Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е градът с най-много приемни семейства в България

146 професионални приемни семейства на територията на област Варна са ангажирани в проект „Приеми ме 2015“, което я поставя на първо място в цялата страна. 15 от настанените деца са с увреждания. За сравнение в област Пловдив приемните семейства са 90, в София – 76, в Бургас – 52.

Проектът се реализира от Община Варна в партньорство с Агенцията за социално подпомагане на територията на девет общини – сред които Аврен, Аксаково, Белослав, Варна, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол и Провадия. Провадия, чрез създаването на областен екип по приемната грижа, съобщиха от дирекция "Социални дейности".  

Утвърдените професионални приемни семейства на територията на община Варна са 51 с настанени в тях 41 деца, от които 10 с увреждания. Данните показват още, че общият брой деца, ползвали услугата „Приемна грижа" през миналата година, в областта е 197, като в община Варна са 101, от които с увреждания – 11. 133 малчугани са получили съпътстващи социални услуги, а осиновените деца в България и чужбина са 56.

За периода 01.01.2018 г.  -  31.01.2019 г. са подадени 31 заявления от кандидати за приемни семейства. От тях утвърдени са 24, а от 5-ти февруари започва базово обучение на други трима от кандидатите. От началото на годината има увеличение и на възнагражденията на приемните родители с 10% - т.е. за 1 дете се получава 150% от минималната работна заплата, определена за страната, или 840 лв., за 2 деца - 896 лв. и за 3 деца -  952 лв. От бюджета на проекта се изплаща и месечна помощ в размер на около 300 лева. За деца с ТЕЛК, има допълнителна месечна добавка.

Проектът „Приеми ме" се реализира на територията на община Варна от 2015 година, като целта му е да предоставя алтернативна форма за отглеждане на деца, изпаднали в социален риск и изолация в семейна среда. Приоритет е настаняването на деца до 3-годишна възраст и на деца с увреждания, както и повишаване на качеството на приемната грижа.

Социалните услуги, които ползват децата, настанени в приемни семейства, са Център за обществена подкрепа – ползват психологическо консултиране и подкрепа, Общностен център за деца и семейства – ранна интервенция за подкрепа на деца с риск от развитие на увреждания или с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция и Ранна интервенция за деца с увреждания към Фондация „ Карин дом“, Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Й. Златоуст“ – комплексни услуги за деца с увреждания, Специализирано училище за ученици с нарушено зрение  „Проф. д-р Ив. Шишманов“ Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги, не дават..

публикувано на 22.07.24 в 17:52

Светофарът на Червения площад не работи

Не работи светофарът на Червения площад във Варна. Движението не се регулира. Трафикът е натоварен, а движението е затруднено, видя репортер на Радио Варна.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 22.07.24 в 17:40

На комисия приеха салоните по физкултура да се ползват от спортни клубове и граждани срещу заплащане

Физкултурните салони в училищата във Варна да се ползват срещу заплащане от спортни клубове и граждани. Това предложение на групата на ПП „Възраждане“ получи подкрепата на членовете на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“. За да стане факт обаче, е необходима промяна на общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с..

публикувано на 22.07.24 в 17:16

Пожарът в Гърция е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, предаде БНР.  "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и..

публикувано на 22.07.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Интерактивна карта показва най-замърсените места във Варна

Община Варна започна изготвянето на интерактивна карта, която да систематизира цялата информация за състоянието на сметосъбирането и сметоизвозването в града. Целта е върху нея да бъдат нанесени броят и местата, където са разположени контейнерите за смесени битови отпадъци. Администрацията призова гражданите да подават сигнали на платформата..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

ТЕЛК в Добрич спира работа от 5 до 31 август

Регионалната здравна инспекция в Добрич уведомява, че  съставът на ТЕЛК за общи заболявания към "МБАЛ-Добрич" АД гр. Добрич няма да работи в периода от 5 до 31 август 2024 г.   поради ползване на платен годишен отпуск от служителите на ТЕЛК; Заседанията на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич“ ще бъдат възобновени на 2 септември.  РЗИ – Добрич продължава приема..

публикувано на 22.07.24 в 16:00