Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анонимността в интернет стимулира хейтърите

„Хейтърството е устойчива и набираща скорост тенденция. Причините за това са социални. Те са свързани с модели на поведение, които се демонстрират от телевизионни формати, средствата за масова информация, а и не само там. Конфликтите в обществото допълнително подхранват подобни отричащи и деструктивни разсъждения.” Това заяви проф. д.п.н. Николай Колишев по време на научно-практически семинар на тема „Хейтърство и емпатия”, който бе организиран от ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.

„Анонимността в интернет със сигурност помага на хейтърите. Физическият контакт ограничава подобни излияния. В социалните мрежи трудно може да им се влияе. Противоречието на техните думи допълнително ги ожесточава и стават още по-агресивни.”, допълни проф. Колишев. Той обърна внимнаие, че би било интересно да се проведе проучване, с което да се направи профил на хейтъра.

„Завеждането на съдебни дела срещу такива хора ще ги стресне временно. Това е реакция срещу следствията, а пък причините си остават. Докато причините съществуват в обществото, хейтърството ще остане и ще се задълбочава.Част от тези хора всъщност имат нужда от психологическа помощ и чисто човешко отношение. Не заслужават само осъждане.”, допълни проф. Николай Колишев.

Деветият открит Педагогически съвет на ОДК предложи още ролеви игри и дискусия по темата, в която се включиха възпитаници на школите „Европейски мост” и Детски парламент. Форумът бе открит от Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна. Николова обърна внимание, че темата за хейтърството и емпатията е изключително актуална, защото все по-често говорим за емоционална култура, емоционална интелигентност и необходимостта от различни умения за контролиране на емоциите и постигане на емоционален баланс и устойчивост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30