Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгрява Супер Луна

Снимка: БГНЕС

Суперлуние ще можем да наблюдаваме тази вечер. Характерно за това астрономическо явление е, че Луната е в пълната си фаза, докато е най-близо до Земята. Тогава тя е видимо по-голяма и по-ярка, обясни физикът от Института по астрономия към Българската академия на науките Пенчо Маркишки:


"Това означава съвпадение на момента на пълнолунието, което ще настъпи в 17:54 часа, с момента, в който Луната минава през перигея на орбитата си, или това е точката, в която Луната е най-близо но Земята... Това означава, че тогава Луната е с 14-15% видимо по-голяма в сравнение със случая, когато Луната е най-далече от Земята и пак е пълна, като последното явление се нарича Микролуние, но е по-малко популярно. Също така яркостта на Луната нараства с около 30% в такива случаи, поради по-голямата близост на нашия естествен спътник. Искам да подчертая, че видимо по го-голямата Луна трудно може да бъде визуално потвърдена, тъй като човешкото око, за да оцени видимия размер на някакъв обект, е нужно да може да сравнява с нещо друго, а Луната е сама на небето, така че няма как да сравним нейната яркост. Това може да стане само по фотографски път, с фотометри или с луксметри - с уреди, които са способни за измерват светлина."



Съвпадението на пълнолуние с перигей се получава на около 412 денонощия. Така че тази година няма да наблюдаваме друга Супер Луна, добави физикът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45