Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нисък процент на безработицата във Варна и областта за 2018 година

Рекордно ниско ниво на безработицата в област Варна отчетоха на пресконференция от Регионалната служба по заетостта.

Още от Божидар Михайлов- директор на Регионалната служба по заетостта във Варна:Данните са за изминалата 2018-ста година, когато равнището на безработица във Варненска област е 3,8 процента и намалява с 0,9 процента спрямо предходната година. 8 хиляди 551-н души са регистрираните безработни в бюрата по труда в областта, което е с близо две хиляди по-малко спрямо 2017-ста година. Коментар на Божидар Михайлов-директор на Регионалната служба по заетостта във Варна:


Божидар Михайлов-директор на Регионалната служба по заетостта във Варна.

В резултат на интензивната работа на екипите на бюрата по труда от област Варна 848 неактивни лица, които до момента не са търсили работа, са привлечени за ползване услуги на Агенцията по заетостта.

2,5 процента е средногодишното ниво на безработица в град Варна за 2018-ста година и остава под отчетеното на национално ниво (6,2 процента). Спрямо предходната година намалението е с 0,5 процентни пункта. 4 хиляди 401 са регистрираните безработни за 2018-ста.

До 28-ми февруари тази година се приемат заявления от родители за осигуряване на детегледачи по проект „Родители в заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Право да подават заявления по проекта имат родители на деца до 12-годишна възраст. Родителите трябва да са многодетни и да са на работа. Ако са се върнали на работните си места и децата са на детска градина или ясла, родителите могат да подадат завления за детегледачи, като детегледачите могат да бъдат и роднини. Детегледачите са на трудов договор на минимална работна заплата в срок от 18 месеца.

Всички лица с увреждания над 18-годишна възраст имат право на месечна финансова подкрепа. До 31-ви март тази година предстои Министерският съвет да приеме правилник за прилагането на закона. Това каза Димитричка Кънчева- директор на Регионалната служба Социално подпомагане във Варна.  Чуйте още:


Димитричка Кънчева- директор на Регионалната служба Социално подпомагане във Варна.

Месечната финансова подкрепа е обвързана с процент от линията на бедността. В зависимост от степента на увреждане и трудовата неработоспособност на лицата варира процентът. За тази година линията на бедността е 348 лв. Тази стойност се изменя ежегодно, съответно и помощта ще се изменя, което е полезно за всички лица!ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай пусна 10 000 есетри в р. Яндзъ

Общо 10 000 отгледани в плен китайски есетри бяха пуснати в средното течение на р. Яндзъ в събота, за да помогнат за възстановяването на дивата им популация. Освободените есетри са с общо тегло 13 130 кг и включват млади и възрастни екземпляри. Те са маркирани от властите, за да могат да проследят миграцията им, предава Радио Китай ...

публикувано на 11.04.21 в 17:05
Лойд Остин

Визита на американския министър на отбраната в Израел

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига в Израел на първа американска визита на високо ниво от новата администрация на Съединените щати. Посещението на Остин идва само дни след, като Вашингтон предложи „много сериозни“ идеи за съживяване на ядреното споразумение с Иран, на което Израел твърдo се противопоставя...

публикувано на 11.04.21 в 16:25

Борисов: През май ще имаме колективен имунитет, цените на ваксините се вдигат

Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 милиона души и в страната ще бъде постигнат колективен имунитет. Във фейсбук включване Борисов обоснова тези надежди с очакваните доставки на 2,7 милиона ваксини от "Пфайзер/Бионтех" до средата на юни: „Всичко е договорено, да не дойде..

публикувано на 11.04.21 в 16:10

Министър Ангелов: Обмисля се разхлабването на още мерки

Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. Това е заявил здравният министър Костадин Ангелов при посещението си на Мулдавския манастир "Света Петка" заедно с премиера Бойко Борисов , предават от пресслужбата на Министерския съвет. Спадът на заболеваемостта от COVID-19 създава..

публикувано на 11.04.21 в 14:01

Сигнал за разорани дюни на Смокиня е подаден до РИОСВ

В социалните мрежи отново са публикувани снимки  на багер и разорани дюни на къмпинг Смокиня. Подаден е сигнал на зеления телефон в РИОСВ, който е разпределен за проверка.   Голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива, собственикът няма право да..

публикувано на 11.04.21 в 13:48

Районите на депутатите

Лидерите на основните политически партии посочиха от кой район искат да бъдат депутати. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов ще влезе в новия парламент от 27 изборен район Старозагорски. Корнелия Нинова желае да остане избрана в листата на БСП за България..

публикувано на 11.04.21 в 13:41

Започват да пръскат срещу кърлежи

От 12 април със затопляне на времето започват първите обработки на зелените площи срещу кърлежи. Направена е организация и фирмите, ангажирани с дейността, ще извършват обработки на зелените площи, като третирането трябва да се изпълнява само при сухо време...

публикувано на 11.04.21 в 15:25