Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Балчик гласува против увеличения бюджет

Сборната рамка на бюджет 2019, предложена от кмета на Балчик, не срещна одобрението на Общинския съвет на днешната сесия. Тя възлиза на 26,490 млн.лв., което е с 5,640 млн. лева или 27% повече от отчетеното през 2018 г. Със 7 гласа „За“, 11 „Въздържал се“ и 2-ма „Против“ средствата за годината не бяха приети.

Нереален бюджет в приходната част. Не са взети предвид направените предложения от граждани и съветници за вложения в инфраструктура и улици. С тези аргументи съветникът от ВМРО Атанас Атанасов заяви, че не подкрепя бюджета и направи предложение да се внесе следващия месец нов.

След като финансовата рамка не се прие, част от кметовете по села напуснаха залата демонстративно. Представителите на Сенокос и Храброво поискаха яснота защо не се подкрепя бюджета.

Балчишкият кмет Николай Ангелов обобщи, че при това положение Общината има право да изхарчи до миналогодишната си рамка, която е 20,408 млн.лв., а средствата от държавата ще се използват целево, за каквото са предназначени. По отношение на социалните придобивки – каквито са пенсионерските карти за намаление в градския транспорт, заяви, че те следвало да се запазят. Каза още, че не е готов да отстъпи за средствата за футбола и определи гласуването като политически акт с популистки изказвания да се правят улици и тротоари.

Мелих Хаджиев – председател на строителната комисия, заяви, че ще искат нова рамка, в която да влязат предложените на общественото обсъждане улици за ремонт.

Председателят на Общинския съвет Илиян Станоев обясни защо ГЕРБ не подкрепя рамката. Определи бюджета като нереален, популистичен. Той заяви, че това е един протестен вот и призова общинска администрация за комуникация със съветници и кметове по села, след което да се предложи един реален бюджет, който ще гласуват с „две ръце“.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 40 000 души на фестивала за Деня на Варна

Близо 40 000 варненци и гости на града изпълниха пространството около Пантеона по време на празничния концерт за Деня на Варна. Gipsy Kings, Dire Straits и Stereo MC’s - кулминацията за Деня на Варна Цялата зона на фестивала вече е почистена. Няколко фирми са били ангажирани през нощта, съобщава кметът Благомир Коцев във Facebook. Снощи..

публикувано на 16.08.24 в 09:58

По-евтините вносни яйца от Украйна не са по-евтини за крайния потребител

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които..

публикувано на 16.08.24 в 09:40

Първи случай на маймунска шарка в Европа

Швеция съобщи за първия случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунската шарка, който СЗО обяви за спешен случай за общественото здраве в световен мащаб. Агенцията за обществено здраве на страната потвърди пред АФП, че става въпрос за същия щам на вируса, който се е разраснал в Демократична..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Остров "Св. Анастасия" край Бургас празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия отбелязва 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни има концерти, изложба, поетично четене и още изненади.Празненствата започнаха вчера 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Достъпът до Фара на Острова ще е днес и утре...

публикувано на 16.08.24 в 07:25

Адресите без ток на 16 август

В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Зорница – клиентите, електрозахранени от ТП 2. В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на..

публикувано на 16.08.24 в 05:50

Слънчев и горещ петък

Утрото в петък ни посреща с лека прохлада. Днес отново ще е слънчево и горещо. Следобед в крайните северозападни части на района ще се образува купеста облачност и ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, южно от Стара планина от изток, по крайбрежието подсилен от бриз. Максимални температури от 33° до 38°, по..

публикувано на 16.08.24 в 05:47

Gipsy Kings, Dire Straits и Stereo MC’s - кулминацията за Деня на Варна

Хиляди варненци и гости се събраха за празника на града край Пантеона в Морската градина, за да бъдат публика на първото издание на фестивала "VARNA BREEZE By EXIT".  Закъсняла с близо час от предвиденото по програма започна празничната заря след изпълненията на Gipsy Kings и Dire Straits - част от звездите в пилотното за Варна музикално събитие...

публикувано на 16.08.24 в 00:25