Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разходка до Скалния манастир и Тюленовата пещера

Докосване до природата в село Тюленово организира в събота писателят Мариян Желев. Разходката е  по брега  - от Скалния манастир  през селището, покрай Тюленовата пещера и на финала - паметника на летците или Малкото море, както е популярно сред местните жители още: Сватята (Суатята). "Светът у нас е прикован в грипната ваканция, ние - в природата на Тюленово. Движението е здраве, въздухът - свобода, а Тюленово винаги ободрява (особено онези, които имат възможност да се ваксинират периодично с очарованието на скалите), споделя инициаторът на близкия контакт с природата.

Групата тръгва от Варна в 9 часа, утре. Групата от Добрич, среща е пред читалище "Изгрев" 1936 в  с. Тюленово - приблизително 10.30. По възможност ще се влезе и в Скалния манастир, ако стълбата е на своето място, уточнява организаторът. След това по екопътеката посока север  ще минат и покрай Тюленовата пещера. Тя няма да бъде разгледана отвътре, защото това е възможно единствено с лодка откъм Снимкаморето.
Обща продължителност на прехода - 90-120 минути. Съобщението за екскурзията се прави в последния момент, защото Мариян Желев се съобразява
с метеорологичната обстановка. Вятърът утре ще е поносим - юг, югозапад, 6.5 м/с. Температурата - бонус за сезона, десетина градуса. Желаещите да участват трябва да носят храна и вода и да бъдат с удобни топли обувки.

В социалните мрежи Мариян Желев пише : "Това ни е първото приключение за годината. Очакват ни, живот и здраве, много други. Благодаря на всички, които досега се включиха в тези другарски походи сред природата и направиха времето  приятно за "облицоване" с добри мисли! Благодарен съм - от свое име и с позволение и на останалите участници в приключенията - за новите запознанства и на затвърдените стари. Не лишавайте и децата си от възможността да са сред тези красиви български кътчета - дори и да не се присъедините към нашата челна група, споделяйте желанието си и мерака да бъдете на чисто сред природата."
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна вместо Берлин-избор на родолюбеца

Мнозина българи напускат страната ни в търсене на по-добро бъдеще и по-висок стандарт на живот. Пробват късмета си по света. Обаче не всички издържат дълго в чужбина, не всички остават за постоянно там. Типичен пример за завръщане към корена е варненецът Христо Христов, който макар и с успешен бизнес в Берлин, не успява да остане..

публикувано на 12.06.21 в 12:59

Спасители във Варна има, плажуващите са рядкост обаче

Лошото време забавя сезона и тази година. 10 спасителни поста със спасители са разположени на плажа във Варна. Още три се очаква да бъдат разкрити от 1-и юли. Работното време на спасителите е от 8 до 18 часа. Чадърите са на цена от 5 лева, същата сума ви е необходима и за шезлонг. Прогнозата за времето е една от причините да няма хора...

публикувано на 12.06.21 в 12:23

Завръщане в Марцианопол или как да продадете тъщата по римски образец

Гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, автентични ритуали и занаяти пренасят участниците хилядолетия назад във времето. Всичко това, заедно с езическите ритуали, ястията от римската кухня, пазарът на роби, на който може да се опитате да продаде мъжа си, жена си или тъщата си съгласно разпоредбите на римското право, ще е част от петото..

обновено на 12.06.21 в 07:46

Световен ден на плетенето

Радио Варна ще се включи в инициативата Световен ден на плетенето ( WWKIP day) за поредна година. Началото е от 13 часа в градинката пред медията. Балчик не прави изключение от тази традиция. Инициативата там ще се проведе на дет­ска­та пло­щад­ка зад блок 22-ри от 15,00 ч. Тогава ще бъде показана и изложба по повод Световния ден..

публикувано на 12.06.21 в 07:24

Как да разпознаем плодовете и зеленчуците с нитрати?

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестове. Бъдете особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове, каза Георги Суслянок, доцент в катедрата по биотехнологии в Московския университет. "Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи. Ако..

публикувано на 11.06.21 в 13:34

11 юни - Професионален празник на икономистите

11 юни е обявен за професионален празник на икономистите с решение Министерския съвет във връзка с навършилите се тогава 110 години от създаването на първото българско икономическо дружество. То работи активно до 1948 г., когато дейността му замира. През 1964 г. е възстановено под наименованието Дружество на икономистите в България. От 1990..

публикувано на 11.06.21 в 11:57

Обсъждат на конференция във Варна кризата с Ковид-19

Международната онлайн конференция за млади учени, студенти и докторанти „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПОДХОДИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КРИЗАТА С КОВИД-19“ ще се открие днес. Форумът е част от научната конференция „Интелигентно бъдеще“. Събитието e сред проявите, отбелязващи 30-та година от създаването на Варненския свободен университет „Черноризец..

публикувано на 11.06.21 в 10:04