Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Синът на Николай Хайтов награди варненски ученици-дърворезбари

Aрх.Здравец Хайтов награди 9 ученици от професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" във Варна. 12-класниците са изработили дърворезби по "Диви разкази" на Николай Хайтов  и получиха удостоверения и парични награди от сина на писателя. Конкурсът е организиран от фондация "Памет", на която арх. Хайтов е председател. Той е посветен на 100-годишнината от рождението на автора на "Диви разкази", която ще отбележим на 15 септември 2019-а.

Първа награда спечели Петър Градешлиев за дърворезбата си по "Черното пиле".

Снимка

Идеята на Здравец Хайтов е творбите на учениците да украсят чешмата в родното село на писателя - Яворово. От тях ще бъде направен отпечатък и фризовете със сюжети от "Диви разкази" ще бъдат монтирани върху Лъвската чешма, където вече има паметен знак, посветен на Николай Хайтов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Наградите

Община Варна с номинация за антинаградата “Катинар” на Програма Достъп до Информация

Номинацията на община Варна е за това, че  премълча повече от половин година за наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив. Това стана ясно в пълнота от разследването на журналиста Спас Спасов, който разкри подробности за причините и липсата на решение на проблема, чрез поредица от заявления по Закона за достъп до..

публикувано на 26.09.20 в 11:20
Красимир Вълчев

Красимир Въълчев: Няма свръх стойности на заразени с Covid-19 в училищата

В училищата няма свръх стойности на заразени с коронавирус спрямо общия брой заразени, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Той уточни, че в момента паралелките под карантина са 0.4%. По думите на министъра дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в класните стаи: “Ако имаме бум на заразените в..

публикувано на 26.09.20 в 10:42

АПИ ще възложи нова експертиза за състоянието на Аспаруховия мост

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще възложи изготвянето на нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна. Планира се тя да бъде извършена през следващата седмица с участието на независими експерти от научноизследователската общност и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия...

публикувано на 26.09.20 в 10:39

Продължава европейската седмица на спорта във Варна

Основните спортни събития са тази събота и неделя. В Морската градина между 11 и 15 ч. е инициативата за семейни спортни игри „Варна играе“ . Също днес започва и откритият 12-ти национален турнир по подводно плуване в басейн. В 7  часа сутринта се проведе  тренировка на открито на Южния плаж до корабчето. Провежда се и лекоатлетическата..

публикувано на 26.09.20 в 10:34

Акция за почистване на Аладжа манастир днес

Почистване на района около Аладжа манастир организира на 26 септември Ротаракт Клуб Варна. Акцията ще се проведе от 10.00 до 13.00 часа, като сборният пункт е на самото място. Инициативата на клуба е традиционна и за трета поредна година преминава под мотото "Бира за смет". В акцията могат да се включи всеки, който споделя идеята за чиста..

публикувано на 26.09.20 в 07:08
Гласували са повече от половината от членовете на БСП, обяви партийната избирателна комисия

Избори за кмет в Бозвелийско и Брестак тази неделя

Днес е ден за размисъл в две села във Варненска област, където в неделя  ще се проведат частични местни избори – в село  Бозвелийско, община Провадия и в село  Брестак, община Вълчи дол. В Бозвелийско кандидатите за кметския стол са двама, докато в Брестак е един. Новите и частичните избори са преместени с укази на президента от 14 юни..

публикувано на 26.09.20 в 07:01

255 са новите случаи на коронавирус у нас

255 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 5 047 PCR-теста през последното денонощие.Това е около 5,05 (5 цяло нула пет) на сто от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информационен портал.Според данните през последните 24 часа са починали четирима души, а 119 са се излекували от коронавируса. В болница остават общо..

публикувано на 26.09.20 в 06:57