Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пенева: След 200 години може и да няма никакви ледове в Северния ледовит океан

Студ и лед край бреговете на езерото Мичиган в САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арктическите студове в Съединените щати засегнаха няколко милиона души, тъй като страната преживява вълна от исторически ниски температури от порядъка на минус 52 градуса по Целзий и обилни снеговалежи. От Северна Дакота до Охайо е издадено предупреждение за мразовито време. 

В последните няколко години често се случват такива аномалии на територията на континента Северна Америка, обясни в интервю за предаването ни "Хоризонт до обед" доцент Елисавета Пенева от катедра "Метеорология и геофизика" във Физическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски":

„Това анормално студено време е свързано с промените, които настъпват в най-северната част на Северното полукълбо или Северният ледовит океан, но нямаме ясно обяснение за случващото се“.

„Глобалното затопляне е факт и то най-много си личи в Северния ледовит океан, където голяма маса от ледове се стапя. Прогнозите са, че за около 200 години оттук нататък може да няма никакви ледове в него и съответно мястото на този голям студ се премества към континентите, тъй като водата е с по-голям топлинен капацитет, т.е по-трудно се охлажда. И така най-големите студове минават върху континентите“, уточни доц. Пенева. 

Всичко случващо се е доказателство за промяната, която настъпва в общата атмосферна циркулация, която не е само в Съединените щати, добави доцентът: 

„Това, което се случва на запад от нас също пристига в някакъв момент, тъй като циркулацията е западна, така че западните студове би трябвало до около седмица или две също да се усетят и на изток, тъй като така вървят процесите - от запад на изток заради въртенето на Земята“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравната каса ще известява с sms или по viber за лекарства и помощни средства

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с sms и по viber пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Пациентите ще получават в известие за движението на лекарствените им протоколи за скъпоструващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Балчик

Какво време ни очаква през септември?

Температури над нормата очакват през септември синоптиците.  Най-високите температури през месеца ще бъдат между 32° и 37°, а най-ниските – между 7 и 12 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата. През повечето дни от първото десетдневие ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, придружени от краткотрайни..

публикувано на 30.08.24 в 07:00
Снимката е илюстративна

Рисунки от Късната античност откриха при разкопките на ул. "Преслав" във Варна

Рисунки от Късната античност, наподобяващи съвременните графити, откриха при разкопките на улица "Преслав" тази година. Една от следите е разкрита върху фрагмент от тухла, а другата - върху елинистична керамика, обобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов от отдел "Археология" в Регионалния исторически музей във Варна.  "Досега сме открили следи от..

публикувано на 29.08.24 в 18:10

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" представиха на "Любовта е лудост" във Варна

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" беше представена в рамките на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.  Идеята за изданието, посветено на големия български актьор Апостол Карамитев, е на оперната режисьорка Вера Немирова, казаха по време на премиерата на изданието във Варна авторите: кинокритичката Олга Маркова и синът му Момчил..

публикувано на 29.08.24 в 17:35

Четири банки дават кредит за сглобяеми къщи

Вече четири банки у нас предлагат финансиране за строеж на сглобяема къща, това съобщи за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.  Едно от условията е да има излята плоча - масивен фундамент. Задължително условие е да има и разрешение за строеж: "Който строи, трябва да е предоставил договор със строителна фирма в общината, за да..

публикувано на 29.08.24 в 14:39

Тема с продължение: Гаражът с липсваща маневрена площ пред него заради зелената зона

От общината търсят решени на проблема на собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15, която не може да изкарва колата си заради липса на маневрена площ. На маневрите пречат спрелите автомобили, успоредно на отсрещния тротоар, в разчертанията на зелената зона. Сигнал за казуса подаде в редакцията ни Ирина Павлова преди малко повече от месец...

публикувано на 29.08.24 в 10:15

Гроздоберът все по-рано. Последствията?

На много места в страната времето е за гроздобер, дори някъде вече го приключват. Причината - промените в климата, все по-горещите лета, които „изтеглиха“ гроздобера доста по-рано в календара.   По-малък добив, но по-качествено грозде, е друга тенденция, която се наблюдава. Семейство Балтаджиеви се грижат за около 47 декара лозя. Гроздоберът..

публикувано на 29.08.24 в 08:19