Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се върнеш на село след дълги години в чужбина

Веселин Владимиров
Снимка: Снимка: Румен Сарандев

Да се завърне в къщата от спомените си от детството – такава е мечтата на Веселин Владимиров от село Петров дол, община Провадия. Всички му казват бат Весан. Работил на различни места по света, той пристига в родното село преди години, за да трансформира старата сграда в голямо имение. Домашно сирене и кашкавал, билки и сушени плодове предлага той на своите гости. Да бъде далеч от комерсиалното и близо до природата е сред целите на Веселин. С него разговаряме за селския туризъм и оценява ли този подход към клиентите българинът:

Каква е историята на тази къща?

Тази къща е наследство от моите баба и дядо. Израснал съм в една различна среда, а с течение на времето пообиколих голяма част от света, докоснах се до различни културни ценности и информация. С много труд, постоянство и последователност успях да съградя и запазя наследствената къща на моите прародители. Разбира се, благодарение на много финансови помощи от банки и еврофондове. За съжаление много от хората не вярват, че всичко това е възможно. Но ето - с Божията помощ, аз успях да достигна до тук. Честно казано, тази гимнастика е много трудна. Убеден съм в това, че за да израснеш в живота, първо трябва да израстеш в ума си.

Какво ви накара да се върнете?

Когато живеех в Мадрид, Испания, пътувах всеки ден между 200 и 300 км. Това, което изживях там, ме замисли как Варна е на малко над 30 км от Петров дол, а аз тук пътувам стотици километри. Едно нещо, което е истинско, и от другата страна на Екватора да го пратиш, ще се върне пак там. Ходейки и бъдейки с хората, виждам, че човек е малко или много податлив на средата, в която живее. Човек трябва да даде отговор първо на себе си, за да продължи напред и да реализира нещо различно. Доста хора се засилиха и тръгнаха да ме копират – наистина е много трудно. Това го разбрах още през първата година,когато кредитът от около 200 хиляди лева ми стигна само за изграждане на основи и огради. Бях спрял на един етап и реших да не продължавам. Доста пъти съм бил на кантар, но през годините успявам да продължа. За това да се върна, разбира се, допринесе и огромната носталгия, която изпитвах.

Какво ви липсваше най-много?

Детството – истинското, натуралното! Днешната младеж е в други крайности в момента и това е нормално, светът се развива. Опитах се да го съхраня и да предам на децата това, което сме изживявали ние като малки. Носталгията ме съкрушаваше от време навреме, наистина.

Когато се върнахте, какво видяхте, какво почувствахте?

Ентусиазмът ми тогава беше толкова голям, за да погледна истината. Целта си я постигнах, преминавайки през много трудности, наистина тогава бях прекалено наивен. Бях силен ентусиаст, който просто искаше да постигне нещо. Сега, ако се върна назад, няма да го направя по същ начин – нямам силите и времето, за да се ангажирам с този проект.

Какво бихте казал на хората, които са далеч от родния дом и искат да се завърнат?

Какво да им кажа ли? Има много хора – кадърни във всяка една сфера на развитие, които напуснаха страната. Искам вие да ми отговорите защо тези хора ги няма. Прекалено малко останаха и тези, които ценят семейството. Не съветвам младите хора да се изолират и да живеят само на село. Трябва да знаят, че трябва да имат прекалено голяма сигурност и мотивация, за да им се получат нещат. Хубаво е човек да се връща при родителите си, при семейството си, но все пак трябва да осъзнае същността на живота според своя мироглед.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10