Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Засилени проверки на горската стража заради незаконна сеч край Слънчево

Общо 17 акта са съставени в резултат от интензивната контролна дейност на горските стражари във Варненско. Проверките на местата с висока концентрация на нарушения са засилени в отговор на незаконна сеч край село Слънчево, община Аксаково. При обход на горите в района служители на ДГС „Варна” се натъкнали на 28 отсечени дървета от вида цер. 

„Съгласно правомощията си горските стражари са съставили констативен протокол и незабавно са уведомили Районната прокуратура. В резултат от системните проверки, които се извършват, нарушенията в горите намаляват, а количествата нерегламентирано добита дървесина обикновено са до 1 пространствен кубик”, коментира инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите в Североизточно държавно предприятие. По думите му обходът в горите край с. Слънчево продължава, като са изготвени графици за дежурства на горските стражари. „Разчитаме и на съдействие от страна на гражданите, които със сигналите си на телефон 112 могат да бъдат изключително полезни за предотвратяване и разкриване на нарушенията”, каза още инж. Саров. Той припомни, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват с глоба от 50 до 3000 лв.

Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция  в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв.

Само през последните дни в горите в обхвата на ДГС „Варна” са съставени 10 акта и 5 констативни протокола за нарушения. Задържани са общо 7,5 куб. м незаконно добита дървесина.

Други три акта са съставени при проверките в ДЛС „Шерба”, където от нарушител са конфискувани 1 куб. м дърва за огрев.

С четири акта са завършили проверките на територията на ДГС „Провадия”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат затваряне на нощните заведения във Варна за две седмици

Областният кризисен щаб във Варна обсъжда предложения, свързани със затягане на мерките за безопасност заради увеличаване на случаите на заразени с коронавирус. Едно от тях е затварянето за две седмицина нощните заведения, както и ограничаване до 6 души на броя на клиентите на една маса в заведенията ,  съобщи за Радио Варна областният управител..

обновено на 26.10.20 в 14:18

Заливът Болата е заплашен от изчезване

Брегоукрепителните съоръжения на залива Болата трябва да бъдат спешно ремонтирани, в противен случай единственият плаж за съседните села в община Каварна може да бъде залят от морето. За това алармира отново кметът на село Българево Георги Георгиев. От „Басейнова дирекция“ са извършили оглед на състоянието на буните, становището ще бъде изпратено до..

публикувано на 26.10.20 в 14:11

Въпреки пандемията: Започнаха записванията за Нова година във Варна

Въпреки ситуацията с коронавируса, вече има интерес от граждани и фирми за организиране на тържества за приближаващите коледни и новогодишни празници. Това заяви във Варна Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Косев обясни, че и браншът,и гражданите вече имат много повече информация за предпазните мерки,..

публикувано на 26.10.20 в 14:01

Въвеждат обучение по японски език във варненски училища?

Програми за подкрепа при изучаване на японски език и култура на фондация „Япония“ бяха представени по време на среща между Ясуюки Ебата, съветник и зам.-ръководител на мисия в Посолство на Япония, Такахаши Томоя, представител на Фондация „Япония“ (Japan Foundation) и преподавател в СУ “Климент Охридски“, и Лилия Христова, директор на дирекция..

публикувано на 26.10.20 в 13:27

Набират предприемачи за "Източен акселератор" - Варна

Програмата „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ (BASE) отваря врати в Източна България. Тя е насочена към бъдещи предприемачи или такива, които искат да доразвият свой собствен бизнес, но в по-малките населени места в областите Варна, Добрич и Шумен. Това съобщи за Радио Варна инициаторът и директор на фондация "Източен акселератор" Галин..

публикувано на 26.10.20 в 10:13

Дъждовна буря наводни къщи в Добрич

Силен дъжд, придружен с градушка, наводни улици и булеварди в Добрич. Бурята е започнала около 5 часа тази сутрин, като до момента сигналите за наводнени къщи и мазета в Добрич са над 30, информира директорът на Пожарната безопасност комисар Дарин Димитров. Сигнал за пропаднал автомобил в дупка по бул. „25-ти септември“ е бил подаден до Пътната..

публикувано на 26.10.20 в 08:52

В понеделник - облаци, дъжд, но и слънце

Сутринта в Североизточна България все още ще превалява, възможни са и гръмотевици. На отделни места и по Черноморието, главно по северното, е възможно да превали. По-късно облачността ще намалее, следобед до слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са малко по-високи от сутрешните – между 16..

обновено на 26.10.20 в 07:17