фирма ще бъде наложен акт за замърсяване на плажната ивица заради натрупването на земна маса в района.

От фирмата-инвеститор на проекта бяха категорични, че излятата бетонна плоча в зоната на свлачището е геозащитно съоръжение, а не основата на жилищна сграда.

Акционерното дружество "Дюни" също спира временно строителството на къмпинг "Градина". Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи. Причината е, че обектът няма да може да бъде завършен до началото на летния сезон. Строителството на ресторант, магазин и паркинг на къмпинга ще бъде подновено от октомври, каза Рейзи. 

По разпореждане на Дирекцията за национален строителен контрол за една седмица се спира и строителството край къмпинг Арапя. Причината е, че на обекта няма изградена довеждаща инфраструктура, няма план за безопасност и не е ограден. В понеделник контролните органи ще извършат проверка и на документацията на обекта. 

По разпореждане на премиера Бойко Борисов екип на Националната дирекция за строителен контрол започна проверка на всички нови строителни обекти по Южното Черноморие. С експертите има и представители на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас.

Според Регионалната екоинспекция, с изключение на заравнените дюни на къмпинг "Смокиня", в останалите три терена – на къмпинг "Градина", в местността Алепу и край къмпинг "Арапя", строителството е напълно законно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03