Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Хю Бутин: Храната ми дава възможност да усетя сърцата на хората

Хю Бутин е канадец, който живее във Варна от седем месеца, но няма намерение да се прибира в родния Монреал скоро. Той преподава на бъдещи шеф готвачи в морската столица, но преди това е живял в 14 държави. Притежава богат опит в мултикултурна среда, Хю Бутин е специалист с широк спектър на познания в кулинарията. Най-ценният урок за учениците му е: „Направете го със сърце или изобщо не го направете!”. Попитахме го как би описал вкуса на Варна и какво дава една професия, свързана с толкова много пътешествия и срещи с различни хора.

Какви са съветите, които давате на всеки един от нас, които искаме да сложим на трапезата си качествени продукти?

На първо място следвайте сезоните, купувайте местни плодове и зеленчуци. Трябва да знаете, че когато купувате продукти, които са извън сезон, те са вносни. Това, което харесвам в България е, че зеленчуците ви са невероятно вкусни. Доматите са домати, краставиците – краставици, пиперът – пипер. Продуктите ви са наистина с много добро качество. Не забравяйте и да си вземате толкова, колкото са ви необходими, за да не създавате повече отпадъци. Много е важно да си вземате пресни, свежи продукти, защото с тях могат да се постигнат прекрасни резултати. Прекрасно при вас е, че семействата продължават да готвят вкъщи. Няма нищо по-вкусно от домашно приготвената храна. Ако говоря за Канада – нещата там вече са доста по-различни.

Как бихте описали вкуса на Варна?

Варна е прекрасен, изумителен град. Плажът е съвсем наблизо, но най-много ми харесва атмосферата – че хем е голямо населено място, хем носи енергията на малкия град. Тук съм вече седем месеца и се чудя защо не дойдох във Варна по-рано!

Какво бихте споделили за работата си със студентите?

Голямо предизвикателство за мен е работата със студентите. Работя с младежи от целия свят – Хондурас, Никарагуа, Виетнам, Украйна и къде ли още не. Работата за мен е едно изключително предизвикателство – това, което ми прави впечатление е, че много често младежите гледат на тази професия като на нещо бляскаво, като да си рок звезда. Професията означачава много постоянство, дълги часове работа и много труд.

Казахте ни какво отнема, но какво дава тази професия?

Аз съм работил в 14 различни държави, говоря 5 езика и половина, обиколил съм почти целия свят. Толкова много хора са ме канили в домовете си с думите: „Искам да сготвя за теб”. Имам приятели навсякъде и това е изумително. Храната ми дава възможност да опозная културата на различните държави, да усетя сърцата и топлотата на хората. Дори баща ми дойде да ме посети в България преди известно време. Когато пристигна в София, ходихме заедно до Рилския манастир, до Пловдив, Асеновград. Това, което ми направи впечатление е, че в България има толкова много история. Да не говорим колко е красива природата ви.

Кои са държавите, в които сте бил?

Нека започнем от Монреал. После отидох до Франция, за да уча за една година, след това бях в Бахамите около 18 месеца, след това до Англия, Куба, Мартиника,Малайзия, Австралия, Италия, Хърватия, Гърция. Живял съм в Мексико 10 години, в САЩ  няколко години, Джърси. Работил съм и в Испания, в Турция. В един момент спираш да ги броиш, спираш да се замислиш. Ако си доктор или адвокат, е различно, там държиш изпитите в собствената държава, практикуваш професията там. Но когато си готвач – вземаш си чантичката с ножовете и пътуваш, защото навсякъде хората се хранят. А най-добрият начин да откриеш културата на дадена държава, е пазарът. Храната, която се продава на улицата, е най-добрият начин да усетиш енергията на хората в дадена страна.

Мнението Ви за България?

Не искам  да напусна България, тук много ми харесва. Най-накрая си разопаковах багажа, нямам намерение да си ходя. Харесва ми културата тук. Това, което искам да направя в тази страна и приемам като предизвикателство е да науча българските младежи да ценят собствената си кулинарна култура. Помня кулинарната култура на Канада като дете, но вече съм я забравил. В момента се занимавам с това да въведа модул за модерна българска кухня. Модул, който да съхранява традициите и да ги разпространява по атрактивен начин точно тук – в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 28.05.24 в 15:23

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25