Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Между спорта и науката и от Варна до Кембридж

Илия Стоев е от онези млади българи, които се чувстват деца на света и които искат да го направят добро място за живеене за всички. В тази кауза влагат цялата си енергия.

Той е на 26 години, но вече е част от малък екип, който работи по нови материи с промяна на ДНК, които може да променят бъдещето на хората. Роден е на една дата с най-добрия български тенисист Григор Димитров /имат само 1 година разлика/ и докато се състезавал за отбора на „Черно море“, класация на фондация „Димитър Бербатов“ ги поставя един след друг – първи бил първата ни „ракета“. След това обаче пътят му тръгнал в посока наука. Станало уж случайно – спечелил едногодишно обучение в САЩ, където му показали големите възможности на химията и физиката. След това учи в Единбург, Шотландия, а от 3 години е докторант в Кембридж, Великобритания. Така за своите 26 години се оказва, че е прекарал една-трета от живота си в престижни учебни заведения в Америка и Острова. Не знае какво ще стане с обучението на сънародниците ни във Великобритания след Брекзита, но за себе си не се страхува, тъй като вече има британско гражданство. Обича да пътува и е бил в почти всички географски точки, с изключение на Антарктида и Африка. Разгледал е голяма част от най-големите стадиони по света, а неговата сестра, която живее в Австралия, има и автограф от Григор Димитров. Не познава всичко, което е написала и издала неговата баба – Христина Стоева, редовен слушател на Радио Варна, историк и общественик. Но и той като своя дядо, на когото е кръстен – Илия Стоев, обича да снима и редовно попълва колекцията в семейния албум.

Между спорта и науката по пътя Варна - САЩ - Единбург - Кембридж. Началото обаче се оказва:

СнимкаВсичко започна с влизането ми в Първа езикова гимназия във Варна. Там има преподаватели, които ни научиха на основите на много важни предмети още в 8- 9 клас. Повратният момент беше, когато спечелих стипендия за обучение в САЩ. Тогава срещнах много добри преподаватели по физика и химия, които бяха завършили най-добрите университети. С нагледни примери в класната стая успяха да ни обяснят на английски език много интересни концепции. Така се запознах с терминологията и реших, че след всички тези знания, които усвоих през годината, трябва да продължа да изучавам физика и химия.

Четири години в Единбург, сега сте докторант в Кембридж. Сред най-добрите в тази област!

Да, благодаря. В Единбург също срещнах много добри преподаватели, които ми помогнаха да получа още знания по физика и химия. Сега съм трета година докторант по физика в Кембридж и се занимавам с физика на флуидите, на меката материя. Занимавам се с ДНК материята и как те се променят. Опитваме се да разработим материя, която се променя с промяната на температурата и да имат по-интересни свойства. Има материали, които не се свиват, когато се разтягат, а продължават да увеличават обема си. Например такива материали са полиуретанови пяни, но подобен ефект може да постигнем и с ДНК, но по много по-контролиран начин.

СнимкаС какви уреди работите?

Първата година се занимавах с конструиране на оптични пинсети. Това е много интересен уред, на който се отдаде дължимото след като миналата година Артър Ашкин спечели Нобелова награда по физика благодарение на своето изобретение.През 1986 година той успя да насочи два лъча един срещу друг и така да заклещи микрочастици, които са произведени по диалектриков материал. Той направи светлинен капан, първия в света.  Аз се почувствах доста специално, защото се занимавам с "гореща" тема в науката и това може само да ме мотивира.

Колко хора работите по тази тема в Кембридж?

Извън нашата група има още една или две, но те работят в различна посока. В момента, в който "заловиш" една частица, може да я използваш за различни неща. Могат да се преместват частици и да се образуват най-различни структури, оптични кристали и други. Това са сериозни предизвикателства и това, което правим,  е много различно.

СнимкаОбичате да пътувате?

Да, това е моето хоби. Опитвам се всичкото си свободно време да пътувам. Смятам, че след като човек вложи пари в своето образование, второто най-хубаво нещо е да пътува и да опознава света.

Къде бяхте последно?

Бях във Франция. Бях отишъл там за развлечение, не по работа. Но миналата година участвах в научна конференция в Калифорния и се чувствах много добре, защото беше по моята тема.

Каква ДНК използвате?

Синтетична. Имаме общ проект с колеги от Китай. Те имат ДНК -синтезатор и правят структура за нас, което е много трудно да се намери.

СнимкаВ Англия ДНК -синтезирани нишки са много скъпи и е хубаво, че има кой да ни помага, след което ние извършваме различни опити. То е устойчиво само когато е в прахообразно състояние. Когато се разтвори, е трудно да се съхрани. Колкото е по-студено, е по-лесно да се съхранява. Но самите експерименти се правят на висока температура - между 40 и 60 градуса, което позволява да се проследи разпадането и събирането на нишките докато разтвора преминава от течно състояние в гел.

Кой спонсорира тези опити?

Различни организации. Когато стана ясно, че ще бъда част от Кембридж, това се оказа най-сериозното предизвикателство. Не че това да влезеш в Кембридж е лесно, но и другото е голямо изпитание. Много е голяма конкуренцията, има много хора, които искат да правят научни изследвания.

В България много хора се притесняват от Брекзит и неговите последствия.

За мен това не е проблем, защото наскоро си извадих британски паспорт, който ми позволява да остана. Не е ясно какво ще стане с образованието на гражданите от ЕС, но не очаквам да се случат неща, които да направят ситуацията по-лесно след Брекзит.

Оказва се, че във Вашето семейство мечтите са много, но се сбъдват?

Човек винаги трябва да се бори. Аз може да шокирам голяма част от слушателите, но една от мечтите ми беше да стана футболист. Това не стана. Аз в момента съм много доволен от позицията си на докторант в Кембридж, но мечтите са многостранни и се изисква постоянство, за да се сбъдне дори една от мечтите.

СнимкаТренирахте ли някакъв спорт?
Тренирах футбол, играех в "Черно море" . Играех в юношеската школа. С много от моите съотборници поддържаме връзка и в момента. Спортът възпитава изключително много. Смятам, че това, което съм постигнал в Академията, до голяма степен е резултат от това, че играех футбол. Въпреки, че не станах футболист, мисля, че има по-индиректни резултати от спорта при формирането на характера.

Вашата сестра е в Австралия?
Това беше нейна мечта още като малка. Беше чувала, че качеството на живот е много по-добро там. Успя да си намери приятели, своя среда и аз съм много щастлив от това. Наскоро посети една от арените в Мелбърн и да получи автограф от Григор Димитров. Ние на шега понякога си казваме, че си приличаме с Григор Димитров, защото да не успях да напредна в спорта колкото него, но сме родени на една и съща дата,/ той е една година по-голям от мен/, има известни сходства.

Бил съм на големите стадиони по света и много се радвам, че посетих този на "Реал Мадрид". Разгледахме го със специален гид, показаха ни всички трофеи...

Вие сте само на 26 години, но почти една-трета от годините си сте бил в САЩ и Великобритания. На какъв език общувате у дома?
В Англия - изключително само на английски. Даже нямам толкова приятели в университета, с които да говоря на български. Ежедневието ми  е на английски, само когато говоря със семейството си е български.

Но Вие не сте забравили българския език!

Не, не съм! Той е майчин език, така че никога не може да се забрави, още повече, че цялото ми детство е в България. Аз се чувствам много комфортно, когато говоря на български, с изключение когато трябва да обяснявам физически термини, тогава ми трябва малко време.

СнимкаНаучихте ли и руски език?

Много ми се искаше да кажа да, но съм го позабравил. Учих го в началното училище, но след това се появиха английски и немски и ситуацията стана доста трудно. С родителите на моята приятелка, която е от Литва, говорим на руски. Но когато има нужда, тя влиза в ролята на преводач.

Преди няколко години Вашият дядо Илия Стоев беше казал, че винаги носи със себе си фотоапарат.

Той има много снимки и винаги когато се събираме у тях, той попълва колекцията от фотоси. И аз много снимам.

Снимка

Вашата баба - Христина Стоева, е посветена много на историята.

Тя обича и да пише. Написала е много интересни книги, които се надявам да прочета, защото досега съм бил  много зает. Искам всички нейни трудове да бъдат съхранени и използвани.

Пожеланието на Илия Стоев?

Пожеланието ми е всички хора да бъдат изключително любопитни .

Още за научните разработки на  може да чуете в интервюто
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да играем и да учим едновременно?

Методи Атанасов е един от идеолозите и основен двигател на инициативата "Играя и уча". Той пътува с бус пълен с игри, за да се срещне с децата и да им помага да учат благодарение на техния вроден стремеж да и учат чрез игра. "Играя и уча" е инициатива на издателство "Клевър Бук" За четвърта поредна година "Играя и уча" тръгва..

обновено на 25.02.20 в 14:24

Грузия: вкусна и различна

Пъстра, красива, омагьосваща, но и непозната и различна е днешна Грузия, а най-голямото й богатство са хората. Преминали през различни кръговрати в историята си, грузинците са запазили чувството си на принадлежност и дълг към родната земя, към културата и нравствеността си, осланяйки се на миналото, ясно стъпили в настоящето и вперили поглед..

публикувано на 25.02.20 в 09:51

Галина Георгиева: Щастлива съм много, а в същото време малко обидена и тъжна

Варненските състезателки на „Аква спорт“ направиха за пореден път истински фурор на Държавното първенство, първи епап от отборната надпревара на България.  Нейните момичета спечелиха почти всички отличия, но въпреки това Галя е леко тъжна и обидена. Можете да чуете разговора с нея тук в интервю за Радио Варна и да разберете какво се случва.  Иначе..

публикувано на 24.02.20 в 13:57

Театърът чете във Варна

„Театърът чете“ - Второ издание - 22 февруари, 18.00, Сцена Филиал Творби от Гео Милев и Леда Милева представят Гергана Арнаудова, Полина Недкова и Константин Соколов. Водеща Милена Кънева . Дългосрочният проект е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 г. Всеки..

публикувано на 22.02.20 в 11:36

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

обновено на 19.02.20 в 11:07

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36