Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е домакин на олимпийската квалификация по волейбол през август

Варна ще приеме олимпийската квалификация по волейбол за мъже. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Срещите са от 9-и до 11-и август в Двореца на културата и спорта. Варна беше предпочетена пред Русе, който беше другият кандидат за голямата проява.

„Спечелихме домакинството за най-голямото състезание през тази година в България - Олимпийската квалификация по волейбол. Вчера се взе решение тя да се проведе във Варна и за нас ще бъде огромна чест тази сериозна битка за класиране на олимпийските игри да я дадем именно тук пред варненска публика.Това е изключително важно събитие, защото така имаме възможност да се опитаме да се преборим с един от най-силните отбори – Бразилия. Нееднократно сме ги побеждавали тук, на варненска територия. Аз съм доволен, защото квалификацията я взехме на много прилична цена, преди година бяха обявени минималните цени, от които щеше да започва наддаването за олимпийска квалификация. Те бяха 500 000 долара, ние успяхме да вземем квалификация за 250 000 долара“, посочи министърът.

След като днес беше даден официален старт на "Варна - Европейски град на спорта 2019", общината представи амбициозна програма за строителство на нова спортна инфраструктура. За целта са отделени над 14 милиона лева от общинския бюджет. Ще бъде създадена спортна база във "Владиславово", където за целта има отредена площ от 30 дка. В кв. "Виница" също ще бъде изграден спортен комплекс, както и на улица "Студентска".

„Във Варна има 275 клуба и над 30 000 картотекирани състезатели с голяма и богата спортна история. Един от градовете, които имат най-голям опит за организиране на домакинства от най-висок ранг. В момента се провежда Световната квалификация по футзал. Утре ще започне една от групите на Европейското първенство по тенис за юноши до 16 г. Знаете, че там най-голяма звезда в момента в света на тениса до 16 г. е нашият Пьотр Нестеров – състезател на „Черно море“ Варна“, посочи Кралев.

Предстоят и домакинства на Волейболна лига на нациите, Европейско първенство по хандбал за девойки, в района се провежда и Европейското първенство за девойки по футбол, както и станалият вече традиционен лекоатлетически маратон Варна, плувния маратон Варна-Галата, Световнакупа по гимнастика и др.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никол Радева - балерина, която избра стрийт фитнеса

Стрийт фитнес е модерно улично изкуство и набира все повече популярност у нас.Една балерина от Силистра се премести да живее и работи във Варна, като точно стрийт фитнесът е основното й занимание. Никол Радева е на 21 години и е изключително активна в тази дисциплина. Явява се на състезания и печели. Тя ни разказва за своето увлечение...

публикувано на 18.07.24 в 11:55

Ботев /Пловдив/ гостува на Марибор

Ботев (Пловдив) днес гостува на словенския Марибор в среща-реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Мачът е от 21:15ч. на стадион „Людски врът“.В първата среща българите спечелиха с 2:1 на „Колежа“ след голове на Антъни Уджа и Никола Илиев.  Победителят от сблъсъка се изправя срещу Панатинайкос.

публикувано на 18.07.24 в 11:50

Петима юноши на "Черно море" с договори

Петима юноши от школата на Черно море подписаха договори с клуба. Константин Грахльов, Мартин Банев, Николай Костадинов, Георги Венциславов и вратарят Денислав Стойчев парафираха първите си професионални контракти с „моряците“. Петимата бяха част от дублиращия отбор на Черно море, който през миналия сезон завърши на четвърто място в Североизточна Трета..

публикувано на 18.07.24 в 10:26

Юношите загубиха от Франция

Националите под 18 години отстъпиха с 0:3 (22-25, 13-25, 22-25) пред временния лидер Франция в предпоследния мач от Група I и така загубиха всякакви шансове за място в Топ 4. Финалната четворка на Европейското първенство за мъже под 18 години (10-21 юли, София и Пловдив) ще се играе през уикенда в столичната зала "Левски София".

публикувано на 18.07.24 в 10:25

Лудогорец стигна до мачове с Динамо Минск след загуба в Батуми

Лудогорец се класира за втория квалификационен кръг на Шампионската лига, където ще се изправи срещу първенеца на Беларус Динамо Минск. Това стана факт след много мъки в Батуми, където местният Динамо победи с недостатъчното 1:0 родния първенец. Грузинците направиха вихрени първи 20 минути, в които вкараха гол, отбелязаха още един, който бе..

публикувано на 18.07.24 в 10:24

Силен трансфер в "Арда"

Изключително силен трансфер успя да направи ръководството на ПФК АРДА, след като към клуба се присъедини един от младите таланти на турския Галатасарай Йозгюр Баран Аксака. 21-годишният халф ще играе в АРДА под наем за една година. След успешни преговори между двата клуба, Йозгюр отпътува от лагера на Галатасарай в Австрия и пристигна в..

публикувано на 18.07.24 в 10:23

Говорят "звездите" на клуба по водна топка "Варна", след участие на Световно първенство

Петима национали на клуба по водна топка "Варна" участваха на Световно първенство до 16 години в Малта. Кристиян Желязков, Калоян Драганов, Марин Енчев, Георги Венов и Ники Цветков. Това са "звездите" на варненския клуб, които представяха България на големия форум. Треньор на тези момчета е Найден Найденов. Срещаме ви с младите ватерполисти...

публикувано на 17.07.24 в 11:55