Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн игра „Търси се България“ направиха ученици от Добрич

Интерактивна игра по повод наближаващия национален празник Трети март създадоха ученици от Добрич. Идеята е на техния преподавател по история Надежда Иванова, а целта й е да се предостави на децата още една възможност за обогатяване на техните знания по по-интересен, нестандартен и съвременен начин.

Играта е наречена „Търси се България“. В нея участие могат да вземат хора на всички възрасти, да се създават отбори от едно семейство, от един клас, от приятели или, иначе казано - от всички, които искат да приемат предизвикателството да научат още за историческите обекти в град Добрич, както и за ценните факти, които те крият.

Като дългогодишен историк в Регионалния исторически музей в Добрич Надежда Иванова е натрупала огромен опит в работата си с деца от всяка възраст. От тази година и като преподавател в две от гимназиите в града, за нея още повече предизвикателството как да обучаваме съвременните деца, така че да им е интересно, се превръща в кауза. Връщайки се от поредното си обучение в Каламата, Гърция, тя решава да направи интерактивна игра по повод Трети март, в чието създаване обаче да участват самите деца.

Всеки, който иска да участва в играта, трябва да изтегли в своя телефон напълно безплатното приложение, като единственото условие е докато играем, да имаме интернет връзка. Добре е да сме си взели и селфи стик, тъй като в играта има много задачи, свързани с групови снимки. След инсталирането на играта, отборът трябва да се регистрира и приключението може да започне.

Снимка

В създаването на играта активно участие вземат учениците от Частната профилирана гимназия „Райко Цончев“ в Добрич. Лидия Лазарова и Кристиян Найденов споделиха, че това за тях е било едно много забавно предизвикателство.

А създателите на играта имат и още една задача и тя е да спазят обещанието си да не издават отговорите на играта.

Точките на отборите ще се формират на базата на най-кратко време за изпълнение на дадена мисия, както и на броя на верните отговори. Ако има участници с еднакъв брой точки, то преднина ще има този отбор, който пръв се е регистрирал. Всички инструкции за играта „Търси се България“ са качени на страницата на Регионалния исторически музей Добрич в интернет, в секцията новини. Победителите ще получат награда, предоставена от община град Добрич.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват пешеходните пътеки около училищата преди първия учебен ден

Oбновяват на маркировката на пешеходните пътеки и възстановяват пътните знаци около училищата и детските градини. Дейностите се извършват във връзка с началото на новата учебна година. Това докладваха на заместник-кмета Илия Коев по време на традиционната оперативна среща в Община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Освен освежаване на пътната..

публикувано на 02.09.24 в 17:28
Снимката е илюстративна.

В 12 населени места в област Варна е въведен воден режим

В 12 населени места в област Варна е въведен воден режим. Основният проблем за общините това лято е сушата -  високите температури и липсата на дъжд, което доведе до пресушаване на язовирите, посочват от Областна администрация - Варна, където се проведе заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия. В него участие взеха представители на 6..

публикувано на 02.09.24 в 16:49

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, предаде БНР. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата по приемане на документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори, в..

публикувано на 02.09.24 в 16:23

Искат 15% ръст на заплатите в образованието, търсят мъже учители

Заплатите на учителите да бъдат увеличени с 15 на сто до 2025 година предлагат от Съюза на българските учители, за да се върнат в професията и мъжете. Това каза във Варна Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, която участва в двудневния Международен образователен форум "Образованието през парадигмата на хуманизма и изкуствения..

обновено на 02.09.24 в 16:20

Посланикът на САЩ у нас и кметът на Варна обсъдиха възможности американски фирми да инвестират в туризма и енергетиката

Кметът на Община Варна Благомир Коцев посрещна посланика на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Кенет Мертен и неговата съпруга. Това е първо официално посещение в морската столица на посланика, чийто мандат започна в началото на 2023 година, съобщават от общинския пресцентър. На срещата в Община Варна присъства и заместник-кметът с ресори..

публикувано на 02.09.24 в 15:05

Не достигат учители по математика, биология и химия

Не достигат учители по математика, биология и химия в българската образователна система. Очаква се 2500 пенсионирани преподаватели да се върнат в класните стаи, за да се преодолее липсата на кадри. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева във Варна, където участва в четвъртия Международен образователен форум, организиран от..

публикувано на 02.09.24 в 14:48

Обмислят диктовката в НВО за 4. клас да бъде заменена с редактиране на текст

Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване (НВО) в края на 4. клас през предстоящата учебна година да бъде заменена със задача за редактиране на текст – основен инструмент за проверка на правописните умения в началните класове. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на национално съвещание с..

публикувано на 02.09.24 в 14:12