Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиентът сам ще може да избира ремонт или замяна на дефектна стока

Най-после и у нас потребителите вече ще могат да избират между безплатен ремонт и замяна на стока, ако тя е дефектна. Това предвижда една от предстоящите промени, разглеждани в съответните комисии на Европейския парламент. Кога ще станат факт като норматмативен акт, предстои да стане ясно след гласуване на Европарламента, обясни за Радио Варна Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите.

Целта е унифициране на правилата във всички държави-членки, за да се постигне по-висока защита правата на потребителите, допълни Райков.

Унифицира се срокът, в който потребителят може да направи рекламация – така приетият според сегашното законодателство „разумен срок“ става две години. Потребителят ще има правото на незабавно намаление на цената или на прекратяване на договора, например ако проблемът не е отстранен въпреки опитите на търговеца или ако поправката не е направена в разумен срок. Търговецът, а не клиентът, ще носи отговорността, ако деформацията на продукта се появи в рамките на две години след закупуването му.

Как ще се отразят тези промени на търговците и какво касят промените – чуйте в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кемпер се блъсна в дърво в Бургаско, шофьорът е с положителна проба на амфетамин

Кемпер катастрофира на пътя Приморско-Созопол, предаде БНР-Бургас.  Превозното средство се е блъснало в крайпътен знак и дърво. Колата е управлявана от 62-годишен мъж. Той е тестван за алкохол и наркотици, като втората проба е положителна за употребата на амфетамин. Шофьорът е задържан за 24 часа. Седемгодишният му син е пострадал и е с лека рана..

публикувано на 21.08.24 в 09:44

Четирима сезонни работници от Непал и Шри Ланка са избягали от "Слънчев бряг"

Чуждестранни сезонни работници от Непал и Шри Ланка са избягали - за това сигнализираха хотелиери от курортния комплекс "Слънчев бряг", предаде БНТ.  По информация на полицията в Бургас са регистрирани четирима изчезнали - трима от Непал и един от Шри Ланка. Към момента няма информация да са напуснали пределите на страната. Пламен Копчев -..

публикувано на 21.08.24 в 09:19
Георги Георгиев, БОЕЦ

Протест на БОЕЦ в столицата с искане за оставката на Калин Стоянов

Гражданското движение БОЕЦ организира протест пред МВР с искане за оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, предаде БНР.  От сдружението посочват, че за да има честни избори, те не трябва да се правят от Стоянов и Делян Пеевски. Лидерът на движението Георги Георгиев обяви във Facebook, че ще представят конкретни доказателства и..

публикувано на 21.08.24 в 08:28
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев свиква правителствено заседание

След като президентът Румен Радев изрази несъгласие да подпише указа за ново служебно правителство, начело със заместник-председателя на Сметната палата Горица Кожарева-Грънчарова, заради нейния отказ да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, кабинетът „Главчев“ продължава да работи. Димитър Главчев изрази готовност да..

публикувано на 21.08.24 в 06:45
Президентът Румен Радев

Румен Радев се среща с потенциални кандидати за служебен премиер

Президентът Румен Радев продължава процедурата по назначаването на нов служебен кабинет по новите правила в Конституцията. Днес той ще разговаря с потенциалните кандидати, които могат да бъдат назначени за служебни премиери. Вчера държавният глава отказа да подпише указ за назначаването на правителство с премиер Горица Кожарева, заради..

публикувано на 21.08.24 в 06:40

Горещо, следобед заоблачаване

Най-прохладно е тази сутрин в района на Добрич, където термометрите отчетоха 14 градуса, 15 градуса е в Шумен, 17 в Разград, по 21 в Силистра и Русе. Край морето - в Шабла е 19 градуса, по 23 на носовете Калиакра и   Емине, 21 градуса е в Бургас, в Ахтопол 19. И стойностите за Варна - 20 градуса е температурата на въздзуха измерена..

публикувано на 21.08.24 в 06:40

Адресите без ток

В периода 21.08.2024 - 22.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Приселци - ул. Божур, ул. Вълчан Войвода, ул. Опълченска, ул. Георги Бенковски, ул. Хаджи Димитър, ул. Пенчо Славейков, част от ул...

публикувано на 21.08.24 в 05:00