Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет в Балчик гласува против увеличения бюджет

Сборната рамка на бюджет 2019, предложена от кмета на Балчик, не срещна одобрението на Общинския съвет на днешната сесия. Тя възлиза на 26,490 млн.лв., което е с 5,640 млн. лева или 27% повече от отчетеното през 2018 г. Със 7 гласа „За“, 11 „Въздържал се“ и 2-ма „Против“ средствата за годината не бяха приети.

Нереален бюджет в приходната част. Не са взети предвид направените предложения от граждани и съветници за вложения в инфраструктура и улици. С тези аргументи съветникът от ВМРО Атанас Атанасов заяви, че не подкрепя бюджета и направи предложение да се внесе следващия месец нов.

След като финансовата рамка не се прие, част от кметовете по села напуснаха залата демонстративно. Представителите на Сенокос и Храброво поискаха яснота защо не се подкрепя бюджета.

Балчишкият кмет Николай Ангелов обобщи, че при това положение Общината има право да изхарчи до миналогодишната си рамка, която е 20,408 млн.лв., а средствата от държавата ще се използват целево, за каквото са предназначени. По отношение на социалните придобивки – каквито са пенсионерските карти за намаление в градския транспорт, заяви, че те следвало да се запазят. Каза още, че не е готов да отстъпи за средствата за футбола и определи гласуването като политически акт с популистки изказвания да се правят улици и тротоари.

Мелих Хаджиев – председател на строителната комисия, заяви, че ще искат нова рамка, в която да влязат предложените на общественото обсъждане улици за ремонт.

Председателят на Общинския съвет Илиян Станоев обясни защо ГЕРБ не подкрепя рамката. Определи бюджета като нереален, популистичен. Той заяви, че това е един протестен вот и призова общинска администрация за комуникация със съветници и кметове по села, след което да се предложи един реален бюджет, който ще гласуват с „две ръце“.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пълни са влаковете София-Варна и София-Пловдив-Бургас

Нарастване на броя на пътуванията до нивата отпреди Covid пандемията, отчитат от БДЖ. В момента най-натоварени са влаковите композиции, пътуващи към морето. Всички са с увеличен подвижен състав. Голям интерес пътниците имат и към нощните влакове, като спалните вагони са продадени за месец напред, споделя директорът продажби и обслужване..

публикувано на 01.08.21 в 17:05
Кипър облекчи някои от мерките срещу Covid-19, 16 март 2021 г.

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

От днес властите в Кипър премахват масовото безплатно тестване за коронавирус, за да подтикнат хората да се ваксинират срещу COVID-19. В същото време от днес се увеличава броят на местата, достъпът, до които ще става само с „пропуск за сигурност“. Бързите..

публикувано на 01.08.21 в 16:30

Повиши се цената на природния газ

С 15% се повишава цената на природния газ през август, реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Така цената на синьото гориво се увеличава на 57,60 лв. за мегаватчас, спрямо 49,94 лв. през юли или с близо 8 лв. само за месец. От КЕВР обясниха повишението с поскъпване на петрола и неговите производни на..

публикувано на 01.08.21 в 16:24

Всеки пети от работещите е с минимална заплата

От КНСБ съобщават, че всеки пети от работещите или 493 хиляди души са наети на минимална работна заплата. От синдиката настояват новото правителство на "Има такъв народ" да преразгледа заложеното замразяване на минималната заплата за догодина на сегашното ѝ ниво от 650 лева. Минималната работна заплата в България е 332 евро. Тя е..

публикувано на 01.08.21 в 16:23

Започва Богородичният пост

Богородичният пост започва на 1 август. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През тези две постни седмици – от 1 до 14 август, църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август..

обновено на 01.08.21 в 16:04

Нови ограничения заради коронавируса ще обсъжда Турция

Турският министерски съвет ще обсъжда утре евентуални нови ограничения за неваксинираните в страната на фона на ново увеличение на случаите, предаде турската частна телевизия НТВ. Заседанието ще се състои под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган в президентския дворец в Анкара. От началото на отпадането на строгите мерки..

публикувано на 01.08.21 в 16:02

Три катастрофи блокират движението по АМ „Тракия“ в Бургаско

Три часа продължиха задръстванията по магистрала "Тракия", след като три  катастрофи блокираха движението близо до Бургас и в района на Ямбол  в посока София. Няма пострадали при инцидентите. Жители на бургаското село Маринка  блокираха за кратко международния път Бургас-Малко Търново с протест срещу режима на водата и  честите аварии..

обновено на 01.08.21 в 15:19