Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си.

Живее в Малага – един от центровете на испанския туризъм, родно място на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас, а самата тя успешно се занимава с търговия дори на самата плажна ивица. Пътят на успеха :

Преди 15 години реших да направя промяна в живота си. Затова отидох в една топла страна, което беше много хубаво и има възможност да се спортува ежедневно. Обичах да тичам и да играя тенис, а в Испания това може да се прави ежедневно всеки ден в годината.
Живея в Южна Испания, където никога не вали сняг. Хората също са много приятни. Може би  топлия климат кара хората винаги да се усмихват и да разговарят по улицата, което е много зареждащо.
СнимкаЗнаехте ли испански език?
Не и това в началото беше доста потискащо, понеже нямах социални контакти. Но с времето научих испански език. Всеки нов език е нов прозорец към света. Сега заедно с българския език зная общо пет езика и това ми носи голямо удоволствие да общувам с хора от цял свят, които са на ваканция в Испания.
Аз живея в град Торемолинус, който е близо до Малага. Това е първият туристически град в Испания с поне половин вековна история в туризма и много традиции. Хора от целия свят идват целогодишно.
С какво печелят туристи?
С обслужването. Хората са винаги усмихнати и много естествени, което много се харесва, и много постоянни в това, което вършат. Печелят туристи и със своята кухня. В Каруела са най-известните рибни ресторанти в цяла Испания, където се яде най-вкусната риба и морски деликатеси.
Какво я прави толкова вкусна?
Там е било рибарско селище, което е разположено на плажната алея. Най-известна е пържената риба, сред която първенството е за сардината на дървени пръчки, която се пече на барбекю.Това  е символа на Малага.
Вие научихте ли се да я приготвяте като местните хора в Испания?
Да! Имам много испански приятели, които ми помогнаха да правя автентична паеля. Трябва да имате пресни морски деликатеси, ориз, чесън, магданоз, олио.
Вие с какво се занимавате в Испания?
Занимавам се с персонализиране на идеи върху тениски. Изработвам щампи пред клиента за 5 минути. Всеки клиент може да осъществи своята идея върху тениска.
Всички, които го правим, имаме стаж. Работи се с компютър, имаме термопреса и много различни видове принтери. 
Каква инвестиция е необходима за този бизнес?
Инвестицията е във времето, защото трябва огромен опит и практика в тази област.
Работим с клиенти от цял свят. Най-разпространения език е английския и след това испански, те са предпочитани. Имаме много различни текстове и каталог на това, което сме правили. Всичко може да се променя.
 А Вие по професия сте?
Аз съм завършила ветеринарна медицина и зооинженерство в Москва. След това имам 1 година опит като мениджър в Германия и една година учих в ИУ- Варна - счетоводство и контрол.
Не се страхувам да сменя нито професията, нито мястото на живеене. Вярвам в себе си!
Пожелавам на всички хора да са добри и да вярват в доброто!

Още за красотата на плажа в Испания и рецептата на местни деликатеси може да чуете в интервюто:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха..

публикувано на 07.06.21 в 12:17

Павел Джалев: Шофирането с придружител ще бъде полезно

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата "Най-добър млад шофьор на България" за 2021 година. Финалът на  състезанието се проведе във Варна, където 20-те финалисти преминаха през редица практически тестове и трябваше да  докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия,..

публикувано на 04.06.21 в 13:51

Георги Тошев за "Тя, Цветана Манева"

Животът на Цветана Манева, събран в думи на хора от най-близкото й обкръжение, представя журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея,..

публикувано на 04.06.21 в 11:30