Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Само ден за подкрепа на българите от Lam'on в световна надпревара

| обновено на 29.04.19 в 10:22
4
Гергана Станчева

По-малко от два дни остават за подкрепа на българския стартъп Lam'on в световната инициатива Chivas Venture.

Lam'on e  екологичен стартъп, който създаве революционно биогразградимо фолио, предназначено за различни принт издания и индустрии,  Lam’On e и проектът победител от България в инициативата, която търси всяка година най-добрите образци и примери за социално отговорен и ориентиран бизнес.

В екипа са две дами, потопени до лактите в творчеството. Гергана Станчева е художник и дизайнер, автор на комикси, визии, един от съоснователите на музикална платформа за независими музиканти. Анджела Иванова е фотограф с опит в печатарството. Снимала е както продуктова фотография, така и сватби и кръщенета, организира събития и дори върти фирма за кетъринг.

И двете обаче, заедно с химика Филип Ублеков, са част от тазгодишните хора на действието на инициативата Chivas Venture България. Гласуването за тях изтича на 30 април.

Всички ние четем списания, сядаме в заведения, където разгръщаме менюта, купуваме учебници на децата си, правим си визитки, и дори една разходка на открито ни "зарежда" понякога с тестета луксозни дипляни. Всички те всъщност представялват комбинация от хартия и ламинат? А това е почти невъзможно за рециклиране…

Всяка година, само в Европа, над 4, 320 млн. тона пластмаса се използва под формата на ламинат за хартия.

Именно това превръща Lam'on и в една от най-обещаващите зелени компании и то не само у нас. Макар и млада фирма - екипът започва да работи по идеята си за биоразградимо ламиниращо фолио, което да се използва в печатната индустрия и да се  компостира, от края на 2017 г., те вече имат установени партньорства в ключови печатници в България и Европа. 

Цялото интервю с Гергана Станчева от екипа на Lam'on може да чуете в звуковия файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

обновено на 19.04.21 в 16:31

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00