Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Между спорта и науката и от Варна до Кембридж

Илия Стоев е от онези млади българи, които се чувстват деца на света и които искат да го направят добро място за живеене за всички. В тази кауза влагат цялата си енергия.

Той е на 26 години, но вече е част от малък екип, който работи по нови материи с промяна на ДНК, които може да променят бъдещето на хората. Роден е на една дата с най-добрия български тенисист Григор Димитров /имат само 1 година разлика/ и докато се състезавал за отбора на „Черно море“, класация на фондация „Димитър Бербатов“ ги поставя един след друг – първи бил първата ни „ракета“. След това обаче пътят му тръгнал в посока наука. Станало уж случайно – спечелил едногодишно обучение в САЩ, където му показали големите възможности на химията и физиката. След това учи в Единбург, Шотландия, а от 3 години е докторант в Кембридж, Великобритания. Така за своите 26 години се оказва, че е прекарал една-трета от живота си в престижни учебни заведения в Америка и Острова. Не знае какво ще стане с обучението на сънародниците ни във Великобритания след Брекзита, но за себе си не се страхува, тъй като вече има британско гражданство. Обича да пътува и е бил в почти всички географски точки, с изключение на Антарктида и Африка. Разгледал е голяма част от най-големите стадиони по света, а неговата сестра, която живее в Австралия, има и автограф от Григор Димитров. Не познава всичко, което е написала и издала неговата баба – Христина Стоева, редовен слушател на Радио Варна, историк и общественик. Но и той като своя дядо, на когото е кръстен – Илия Стоев, обича да снима и редовно попълва колекцията в семейния албум.

Между спорта и науката по пътя Варна - САЩ - Единбург - Кембридж. Началото обаче се оказва:

СнимкаВсичко започна с влизането ми в Първа езикова гимназия във Варна. Там има преподаватели, които ни научиха на основите на много важни предмети още в 8- 9 клас. Повратният момент беше, когато спечелих стипендия за обучение в САЩ. Тогава срещнах много добри преподаватели по физика и химия, които бяха завършили най-добрите университети. С нагледни примери в класната стая успяха да ни обяснят на английски език много интересни концепции. Така се запознах с терминологията и реших, че след всички тези знания, които усвоих през годината, трябва да продължа да изучавам физика и химия.

Четири години в Единбург, сега сте докторант в Кембридж. Сред най-добрите в тази област!

Да, благодаря. В Единбург също срещнах много добри преподаватели, които ми помогнаха да получа още знания по физика и химия. Сега съм трета година докторант по физика в Кембридж и се занимавам с физика на флуидите, на меката материя. Занимавам се с ДНК материята и как те се променят. Опитваме се да разработим материя, която се променя с промяната на температурата и да имат по-интересни свойства. Има материали, които не се свиват, когато се разтягат, а продължават да увеличават обема си. Например такива материали са полиуретанови пяни, но подобен ефект може да постигнем и с ДНК, но по много по-контролиран начин.

СнимкаС какви уреди работите?

Първата година се занимавах с конструиране на оптични пинсети. Това е много интересен уред, на който се отдаде дължимото след като миналата година Артър Ашкин спечели Нобелова награда по физика благодарение на своето изобретение.През 1986 година той успя да насочи два лъча един срещу друг и така да заклещи микрочастици, които са произведени по диалектриков материал. Той направи светлинен капан, първия в света.  Аз се почувствах доста специално, защото се занимавам с "гореща" тема в науката и това може само да ме мотивира.

Колко хора работите по тази тема в Кембридж?

Извън нашата група има още една или две, но те работят в различна посока. В момента, в който "заловиш" една частица, може да я използваш за различни неща. Могат да се преместват частици и да се образуват най-различни структури, оптични кристали и други. Това са сериозни предизвикателства и това, което правим,  е много различно.

СнимкаОбичате да пътувате?

Да, това е моето хоби. Опитвам се всичкото си свободно време да пътувам. Смятам, че след като човек вложи пари в своето образование, второто най-хубаво нещо е да пътува и да опознава света.

Къде бяхте последно?

Бях във Франция. Бях отишъл там за развлечение, не по работа. Но миналата година участвах в научна конференция в Калифорния и се чувствах много добре, защото беше по моята тема.

Каква ДНК използвате?

Синтетична. Имаме общ проект с колеги от Китай. Те имат ДНК -синтезатор и правят структура за нас, което е много трудно да се намери.

СнимкаВ Англия ДНК -синтезирани нишки са много скъпи и е хубаво, че има кой да ни помага, след което ние извършваме различни опити. То е устойчиво само когато е в прахообразно състояние. Когато се разтвори, е трудно да се съхрани. Колкото е по-студено, е по-лесно да се съхранява. Но самите експерименти се правят на висока температура - между 40 и 60 градуса, което позволява да се проследи разпадането и събирането на нишките докато разтвора преминава от течно състояние в гел.

Кой спонсорира тези опити?

Различни организации. Когато стана ясно, че ще бъда част от Кембридж, това се оказа най-сериозното предизвикателство. Не че това да влезеш в Кембридж е лесно, но и другото е голямо изпитание. Много е голяма конкуренцията, има много хора, които искат да правят научни изследвания.

В България много хора се притесняват от Брекзит и неговите последствия.

За мен това не е проблем, защото наскоро си извадих британски паспорт, който ми позволява да остана. Не е ясно какво ще стане с образованието на гражданите от ЕС, но не очаквам да се случат неща, които да направят ситуацията по-лесно след Брекзит.

Оказва се, че във Вашето семейство мечтите са много, но се сбъдват?

Човек винаги трябва да се бори. Аз може да шокирам голяма част от слушателите, но една от мечтите ми беше да стана футболист. Това не стана. Аз в момента съм много доволен от позицията си на докторант в Кембридж, но мечтите са многостранни и се изисква постоянство, за да се сбъдне дори една от мечтите.

СнимкаТренирахте ли някакъв спорт?
Тренирах футбол, играех в "Черно море" . Играех в юношеската школа. С много от моите съотборници поддържаме връзка и в момента. Спортът възпитава изключително много. Смятам, че това, което съм постигнал в Академията, до голяма степен е резултат от това, че играех футбол. Въпреки, че не станах футболист, мисля, че има по-индиректни резултати от спорта при формирането на характера.

Вашата сестра е в Австралия?
Това беше нейна мечта още като малка. Беше чувала, че качеството на живот е много по-добро там. Успя да си намери приятели, своя среда и аз съм много щастлив от това. Наскоро посети една от арените в Мелбърн и да получи автограф от Григор Димитров. Ние на шега понякога си казваме, че си приличаме с Григор Димитров, защото да не успях да напредна в спорта колкото него, но сме родени на една и съща дата,/ той е една година по-голям от мен/, има известни сходства.

Бил съм на големите стадиони по света и много се радвам, че посетих този на "Реал Мадрид". Разгледахме го със специален гид, показаха ни всички трофеи...

Вие сте само на 26 години, но почти една-трета от годините си сте бил в САЩ и Великобритания. На какъв език общувате у дома?
В Англия - изключително само на английски. Даже нямам толкова приятели в университета, с които да говоря на български. Ежедневието ми  е на английски, само когато говоря със семейството си е български.

Но Вие не сте забравили българския език!

Не, не съм! Той е майчин език, така че никога не може да се забрави, още повече, че цялото ми детство е в България. Аз се чувствам много комфортно, когато говоря на български, с изключение когато трябва да обяснявам физически термини, тогава ми трябва малко време.

СнимкаНаучихте ли и руски език?

Много ми се искаше да кажа да, но съм го позабравил. Учих го в началното училище, но след това се появиха английски и немски и ситуацията стана доста трудно. С родителите на моята приятелка, която е от Литва, говорим на руски. Но когато има нужда, тя влиза в ролята на преводач.

Преди няколко години Вашият дядо Илия Стоев беше казал, че винаги носи със себе си фотоапарат.

Той има много снимки и винаги когато се събираме у тях, той попълва колекцията от фотоси. И аз много снимам.

Снимка

Вашата баба - Христина Стоева, е посветена много на историята.

Тя обича и да пише. Написала е много интересни книги, които се надявам да прочета, защото досега съм бил  много зает. Искам всички нейни трудове да бъдат съхранени и използвани.

Пожеланието на Илия Стоев?

Пожеланието ми е всички хора да бъдат изключително любопитни .

Още за научните разработки на  може да чуете в интервюто
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха..

публикувано на 07.06.21 в 12:17

Павел Джалев: Шофирането с придружител ще бъде полезно

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата "Най-добър млад шофьор на България" за 2021 година. Финалът на  състезанието се проведе във Варна, където 20-те финалисти преминаха през редица практически тестове и трябваше да  докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия,..

публикувано на 04.06.21 в 13:51

Георги Тошев за "Тя, Цветана Манева"

Животът на Цветана Манева, събран в думи на хора от най-близкото й обкръжение, представя журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея,..

публикувано на 04.06.21 в 11:30