Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си.

Живее в Малага – един от центровете на испанския туризъм, родно място на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас, а самата тя успешно се занимава с търговия дори на самата плажна ивица. Пътят на успеха :

Преди 15 години реших да направя промяна в живота си. Затова отидох в една топла страна, което беше много хубаво и има възможност да се спортува ежедневно. Обичах да тичам и да играя тенис, а в Испания това може да се прави ежедневно всеки ден в годината.
Живея в Южна Испания, където никога не вали сняг. Хората също са много приятни. Може би  топлия климат кара хората винаги да се усмихват и да разговарят по улицата, което е много зареждащо.
СнимкаЗнаехте ли испански език?
Не и това в началото беше доста потискащо, понеже нямах социални контакти. Но с времето научих испански език. Всеки нов език е нов прозорец към света. Сега заедно с българския език зная общо пет езика и това ми носи голямо удоволствие да общувам с хора от цял свят, които са на ваканция в Испания.
Аз живея в град Торемолинус, който е близо до Малага. Това е първият туристически град в Испания с поне половин вековна история в туризма и много традиции. Хора от целия свят идват целогодишно.
С какво печелят туристи?
С обслужването. Хората са винаги усмихнати и много естествени, което много се харесва, и много постоянни в това, което вършат. Печелят туристи и със своята кухня. В Каруела са най-известните рибни ресторанти в цяла Испания, където се яде най-вкусната риба и морски деликатеси.
Какво я прави толкова вкусна?
Там е било рибарско селище, което е разположено на плажната алея. Най-известна е пържената риба, сред която първенството е за сардината на дървени пръчки, която се пече на барбекю.Това  е символа на Малага.
Вие научихте ли се да я приготвяте като местните хора в Испания?
Да! Имам много испански приятели, които ми помогнаха да правя автентична паеля. Трябва да имате пресни морски деликатеси, ориз, чесън, магданоз, олио.
Вие с какво се занимавате в Испания?
Занимавам се с персонализиране на идеи върху тениски. Изработвам щампи пред клиента за 5 минути. Всеки клиент може да осъществи своята идея върху тениска.
Всички, които го правим, имаме стаж. Работи се с компютър, имаме термопреса и много различни видове принтери. 
Каква инвестиция е необходима за този бизнес?
Инвестицията е във времето, защото трябва огромен опит и практика в тази област.
Работим с клиенти от цял свят. Най-разпространения език е английския и след това испански, те са предпочитани. Имаме много различни текстове и каталог на това, което сме правили. Всичко може да се променя.
 А Вие по професия сте?
Аз съм завършила ветеринарна медицина и зооинженерство в Москва. След това имам 1 година опит като мениджър в Германия и една година учих в ИУ- Варна - счетоводство и контрол.
Не се страхувам да сменя нито професията, нито мястото на живеене. Вярвам в себе си!
Пожелавам на всички хора да са добри и да вярват в доброто!

Още за красотата на плажа в Испания и рецептата на местни деликатеси може да чуете в интервюто:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Страхът е лекарство

Да погледнем на страха "коронавирус" без страх, защото който и да е страх, ако не бъде овладян, води до разстройства в психиката на човека, които могат да го отведат до услугите на психиатричните заведения. Данните показват, че всеки четвърти българин страда от психични разстройства, които са на границата между нормалното и психичното състояние, което..

публикувано на 27.02.20 в 11:11

Агресията расте в общество на аутсайдери

Все повече хора напоследък осъзнават себе си като жертви. Превръщаме се в общество от аутсайдери, затова и агресията расте, а в периферията на обществото и социалното оцеляване жертвите се избиват помежду си. Това коментира за Радио Варна психологът Светлана Павлова в Деня за борба с тормоза в училище, известен като Ден на розовата фланелка...

публикувано на 26.02.20 в 07:54

Как да играем и да учим едновременно?

Методи Атанасов е един от идеолозите и основен двигател на инициативата "Играя и уча". Той пътува с бус пълен с игри, за да се срещне с децата и да им помага да учат благодарение на техния вроден стремеж да и учат чрез игра. "Играя и уча" е инициатива на издателство "Клевър Бук" За четвърта поредна година "Играя и уча" тръгва..

обновено на 25.02.20 в 14:24

Грузия: вкусна и различна

Пъстра, красива, омагьосваща, но и непозната и различна е днешна Грузия, а най-голямото й богатство са хората. Преминали през различни кръговрати в историята си, грузинците са запазили чувството си на принадлежност и дълг към родната земя, към културата и нравствеността си, осланяйки се на миналото, ясно стъпили в настоящето и вперили поглед..

публикувано на 25.02.20 в 09:51

Галина Георгиева: Щастлива съм много, а в същото време малко обидена и тъжна

Варненските състезателки на „Аква спорт“ направиха за пореден път истински фурор на Държавното първенство, първи епап от отборната надпревара на България.  Нейните момичета спечелиха почти всички отличия, но въпреки това Галя е леко тъжна и обидена. Можете да чуете разговора с нея тук в интервю за Радио Варна и да разберете какво се случва.  Иначе..

публикувано на 24.02.20 в 13:57

Театърът чете във Варна

„Театърът чете“ - Второ издание - 22 февруари, 18.00, Сцена Филиал Творби от Гео Милев и Леда Милева представят Гергана Арнаудова, Полина Недкова и Константин Соколов. Водеща Милена Кънева . Дългосрочният проект е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 г. Всеки..

публикувано на 22.02.20 в 11:36

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32