Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разходка до Скалния манастир и Тюленовата пещера

Докосване до природата в село Тюленово организира в събота писателят Мариян Желев. Разходката е  по брега  - от Скалния манастир  през селището, покрай Тюленовата пещера и на финала - паметника на летците или Малкото море, както е популярно сред местните жители още: Сватята (Суатята). "Светът у нас е прикован в грипната ваканция, ние - в природата на Тюленово. Движението е здраве, въздухът - свобода, а Тюленово винаги ободрява (особено онези, които имат възможност да се ваксинират периодично с очарованието на скалите), споделя инициаторът на близкия контакт с природата.

Групата тръгва от Варна в 9 часа, утре. Групата от Добрич, среща е пред читалище "Изгрев" 1936 в  с. Тюленово - приблизително 10.30. По възможност ще се влезе и в Скалния манастир, ако стълбата е на своето място, уточнява организаторът. След това по екопътеката посока север  ще минат и покрай Тюленовата пещера. Тя няма да бъде разгледана отвътре, защото това е възможно единствено с лодка откъм Снимкаморето.
Обща продължителност на прехода - 90-120 минути. Съобщението за екскурзията се прави в последния момент, защото Мариян Желев се съобразява
с метеорологичната обстановка. Вятърът утре ще е поносим - юг, югозапад, 6.5 м/с. Температурата - бонус за сезона, десетина градуса. Желаещите да участват трябва да носят храна и вода и да бъдат с удобни топли обувки.

В социалните мрежи Мариян Желев пише : "Това ни е първото приключение за годината. Очакват ни, живот и здраве, много други. Благодаря на всички, които досега се включиха в тези другарски походи сред природата и направиха времето  приятно за "облицоване" с добри мисли! Благодарен съм - от свое име и с позволение и на останалите участници в приключенията - за новите запознанства и на затвърдените стари. Не лишавайте и децата си от възможността да са сред тези красиви български кътчета - дори и да не се присъедините към нашата челна група, споделяйте желанието си и мерака да бъдете на чисто сред природата."
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петдесетница

Петдесетница е днес

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя. Смята се, че на този ден Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. Празникът е считан за рожден ден на Христовата църква, тъй като се смята, че на..

публикувано на 07.06.20 в 08:52

Разкрита е тайната за идеалната кожа на Елизабет II

Британската кралица се пази слънчевите лъчи да не падат върху лицето и това е тайната за идеалната кожа на лицето й. Секретът бе разкрит от експерта Стюарт Майлс, основател на сайта за начина на живота MilesYounger.com, на когото се позовава вестник The Sun. По думите му кралицата никога не ходи на почивка в горещи страни, вместо това..

публикувано на 06.06.20 в 17:05

Мотоклуб "Вокил" организира кръводарителска акция

Представители на мотообществото от Североизточна България участваха в организирана от мотоклуб „Вокил” кампания за кръводаряване в Кръвния център във Варна. Десетки мотористи, шофьори от таксиметрова компания и граждани се включиха в кампанията,седем от клубовете са варненски. Галин Димов-председател на конфедерацията по кик бокс и муай тай и..

публикувано на 06.06.20 в 13:54
Дворец Версай

Дворецът "Версай" отново е отворен за посетители

Прочутият френски дворец "Версай", построен през 17 век от Краля слънце Луи Четиринадесети, от днес отново приема посетители, след като бе затворен заради кризата с коронавируса, съобщи БТА. Вчера служители на двореца почистиха още веднъж великолепната Огледална зала и лъснаха позлатените й статуи, подготвяйки за днешното отваряне, предаде..

публикувано на 06.06.20 в 09:44

В Балчик ще плетат на открито

Балчик се включва в световния ден на плетенето на открито. Денят тази година се пада на 13 юни. Това е денят, в който всички, обичащи плетивото, излизат и плетат на публични места. Общинската структура към Съюза на инвалидите в България организира събитието следващата събота от 16,00 до 18,00 часа на площадката зад Аквилон в..

обновено на 05.06.20 в 14:50

По брега край морето

Чадърите по плажа на Варна още не пазят сянка. Крилете им са прибрани и затворени стоят като белите стълбове на брези, но без корони. Усещането за безметежност също чака жегите. 19 градуса е температурата на въздуха, 16 са градусите на морската вода. Когато истинското топло дойде, сянката под чадъра ще струва 5 лв. и полягването на шезлонг..

обновено на 05.06.20 в 13:02
Лунното затъмнение

Частично лунно затъмнение тази вечер

  Началото му е в 20 часа и 43 минути и ще продължи до полунощ . Затъмнението ще може да бъде наблюдавано от Европа и Африка, на изток до Азия и Австралия. Ще се вижда и от Варна. Максималното затъмнение ще стане в 22 часа и 25 минути. Подробности от Антоанета Аврамова от варненската обсерватория: И четирите..

публикувано на 05.06.20 в 07:35