Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма отговорни за парапета във варненската болница „Св. Анна”

Две наредби контролират безопасността на строежите и съоръженията в жилищните и обществените сгради. Това отговориха на запитване на БГНЕС от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с трагичния инцидент във варненската болница „Св. Анна”, при който две годишно дете почина, падайки през парапет от третия етаж. Веднага след трагедията Районната прокуратура във Варна обяви, че започналото досъдебно производство се води единствено "срещу родител или настойник, който не е положил достатъчно грижи за детето".

Изискванията за безопасност на строежите и най-вече на обществените сгради са регламентирани и с подзаконовите нормативни актове по устройство на територията – Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания и Наредба от 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

„Контролът по прилагане на цитираните наредби е на проектанта, който носи отговорност за проектирането на строежа в съответствие с основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация, и на консултанта извършил оценяване на съответствието на инвестиционните проекти. С действащите законови разпоредби е вменено задължение на собствениците на въведени в експлоатация строежи, какъвто е настоящият случай във Варна, да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация”, се казва в писмения отговор, изпратен от МРРБ до нас.

Според чл. 46 на тази наредба разстоянието между вертикалните елементи на парапета трябва да е не повече от 9 см с оглед безопасно ползване от деца. Така дори в най-тясната си част елементите на стълбището във варненската болница "Св. Анна" се оказват поне два пъти по широки, но и два пъти по-опасни за децата.

В наредбата на регионалното министерство от декември 2015 г. има текст, в който е записано, че предпазните парапети с цел обезопасяване срещу възможно падане се проектират с височина най-малко 1 м за обезопасяване срещу падане от височини до 12 м и с височина най-малко 1.10 м за обезопасяване срещу падане от височини над 12 м. Именно това изискване не е спазено в родилното отделение във варненската болница "Св. Анна". Там две годишното дете е паднало от най-малко 12 м и парапетът на третия етаж е трябвало да бъде най-малко 1 м, но след проверка е установено, че той е висок не повече от 90 см.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мястото на пътния инцидент, станал в неделя следобед на автомагистрала

Започва целенасочена инспекция на мястото на трагедията на АМ "Тракия"

На 14 юли ще се проведе целенасочена инспекция по пътна безопасност на мястото на тежката катастрофа от 12 юли на автомагистрала "Тракия". Тогава ТИР разкъса мантинелата, навлезе в насрещното движение, удари 4 леки автомобила и се запали. Резултатът - петима загинали, шестима ранени, включително момиченце на 2 години, което е в тежко състояние..

публикувано на 14.07.20 в 06:50

Австрия забрани пътническите полети от България от 15 до 31 юли

Австрийските власти забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на новия коронавирус, съобщи ТАСС. Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите. С постановлението се..

публикувано на 14.07.20 в 06:48
Водно спасяване

Седмицата на водното спасяване във Варна - без състезания и демонстрации

Заради пандемията през тази година Седмицата на водното спасяване във Варна ще премине без традиционните демонстрации и състезания между действащи спасители, каза днес Велислав Цеков от Българския червен кръст в морската столица. По думите му от програмата ще отпадне и научната конференция, която се провежда ежегодно. Усилията на БЧК ще се..

публикувано на 14.07.20 в 06:48

Търсят се учители за Добричкия регион

В Добричка област започна търсенето на учители за новата учебна година в широк кръг специалности. В Регионалното управление на образованието няколко училища в Добрич - СУ "Любен Каравелов", СУ "Свети Свети Кирил и Методий", ОУ "Христо Ботев", вече са обявили свободни позиции - по български език и литература, английски език, математика и..

публикувано на 14.07.20 в 06:44

Близо 200 свободни места за детски градини и ясли във Варна

172 свободни места за първа група и 27 места за яслена група са обявени за трето класиране в детските градини във Варна, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности" към Община Варна. Подаването на нови или редактирането на активни електронни заявления може да се извърши в периода от 14.07.2002 г. до 23:59 ч. на 17.07.2020 г...

публикувано на 14.07.20 в 06:39

Слънчево и прохладно днес

Днес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър, който до края на деня постепенно ще се преориентира от изток. Максималните температури ще са между 22° и 27°, за Варна около 25°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-27°...

публикувано на 14.07.20 в 05:48

5 са новозаразените с Ковид-19 във Варна за изминалото денонощие, 12 в Добрич

5 са новите случаи на Ковид-19 във Варна за изминалото денонощие. Това показват данните, публикувани на Единния информационен портал. Общо в цялата страна са 159 новите случаи на коронавируса при направени 3 341 PCR теста. С тях общият брой на заразените достига 7 411 души, от които активни са 3 618. Впечатление прави броят на новите..

публикувано на 14.07.20 в 05:41