Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднаква заплата за европейците - възможна ли е?

иван нейков
Снимка: БГНЕС

Социален щит за всеки европейски работник, който да му осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална европейска заплата, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година. За това настоява френският президент Еманюел Макрон в статия, предоставена на 28 водещи медии в европейските държави. В статията той очертава визия за европейско обновление в навечерието на изборите за Европарламент.

Темата коментира в предаването "POST FACTUM" бившият социален министър Иван Нейков и настоящ директор на Балканския институт на труда и социалната политика:

-  Как бихте определил искането на френския президент Еманюел Макрон за  европейска минимална заплата? Мнозина го нарекоха популистко. И вие ли така смятате?

-  Не споделям идеята, че това е популизъм. Обратно, според мен президентът Макрон се проявява като истински визионер. Отдавна не бях виждал толкова многостранна визия за защита на идеята  ЕС и то не през погледа на политици, а през погледа на обикновения човек, защото това, което Макрон предлага пряко засяга интересите на всеки от 510-те милиона европейски граждани.

-  Темата има широк отзвук, понеже изявлението на Макрон бе публикувано във всички страни-членки на ЕС. Само че, въпросът е кой по кого ще се мери?  Казва ли Макрон, че нашата минимална заплата ще стане като най-високата в Европа и възможно ли е това?

-  Макрон казва нещо друго. Той казва, че има въпроси, които в ЕС заобикаляме. Правим се, че ги няма и после се чудим защо националистите набират сила. Макрон бърка в раната и се опитва да предложи теми, които отново да събудят интереса на хората към обединена Европа. От тази гледна точка Макрон не дава решение и няма как да го даде, ако е един наистина убеден демократ. Забележете начина, по който се обръща към европейците. Колко други политици от ЕС или от България са се обърнали така директно към гражданите на всички 28 страни?

-  Мога да ви кажа. Спомням си, че преди година-две това направи Жан Клод Юнкер.

-  Жан Клод Юнкер е председател на Европейската комисия, аз говоря за национален политик.

-  Споменахте европейско лице, закова си позволих да отговоря на въпроса ви. Що се отнася до български политик – отговорът е категорично не. Но нека ви питам като икономист. Вие сте представител на Балканския институт по труда и социалната политика. Как е при съседите ни и къде е България по отношение на минимална работна заплата?

-  Зад минималната работна заплата стоят много важни параметри и въпроси, свързани с цената на труда, с цената на живота ...

-  Производителност на труда?

-  Да, и това. Десетки индикатори трябва да бъдат предмет на дискусия. Тезата "Макрон каза дай ми 1 000 евро минимална заплата, защото съм гражданин на ЕС" е точно популизмът, което според някои тълкувания означава, че не се разбира какво точно предлага Макрон. Някои го задраскват, понеже не са готови за дискусията, която предлага френският президент.

-  Откъде трябва да тръгне дискусията и според вас възможно ли е да се реализира или ще си остане утопия, както Базовият безусловен доход?

-  Естествено, че ще има две гледни точки – едната на работещите, които ще кажат „дай”  и другата на работодателите, които ще кажат „къде”.

-  "Къде" е един важен въпрос, тъй като е различно в различните браншове и по професии.

-  Разбира се. Макрон заслужава поздравления за куража да постави тази тема, т.к. социалната сфера е т.нар. сфера на споделената компетентност на ЕС, а именно сфера, в която всяка държава сама решава нещата за себе си и в някои случаи ЕС може да направи нещо т.е. да има правомощия за създаване на регламенти. Иначе може да дойде времето, когато обикновеният човек ще се чуди защо му е ЕС, след като не вижда собствения си интерес в тази организация. Макрон иска да покаже на обикновения човек, че той трябва да брани обединена Европа.

-  Вероятно темата ще влезе в дневния ред на следващия Европейски парламент, който ще изберем през май. Дали е възможно в рамките на неговия мандат да се стигне до реализиране на идеята за европейска минимална заплата?  

-  Според мен, чисто управленски би трябвало идеята да се реализира поетапно, стъпка по стъпка, и може би към края на мандата ние ще имаме тези европейски измерения като минимална работна заплата и условия на труд. Рано или късно ще се постави въпросът за общ стандарт и обща покупателна способност. При всички положения общата минимална европейска заплата ще се прилага преди всичко за страните, които са приели еврото, а после ще се появи постепенно и при другите държави.

-  Еврото или китайският юан? Медведев ни подхвърли тази възможност къде на шега - къде наистина?

-  Неуместна шега, според мен. 

Цялото интервю с Иван Нейков чуйте в прикачения файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05